Niskoalkoholni kokteli su ljetni trend koji prenosimo i u jesensko doba
Unsplash //

Sve je veći broj gostiju koji traže koktele s nižim udjelom alkohola, a taj trend sve se jasnije osjeća i u domaćim barovima. Potvrdio nam je to i Anteo Ivanišević, suvlasnik splitskog koktel bara Sistema, koji već neko vrijeme promatra promjene u navikama posjetitelja.

U posljednje vrijeme sve je primjetniji porast interesa za koktelima s nižim udjelom alkohola i to ne samo među onima koji inače izbjegavaju jaka pića. Gosti sve češće traže low ABV (low alcohol by volume) koktele koji nude puni doživljaj okusa, ali s blažim učinkom. Ovaj trend snažno se osjeća u barovima diljem Hrvatske, posebno u većim gradovima i turističkim središtima.

Niskoalkoholni kokteli su ljetni trend koji prenosimo i u jesensko doba
Unsplash //

Niskoalkoholni kokteli postali su izbor onih koji žele uživati u piću, ali pritom zadržati bistru glavu, bilo da se radi o dnevnim druženjima, after-work izlascima ili višesatnim eventima. Popularnost takvih pića dodatno potiču i svježi, aromatični sastojci poput vermuta, pjenušavih vina, citrusnih infuzija i začinskog bilja.

@the.socialized.cl Laboratorij vrhunskih koktela 🍸 📍Split, Bar Sistema  #thesocializedclub #sclzd #split #barsistema ♬ original sound - The Socialized Club

Jeste li u posljednjih nekoliko godina uočili povećan interes gostiju za niskoalkoholne koktele? Kako se to odrazilo na ponudu?

Definitivno postoji primjetan interes za koktelima s nižim udjelom alkohola. Sve je više ljudi koji žele uživati u izlasku, a da se pritom ne opiju ili da mogu konzumirati više pića tijekom večeri bez da ih to previše “pogodi”. Upravo zato i ponuda u barovima prati taj trend. U bar Sistema izrađujemo koktel kartu koja je prilagođena široj publici dakle, uključuje i jače i slabije koktele, ali naglasak je svakako na onima lakšima i osvježavajućima. Najpopularniji kokteli i dalje su citrusni i voćni, lagani za piti, a dovoljno zanimljivi okusom.

Niskoalkoholni kokteli su ljetni trend koji prenosimo i u jesensko doba
bar Sistema //

Postoje li uobičajene zablude ili nesporazumi kod gostiju kada je riječ o niskoalkoholnim koktelima, posebno u vezi s udjelom alkohola?

Ako se kokteli pravilno komuniciraju i prezentiraju, mislim da zabluda nema. Ipak, uvijek će postojati ljudi koji, ako se ne osjećaju barem malo “pijano” nakon dva koktela, zaključe da u piću nema dovoljno alkohola, to je jednostavno neizbježno, ali riječ je o malom broju takvih gostiju. Većina razumije koncept i zna što naručuje.

Koji su niskoalkoholni kokteli traženi u Vašem baru te na koji način birate sastojke kako bi se očuvalo bogatstvo okusa?

Najtraženiji su svakako citrusni i voćni kokteli, oni najviše odgovaraju širem krugu ljudi. Ne vodimo se sezonom, kod nas ćete ljetne koktele pronaći tijekom cijele godine, bez obzira je li vani kolovoz ili prosinac.Što se tiče očuvanja i naglašavanja okusa, koristimo visokosofisticiranu opremu poput destilatora i centrifuga, što nam omogućuje da iz sastojaka izvučemo maksimum i ponudimo zaista precizne, izražene okuse.

Niskoalkoholni kokteli su ljetni trend koji prenosimo i u jesensko doba
bar Sistema //

Koje bi koktele preporučili do kraja ljeta i kroz jesen, te kako da ih napravimo kod kuće?

Naravno! Evo dva prijedloga – jedan citrusni, a drugi voćni:

Paloma

50 ml tekile

20 ml svježeg soka limete

5 ml sirupa od agave

100 ml (top up) gazirane pink grapefruit sode

Voćni koktel s ginom i teraninom

30 ml gina

30 ml Teranina

20 ml limunova soka

Top up – soda ili tonik, ovisno o željenoj aromi

Oba koktela su jednostavna za pripremu, a nude zanimljiv balans okusa, savršeni su za druženja kod kuće.

Lifestyle