Početkom listopada Milano je bio središte svjetske gastronomije. Na dodjeli The Best Chef Awards 2025, Danski chef Rasmus Munk ponovno je proglašen najboljim na svijetu, a uz njega su na postolju bili Ana Roš i Himanshu Saini.
Sjajne vijesti stižu i za regiju – trojica hrvatskih chefova uvrštena su među 100 najboljih na svijetu.
Ana Roš: Regija na svjetskoj gastronomskoj karti
Za publiku u regiji posebno je važno istaknuti uspjeh Ane Roš, koja je još jednom potvrdila svoj status najuspješnije i najutjecajnije chefinje jugoistočne Europe. Njezina Hiša Franko, smještena u idiličnoj dolini Soče, poznata je po odvažnim interpretacijama slovenskog terroira i modernom pristupu tradicionalnim okusima.
Njezin uspjeh posebno odjekuje i u Hrvatskoj, gdje sve više chefova i restorana slijedi sličan put na način da spajaju autentične lokalne sastojke, održivost i svjetske kulinarske trendove.
Tri hrvatska chefa među najboljima na svijetu
Hrvatska kulinarska scena sve je prisutnija na svjetskoj mapi gastronomije. Dokaz tome su Hrvoje Kroflin, Deni Srdoč i Marijo Curić, trojica iznimnih chefova koji su se ove godine našli među 100 najboljih na svijetu. Njihovi restorani – zagrebački ManO2, riječko Nebo i dubrovački 360° – simbol su nove generacije hrvatske gastronomije: moderne, hrabre i duboko ukorijenjene u lokalne okuse.
Njihov ulazak među elitu svjetske gastronomije potvrdio je kontinuirani uspon hrvatske kulinarske scene, koja posljednjih godina privlači sve više međunarodne pozornosti.
Najveći pobjednici i nova filozofija gastronomije
Uz glavnu nagradu, The Best Chef Awards prepoznao je chefove koji svojim radom oblikuju budućnost gastronomije:
-
Massimo Bottura (Osteria Francescana, Italija) – Nagrada za najboljeg vizionara
-
Pía Salazar (NUEMA, Ekvador) – Najbolja slastičarka svijeta
-
Quique Dacosta (Španjolska) – Nagrada za umjetnost u hrani
-
Himanshu Saini (Trèsind Studio, UAE) – Najbolji po izboru profesionalaca
-
Sebastian Jiménez (Ræst, Farski otoci) – NextGen za mlade talente
Sve više chefova diljem svijeta promiče etičko promišljanje hrane, rad s lokalnim proizvođačima i odgovorno korištenje resursa što čini gastronomiju platformom za promjenu, a ne samo luksuzom.
Regija koja mijenja svjetsku gastronomsku kartu
Dodjela u Milanu još je jednom pokazala da je svjetska gastronomija u fazi duboke transformacije, od elitnog spektakla prema pokretu koji povezuje ljude, kulturu i planet.
Uspjeh Ane Roš i trojice hrvatskih chefova dokaz je da vrhunska kuhinja može nastati iz autentičnih priča, lokalnih tradicija i strasti prema inovaciji.
Regija time sve snažnije zauzima svoje mjesto na svjetskoj gastronomskoj karti, a sljedeće izdanje The Best Chef Awards 2026. već se nestrpljivo očekuje, uz pitanje: tko će iduće godine pomaknuti granice svjetske kuhinje