Sigurno ćete se složiti s nama kada kažemo da je kuhano vino omiljeno piće većine za jesenski i zimski period. Postoji puno klasičnih recepata za crno i bijelo vino, ali naš najdraži je onaj sa tradicionalnim zimskim začinima, savršen za društvo ili samo za nas. Uz vrlo malo truda i manje od pola sata, možete imati najugodnije piće za hladno vrijeme. Evo kako ga možete napraviti.
Kako napraviti kuhano vino?
Sastojci:
-
1 (750 mL) boca crnog vina
-
1 naranča, narezana na kolutove, plus još nekoliko za posluživanje
-
6 cijelih klinčića
-
3 štapića cimeta, plus još za posluživanje
-
3 mahune zvjezdastog anisa
-
½ šalice rakije
-
¼ šalice meda
O začinima
Kuhano vino začinjavamo klasičnim začinima poput klinčića, štapića cimeta i zvjezdastog anisa. No, recept je vrlo fleksibilan – slobodno prilagodite količine začina po svom ukusu ili dodajte malo muškatnog oraščića.
Možete dodati i malo meda jer on dodaje slatkoću i ravnotežu okusu. Volimo njegovu aromu koja obogaćuje vino bez da ga preplavi. Ako nemate med, možete koristiti smeđi šećer ili javorov sirup.
O voću
U receptu koristimo naranču na dva načina. Najprije je narežemo na kolutove i kuhamo s vinom kako bi dodali slatko-citrusnu notu, a zatim koristimo dodatne kolutove naranče kao ukras.
O rakiji
Rakija daje onu blagu slatkoću koja naglašava začine. No, nije nužna. Ako je ne volite ili je nemate, slobodno je izostavite.
Upute korak po korak
1. U srednje velik lonac stavite sve sastojke (osim ukrasa). Kuhano vino je vrlo jednostavno za pripremu, ali imajte na umu jedno važno pravilo: ne smijete ga zakuhati. Zagrijavajte ga lagano, do točke kada samo lagano vrije, povremeno miješajte da se med otopi i svi sastojci povežu. Ako vino proključa, alkohol će ispariti i okusi će se poremetiti.
2. Kada vino lagano zakipi, smanjite vatru i kuhajte još 10 minuta.
3. Ulijte kuhano vino u šalice ili krigle, ukrasite kolutovima naranče i štapićima cimeta.
4. Ako vam nešto ostane, pokrijte lonac i držite na najnižoj mogućoj vatri (ne smije zakuhati).
Čuvanje
Kuhano vino je najbolje piti svježe, ali ako vam nešto ostane, ostavite da se potpuno ohladi, zatim spremite u hermetički zatvorenu posudu i stavite u hladnjak do 24 sata. Prije posluživanja ponovno ga lagano zagrijte na štednjaku.