Ovaj recept za kuhano vino oduševit će apsolutno sve vaše goste!
Pexels //

Sigurno ćete se složiti s nama kada kažemo da je kuhano vino omiljeno piće većine za jesenski i zimski period. Postoji puno klasičnih recepata za crno i bijelo vino, ali naš najdraži je onaj sa tradicionalnim zimskim začinima, savršen za društvo ili samo za nas. Uz vrlo malo truda i manje od pola sata, možete imati najugodnije piće za hladno vrijeme. Evo kako ga možete napraviti.

Kako napraviti kuhano vino?

Sastojci:

  • 1 (750 mL) boca crnog vina

  • 1 naranča, narezana na kolutove, plus još nekoliko za posluživanje

  • 6 cijelih klinčića

  • 3 štapića cimeta, plus još za posluživanje

  • 3 mahune zvjezdastog anisa

  • ½ šalice rakije

  • ¼ šalice meda

O začinima

Kuhano vino začinjavamo klasičnim začinima poput klinčića, štapića cimeta i zvjezdastog anisa. No, recept je vrlo fleksibilan – slobodno prilagodite količine začina po svom ukusu ili dodajte malo muškatnog oraščića.

Možete dodati i malo meda jer on dodaje slatkoću i ravnotežu okusu. Volimo njegovu aromu koja obogaćuje vino bez da ga preplavi. Ako nemate med, možete koristiti smeđi šećer ili javorov sirup.

Ovaj recept za kuhano vino oduševit će apsolutno sve vaše goste!
Pexels //

O voću

U receptu koristimo naranču na dva načina. Najprije je narežemo na kolutove i kuhamo s vinom kako bi dodali slatko-citrusnu notu, a zatim koristimo dodatne kolutove naranče kao ukras.

O rakiji

Rakija daje onu blagu slatkoću koja naglašava začine. No, nije nužna. Ako je ne volite ili je nemate, slobodno je izostavite.

Upute korak po korak

1. U srednje velik lonac stavite sve sastojke (osim ukrasa). Kuhano vino je vrlo jednostavno za pripremu, ali imajte na umu jedno važno pravilo: ne smijete ga zakuhati. Zagrijavajte ga lagano, do točke kada samo lagano vrije, povremeno miješajte da se med otopi i svi sastojci povežu. Ako vino proključa, alkohol će ispariti i okusi će se poremetiti.

2. Kada vino lagano zakipi, smanjite vatru i kuhajte još 10 minuta.

3. Ulijte kuhano vino u šalice ili krigle, ukrasite kolutovima naranče i štapićima cimeta.

4. Ako vam nešto ostane, pokrijte lonac i držite na najnižoj mogućoj vatri (ne smije zakuhati).

Ovaj recept za kuhano vino oduševit će apsolutno sve vaše goste!
Pexels //

Čuvanje

Kuhano vino je najbolje piti svježe, ali ako vam nešto ostane, ostavite da se potpuno ohladi, zatim spremite u hermetički zatvorenu posudu i stavite u hladnjak do 24 sata. Prije posluživanja ponovno ga lagano zagrijte na štednjaku.

Lifestyle