Punta Skala, 6. kolovoza 2025. - Autentičnost lokalne kuhinje, farm to table pristup (ili iz mora na tanjur, ako je riba u pitanju), privlačnost lokalnih gastro događanja, pristupačni fine dining, osviještena prehrana… samo su neki od razloga zašto je gastro turizam najbrže rastući trend u globalnom turizmu. Za ljubitelje hrane putovanje nije samo razgledavanje – oni žele kušati svijet! Kad je riječ o Dalmaciji, kušati svakako treba jela ispod peke, maslinovo ulje, sireve, ribu i plodove mora te druge delicije mediteranske kuhinje koja privlači brojne turiste svojom raznolikošću, ali i, barem kad je koncept Falkensteiner hotela u pitanju, mogućnošću da tradicionalnim receptima i bogatom kulinarskom naslijeđu dodaju internacionalni prizvuk i moderan štih.
Falkensteiner Resort Punta Skala sa svojim panoramskim pogledom na more i zadarski arhipelag te mirisima mediteranskog bilja savršena je destinacija za autentičan odmor. No, autentičan nije samo ambijent, već i gastro-ponuda, posebice u restoranima Bracera i Planika. Bracera je riblji restoran, smješten uz obalu Punta Skale, gdje priroda i gastronomija stvaraju savršenu harmoniju. Ovdje ćete osjetiti čaroliju mora u svakom zalogaju, jer riba dolazi na tanjur direktno iz mora, a u kojoj je mjeri ambijent savršen, a okusi autentični, dokazuje i činjenica da je ovaj restoran nagrađen s dvije Falstaff. vilice. Riječ je o vrijednom priznanju austrijskog gastronomskog magazina.
Steak House Planika, pak, poznata je po sočnim odrescima, regionalnim specijalitetima s roštilja i burgerima, a ova autentična konoba nudi i bogatu ponudu tjestenina i pizza. No, standardna ponuda nikako ne znači ni standardne okuse, jer svaki steak prolazi dry. age proces za vrhunsku sočnost, namirnice se nabavljaju od lokalnih proizvođača, a meso dolazi od slobodno uzgojenih životinja na hrvatskim farmama.
U sklopu ovog čarobnog resorta nalazi se Hotel & Spa Iadera s pet zvjezdica, prvi izbor hedonista na jadranskoj obali. Opustite se u Acquapura SPA oazi koja se proteže na 6000 metara kvadratnih s turskim hamamom. Za obitelji je idealan Family Hotel Diadora u kojem je sve podređeno najmlađima. Zabavni programi, Free Play zona, Falky Land na više od 750 m2, kino, Valo jump, Valo climb, Baby Land... Mališani će uživati kao nikad, a roditelji se mogu opustiti jer o svemu brine vrhunski tim animatora.
A za kraj donosimo recept chefa Tomislav Šimića koji vodi kuhinju u Braceri posljednjih. šest godina. Krasi ga međunarodno iskustvo, uključujući i rad u kuhinjama restorana s Michelinovim zvjezdicama i hotelima s pet zvjezdica u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Australiji.
Ravioli sa sirom s otoka Paga i škampima
Sastojci:
150 gr brašna
Žumanjak
100 gr svježih škampa
800 gr mekog sira s otoka Paga
200 gr luka
50 gr mrkve
20 gr celera
50 grama pelata rajčice
100 ml suhog bijelog vina
Maslinovo ulje
Sol, papar po ukusu
Postupak:
Dodajte žumanjak u brašno i umijesite u čvrsto tijesto. Ostavite pokriveno u hladnjaku. Meso škampa očistite od ljuske i nasjeckajte. Pomiješajte meso s mekim sirom za nadjev, začinite solju. Za umak popržite ljusku škampa na maslinovom ulju na srednjoj vatri. Dodajte celer, mrkvu i luk. Dodajte bijelo vino. Kad vino ispari, dodajte rajčicu, 200 ml vode i kuhajte 30 minuta da se umak reducira. Procijedite umak kroz fino cjedilo.
Tijesto za raviole tanko razvaljajte i izrežite na krugove, veličine po želji. U sredinu tijesta stavite malo nadjeva, prekrijte drugim krugom tijesta i dobro zatvorite prstima. Kuhajte raviole u kipućoj slanoj vodi 5 minuta. U malu tavu dodajte 150 ml umaka i u umak dodajte raviole. Začinite po ukusu solju, paprom, maslacem ili maslinovim uljem.
Savjet: Dok zatvarate raviole, pazite da unutra ne ostane zraka
Tajni sastojak: Na kraju u umak dodajte malo limunove korice za osvježenje
Preporuka za vino: Pošip Degarra