Ljeto je savršeno vrijeme za lagane, osvježavajuće obroke prepune boja, tekstura i sezonskih sastojaka. Upravo takve – brze, ukusne i vizualno neodoljive – salate obožava i Maja Jalšovec, bivša natjecateljica emisije Masterchef koju rado pratimo i zbog kulinarskih inspiracija.
Otkrila nam je svoje dvije omiljene ljetne kombinacije koje se mogu pripremiti unaprijed, ponijeti na posao ili u kojima možete jednostavno uživati na terasi ljeti. U nastavku donosimo Majine recepte koje ćete sigurno dodati na svoj ljetni gastro repertoar.
Falafel-kus kus salata s ukiseljenim lukom i jogurt-dressingom
Sastojci
50 g kus kusa
falafel (Maja koristi kupovni iz dućana zdrave prehrane)
ukiseljeni crveni luk
rajčica
1 velika ili 2 manje tikvice
zelena salata
rikula
grčki jogurt
češnjak
peršin
Priprema
Tikvice narežite na ploške, dobro posolite i ostavite da odstoje 10-ak minuta. Nakon toga odstranite višak vode i lagano ih izgrilajte na maslinovom ulju.
Maja savjetuje da ukiseljeni crveni luk uvijek radite u većim količinama jer ima dug vijek trajanja u hladnjaku. Ona ga priprema tako da kilu crvenog luka nareže na tanke polumjesece i stavi u staklenku, a prethodno zakuha 1 l vode s 2 dcl jabučnog octa, 50 g šećera i 5 g soli. Prokuhanu tekućinu prelije preko luka, doda lovorov list i ostavi u hladnjaku najmanje dva dana prije konzumacije.
Što se tiče ostalih sastojaka u salati, kus-kus prelijte kipućom vodom u omjeru 1:1, poklopite i ostavite 10 minuta kako bi se tekućina upila. Falafel kratko podgrijte u pećnici, a dressing pripremite od grčkog jogurta u koji protisnete češnjak, dodate malo soli i sitno nasjeckani peršin.
A kad vam se jede nešto još jednostavnije, ali jednako efektno, Maja predlaže salatu s kuhanom ciklom i jajima. Kombinacija je toliko dobra da nećete ni primijetiti da u njoj nema klasičnih ugljikohidrata.
Salata s kuhanom ciklom, jajima i srirachom
Sastojci
kuhana cikla
avokado
jaja
mozzarella
ukiseljeni crveni luk
sriracha
zelena salata po želji
Priprema
Ciklu skuhajte dok ne omekša, a zatim je ostavite da se potpuno ohladi. Jaja skuhajte po želji – Maja ih kuha točno šest minuta, kako bi bila savršeno između meko i tvrdo kuhanih.
Sada vam preostaje samo slaganje salate. Avokado, ciklu i mozzarellu narežite na ploške, jaja ogulite, a rajčicu narežite na manje komade. Opranu salatu stavite u zdjelu, dodajte pripremljeno povrće i jaja, pa sve začinite po želji.
Maja preporučuje dodatak srirache, ukiseljenog crvenog luka i jogurt-dressinga iz prethodnog recepta.
Obje salate imaju sve što tražimo ljeti – brzo su gotove, pune su svježih sastojaka i imaju onaj poseban dodatak koji ih čini drugačijima. Za još ideja zavirite na Majin Instagram, a za početak svakako isprobajte barem jednu od ovih salata.