Wide Eyed
Promo //

Wide Eyed

Festival kreće 15. svibnja, a do 18. svibnja na različitim će prostorima diljem Zagreba nastupiti sljedeće autorice i autori:

Ali Chahrour (Libanon), Arijana Lekić-Fridrih (Hrvatska), Boris 007 (Hrvatska), Zouz Al-Mahdi (Kuvajt), Mounir Samuel (Nizozemska/Egipat), Farzaneh Soori Ghiasvand (Iran), Hazem Header (Egipat), Ben Grinberg (SAD) i članice Inicijative za slobodnu Palestinu (Sudan, Palestina). 

Intimnost i ljubav, pitanje pripadnosti, rodna podijeljenost i tranzicija, antrolopogija jezika, hrana, tradicija i suvremenost samo su neke od teme koje Queer Zagreb otvara te nastavlja svoju misiju smanjenju stereotipa i predrasuda u širokom kontekstu queera. 

Ovogodišnji program želi aktivno djelovati na nikad važnijim temama te pružati solidarnu podršku ljudima čije se djelovanje i postojanje sustavno briše iz matičnog kulturnog pamćenja te koji i u zapadnjačkim liberalnim i demokratskim društvima teško ostvaruju vlastita temeljna ljudska prava i slobode.

„Nakon velikog uspjeha Queer New York International Arts Festivala u veljači u srcu Manhattana, vrijeme je za bogat raspored Queer Zagreb sezone. Program ima fokus na arapski queer, čime otvaramo jednu veliku temu, ali do sada rijetko dotaknutu u međunarodnom ili domaćem umjetničkom i kulturnom pejzažu. Queer Zagreb je godinama svojim programima hrabro i snažno progovarao o društvenim rubovima, marginama i stereotipima dovodeći vrhunske umjetnike iz cijelog svijeta. Danas se te poruke uključivosti, prepoznavanja, arta koje rezonira sa trenutkom čine važnije nego ikada. Upravo je to ono što čini Queer Zagreb prepoznatljivim u Hrvatskoj i diljem svijeta’’, kazao je umjetnički direktor festivala Zvornimir Dobrović.

 Queer ZG
Candy Welz

Queer ZG

Program 15. svibnja u Zagrebačkom plesnom centru otvara hrvatska umjetnica Arijana Lekić-Fridrih svojom video-instalacijom Tvoja zemlja (Your land), a na istoj se lokaciji nastavlja plesnom predstavom libanonskog umjetnika Ali Charhoura The Love Behind My Eyes.

Dan kasnije u MaMa-i se podsjećamo početaka ballroom dancinga i voguea uz radionicu koju drži Boris 007, a program se potom seli u ZPC gdje nas čeka Mounir Samuel (Nizozemska/Egipat) s performativnim predavanjem The shisha sessions: A little gharib'.

U petak, 17. svibnja, program kreće već u 11 ujutro, uz Arabic mezze breakfast koji organiziraju članice Inicijative za slobodnu Palestinu. Poslijepodnevni program namijenjen je druženju s Hazemom Headerom (Egipat) i njegovom predavanju Queer Art in Modern Egypt, a program dana završava drugim dijelom predavanja The shisha sessions: a little gharib'. 

Posljednji dan festivala počinje jutarnjem radionicom queer akrobatike koju vodi Ben Grinberg, a potom imamo novo izdanje Arabic mezze breakfasta, a za one željne učenja, tu je radionica Kana body paintinga koju vodi Farzaneh Soori Ghiasvand (Iran). Festival završava večernjom predstavom Fix me! Almanac Dance Circus Theatrea (SAD) i NÜT Dance Company (Egipat).

Lifestyle