Jednostavan, fokusiran i potpuno predan svom poslu, već godinama stvara u kuhinji, a danas radi u restoranu Mano2, mjestu koje je sinonim za fine dining u Zagrebu. U intervjuu otkrio nam je gdje su počeli njegovi kulinarski korijeni, tko ga inspirira i kako izgleda život jednog od najuspješnijih domaćih chefova danas.
Priznanje koje nije promijenilo njegov pristup poslu
Biti među 100 najboljih chefova svijeta veliko je priznanje, ali Hrvoje na to gleda jednostavno i bez euforije. „Iskreno nisam to očekivao ove godine, prije toga sam bio tri puta nominiran i mislio sam da će i ove ostati na tome. Smatram da nisam realno među 100 najboljih šefova jer ima stvarno sjajnih kolega no ovo priznanje mi godi i daje samopouzdanja da budem još bolji”, kaže.
Dodaje i da ga ovakve nagrade prije svega podsjećaju koliko je prostor za napredak neograničen: „Uči se cijeli život i što više znaš, počinješ shvaćati koliko zapravo malo znaš i koliko ima prostora za napredak.”
Od Jamieja Olivera do vlastite kuhinje
Hrvojev put u gastronomiji počeo je sasvim nepretenciozno, uz televiziju i jednog britanskog kuhara koji je tada osvajao svijet. „Moram priznati da je J. Oliver u tom trenutku bio jako popularan i da mi je on probudio interes da bi se bavio tim poslom”, prisjeća se.
Njegova prva praksa bila je u zagrebačkom restoranu Stari Fijaker, a već tada je znao da želi više od tradicionalne kuhinje. „Tamo sam naučio da se želim baviti fine diningom. Tradicija je temelj ali htio sam ipak ići u kategoriju više.”
Fine dining s timom koji diše kao jedno
Prekretnice su u njegovoj karijeri stigle rano. „Prva prekretnica je kada sam postao šef kuhinje s 18 godina u Restoranu Mano, a druga prekretnica je početak suradnje s g. Hrvojem Petrićem.”
Hrvoje ne krije da ga najviše pokreće želja da bude bolji, ali polako, bez preskakanja stepenica. „Na koncu konca, najbitnije mi je da sam svake godine za malu nijansu bolji u odnosu na prošlu. Ne volim nagle skokove, volim da stvari dolaze prirodno. Život je ipak maraton, a ne sprint!”
Vjeruje da je za kreativnost presudan sklad u timu. Kada svi rade usklađeno, prostor za stvaranje novih ideja otvara se sam od sebe, a sezona namirnica postaje prirodni vodič.
Filozofija koja se osjeti u svakom jelu
Na Hrvojev stil i način razmišljanja utjecali su mnogi kolege i mentori, a svatko od njih ostavio je svoj trag u njegovu kulinarskom formiranju. Danas njegovu filozofiju najbolje opisuju tri riječi: moderno, slojevito i originalno, uz jasan cilj da svako jelo bude zanimljivo i poticajno za sva osjetila.
U restoranu Mano2, gdje trenutno vodi kuhinju, želi stvoriti doživljaj koji je drukčiji od uobičajenog fine dininga. „Prije svega želim da se gosti osjećaju dobrodošlo, opušteno i spremno za malo drugačije iskustvo. Ne želimo biti jedni od onih koji isporučuju fina ali dosadna ‘crowd pleaser’ jela.”
Kuhanje kao način života
Chef Hrvoje možda ne voli velike riječi, ali iza njegove jednostavnosti krije se ozbiljna predanost i strast prema poslu. Njegov pristup kuhanju je jasan: biti bolji nego jučer, učiti, istraživati i zadržati iskru koja ga je na početku povela u kuhinju. A ako je suditi po priznanjima i reakcijama gostiju, ta iskra još uvijek itekako gori.