Saznali smo sve o pizzama koje se pripremaju 100 sati iz GOAT! to go pizzerije
Foto: Fany Šmit //

Goat to go pizza

U gradu se već neko vrijeme ističu pizze koje su u kratkom roku osvojile i lokalce i goste. GOAT! to go nudi nešto što dosad nismo imali – rimske pala romana pizze, tijesto koje fermentira gotovo četiri dana i kombinacije okusa iza kojih stoji jednako strast koliko i znatiželja.

Saznali smo sve o pizzama koje se pripremaju 100 sati iz GOAT! to go pizzerije
Foto: Fany Šmit //

Goat to go pizza

„Htjeli smo ponuditi nešto drugačije, nešto što u gradu još nema”, kaže vlasnica GOAT-a!, Daniela Paškov. „Odlučili smo se za rimski stil – pizze pala romana – koje dolaze u duguljastom, ovalnom ili pravokutnom obliku, a peku se direktno na kamenu u peći. U Rimu se tradicionalno režu na komade i prodaju na vagu, ali mi nudimo cijele pizze, i to u dvije veličine: velike od 380 g tijesta i male od 190 g tijesta.”

Fermentacija od 100 sati

Iako fermentacija zvuči kao kulinarski trend, u Goat-u ona je puno više od toga – temelj kvalitete. Njihovo tijesto fermentira između 92 i 100 sati, a rezultat je lagana, hrskava i prozračna pizza koja ne pada teško na želudac. „Klasična tijesta fermentiraju otprilike između 24 i 48 sati,” objašnjava. Htjeli su otići korak dalje sa visokom hidratacijom i dužom fermentacijom kako bi pružili potpuno drugo iskustvo.

Kako nastaju nove kombinacije?

Recept je jednostavan: strast i razgovor. „Mi svi jako volimo jesti i otkrivati nove okuse. Često eksperimentiramo, pa neke kombinacije odmah ‘sjednu’, a neke još istražujemo. Uglavnom sve krene od rečenice: ‘Ovo bi bilo super na našem tijestu!’”

U GOAT-u! se igra ne zaustavlja samo na okusima – i imena pizza nose svoj šarm. „Uglavnom nastanu spontano, kroz razgovor. Okus nas podsjeti na nešto, i ime samo dođe.”

Saznali smo sve o pizzama koje se pripremaju 100 sati iz GOAT! to go pizzerije
Foto: Fany Šmit //

Goat to go pizza

Favoriti tima i gosti koji biraju klasike

Kada je riječ o osobnim favoritima, tim se ne može složiti: „Moji su favoriti vegetarijanske Gaya i Nono, Mario uvijek bira Ljutu Ritu ili Dalija, a Luka se ne može zasititi Santo pizze, nove kombinacije s grilanim patlidžanima, šalšom i Parmigiano Reggianom.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Goat! (@goat_togo)

A što najviše naručuju gosti? Brutal, Mr. Pig i Goat. „Zanimljivo, gosti često pomisle da je pizza Goat naša potpisna pizza jer nosi ime lokala – no to nije bila namjera”, kaže Daniela.

Kada okusi nose priče

Neke pizze u GOAT-u! nastale su sasvim slučajno, a neke imaju posebnu priču. Tako je ‘Mali šef’ posvećena dječaku iz susjedstva koji svake subote naručuje Classic Katarinu – pola s gljivama, pola bez. „Pola je za njega, pola za tatu – pa smo odlučili napraviti pizzu samo za njega, a tata sad može birati nešto drugo,” kaže Daniela.

Saznali smo sve o pizzama koje se pripremaju 100 sati iz GOAT! to go pizzerije
Foto: Fany Šmit //

Goat to go pizza

Jednako posebna priča stoji iza Classic Katarine. „Prije 20-ak godina u našem kvartu postojala je pizzerija Katarina s najboljom miješanom pizzom ikad. Željeli smo dostići baš taj okus. Tek kada smo šunku počeli rezati na julienne, pogodili smo pravu stvar. Danas je i sama Katarina naša gošća, a pizza nosi njezino ime.”

Okusi za pamćenje

Iako stalno eksperimentiraju, u GOAT-u! imaju jasnu filozofiju – svaka pizza mora biti balansirana. „Vodimo se načelom salt, acid, fat, heat – slano, kiselo, masno i ljuto. Na meniju nudimo samo ono što i sami volimo jesti. Svakoj novoj kombinaciji damo šansu: prvo je testiramo mi, a ako smo zadovoljni, pustimo je među goste.”

Saznali smo sve o pizzama koje se pripremaju 100 sati iz GOAT! to go pizzerije
Foto: Fany Šmit //

Goat to go pizza

Rezultat? Pizza koja nije samo dobra hrana, nego i priča – o eksperimentiranju, zajednici i uspomenama. GOAT! to go je tako postao gastro destinacija za sve one koji žele okusiti Rim u gradu.

Lifestyle