Kraj ljeta i početak jeseni donose najbolje iz oba svijeta – još uvijek uživamo u sočnom sezonskom voću i laganim jelima, ali istovremeno nas privlače topliji, zasitniji okusi. To je savršeno vrijeme za eksperimentiranje u kuhinji i osmišljavanje obroka koje možete ponijeti na posao. Donosimo vam 5 neodoljivih lunch box ideja koje će vam olakšati prijelaz iz jednog godišnjeg doba u drugo.
Jesenska couscous salata s javorovim preljevom
Ovo salata savršen je spoj sezonskih namirnica. Ako ste ljubitelj pečene butternut tikve, couscousa, kelja, sušenih brusnica i hrskavih pekan oraha, sigurni smo da će vam se svidjeti.
Sastojci za salatu:
couscous
butternut tikva
kelj
sušene brusnice
crveni luk
tostirani pekan orasi
Sastojci za preljev:
maslinovo ulje
svježi sok od naranče
javorov sirup
jabučni ocat
senf
Pečeni losos s avokadom i fetom
Sočni fileti lososa gotovi su za manje od 30 minuta, a dodatak kremastog avokada, slane fete i mirisnog kopra čini ih pravim gurmanskim ručkom.
Sastojci:
fileti lososa
maslinovo ulje
sok i korica limuna
svježi kopar
avokado
feta sir
vlasac
sol, papar i paprika
Pasta salata s peršinom i limetom
Ova ljetno-jesenska tjestenina prava je eksplozija svježine. Bow tie tjestenina u kombinaciji s kukuruzom, rajčicama, avokadom i svježim peršinom daje lagani, ali hranjivi obrok. Dressing od grčkog jogurta, limete i češnjaka upotpunjuje cijelu priču.
Sastojci za salatu:
orzo tjestenina
kuhana i narezana piletina
breskve
svježi kukuruz
kuglice mozzarelle
crveni luk
svježi bosiljak
Sastojci za preljev:
maslinovo ulje
ljuti med
jabučni ocat
sok od limuna
senf
češnjak
sol i papar
Piletina s bruschettom s roštilja
Marinirana pileća prsa s roštilja, prekrivena mozzarellom i poslužena s aromatičnom bruschettom od rajčica, bosiljka i maslinova ulja idealna je za ljetno-jesensko jelo.
Sastojci za piletinu:
pileća prsa
maslinovo ulje
balzamični ocat
češnjak
talijanski začini
paprika
sol i papar
mozzarella
balzamični umak za posluživanje
Sastojci za bruschettu:
rajčice
svježi bosiljak
češnjak
maslinovo ulje (kvalitetno)
balzamični ocat
sol i papar
Caprese pasta salata s piletinom
Klasični caprese okusi u novom ruhu: tjestenina, rajčice, mozzarella i bosiljak u kombinaciji s piletinom i osvježavajućim balzamičnim preljevom. Za kremastost dodajte avokado, a par kapi balzamičnog umaka sve podiže na novu razinu.
Sastojci za salatu:
pileća prsa
spiralna tjestenina
cherry rajčice
kuglice mozzarelle
svježi bosiljak
sol i papar
avokado
balzamični umak za posluživanje
Sastojci za preljev:
maslinovo ulje
balzamični ocat
češnjak
talijanski začini
sol i papar