Američke prve dame i – moda

20.03.2021.

Još od doba Jackie Kennedy koja je istinsko razumijevanje mode stekla obrazovanjem i radom u Vogueu, žene američkih predsjednika svojim su stilom kreirale trendove, lansirale dizajnere, a ponekad i provocirale

Krenimo od samog početka, od prvog sudara. Nisu li oni znakoviti? Odjeća, htjeli mi to priznati ili ne, jedan je od glavnih rekvizita kojim se predstavljamo onome koga jedva poznajemo, ona je nešto poput vještine izražavanja za francuske akademike koji su od baroka najdublje vjerovali da je ‘stil sam čovjek’.  

Kad se mladi senator Joe Biden, jedan od najmlađih u povijesti, pojavio pred studenticom Jill Jacobs (njezin djed sa Sicilije anglizirao je prezime Giaccopo) – sudar na slijepo organizirao je Joeov brat – Jill se malo lecnula. U sebi je pomislila nešto poput: ‘Hm, neće to ići, kako se to kvragu obukao.’ Došao je po Jill u studentski stan u sakou i mokasinkama. Jill je dotad – bilo je to sredinom ludih sedamdesetih – izlazila samo s frajerima u klompama, trapericama ‘zvoncarama’ i majicama kupljenim na nekom rock koncertu.

Jill je tad bila hippy u duši. Udala se s 19 godina da bude slobodna i neovisna – bilo je to u vrijeme kad su studentice često mislile da roditelji sputavaju, a brak ne. U vrijeme tog prvog sudara s Joeom imala je samo 24 godine i već je bila u dugotrajnoj i gorkoj brakorazvodnoj parnici. Kad je ugledala Joea, osjetila je nelagodu i otprilike pomislila, kako je ispričala u jednom davnom intervjuu: ‘Ah, ajde, mogu s njim danas u kino, ali on je toliko stariji od mene, i više od tih stvarnih devet godina…’

No Joe je Jill odveo u art kino u Philadelphiji i tu nije pogriješio, bio je to sjajan odabir za studenticu književnosti. Gledali su Lelouchev film ‘Jedan čovjek i jedna žena’, zasigurno najromantičniju suvremenu ljubavnu priču – i to o udovcu i udovici! Nakon te večeri pune smijeha i suza – takav je to film u kojem je novi početak moguć, a nova ljubav nije samo varka – Joe, udovac s dva mala dječaka koji su tri godine prije toga izgubili mamu i sestricu u prometnoj nesreći, bio je uvjeren da mu se dogodilo isto što i junaku filma. Bio je zaljubljen, povjerovao je da je novi početak moguć. Te prve večeri malo je i ‘varao’. Za njega to nije bio sudar na slijepo jer je već vidio Jill u nekoj reklami. Ipak se Joeov formalni modni odabir sparen s art kinom isplatio, na kraju je Jill rekla zadovoljno svojoj majci: ‘Konačno sam upoznala pravog džentlmena.’

Hodali su dvije godine i Joe je pet puta formalno prosio Jill – vjerojatno propisno odjeven u sako. Ona ga je odbijala strepeći da tako mlada ne može biti dobra mama njegovim dječacima. No to joj je uspjelo do te mjere da su dječaci Jill odmah počeli zvati mom, a svoju pokojnu mamu isključivo mummy.

Lijepa Jill Biden radila je kratko kao manekenka – plavuša s frizurom Farrah Fawcett bila je izrazito moderan tip, no svojim istinskim pozivom oduvijek je smatrala predavanje engleskog jezika i književnosti. Devet godina Jill je predavala u gimnazijama, a nešto manje od trideset po neprestižnim državnim fakultetima gdje je pomagala djeci iz neprivilegiranih obitelji, a često i ženama koje su rano dobile djecu i tek kasnije odlučile steći obrazovanje potrebno za nove početke. 

Jill je odabrala prelijepu, talentiranu, crnu pjesnikinju Amandu Gorman da nastupi na inauguraciji. Amanda je, pak, za nastup odabrala žuti Pradin kaput i debeli, baršunasti crveni rajf i odmah ušla i u modnu povijest. Dobila je ugovor kao model prestižne agencije IMG, baš kao i pokćerka Kamale Harris, Ella Emhoff, koja je na inauguraciji nosila Miu Miu kaput u vintage stilu. Moda i politika doista se nerazdvojivo isprepleću, i to svakim danom sve više.

Jill je na inauguraciji kojom je postala FLOTUS, prva dama Sjedinjenih Američkih Država, nosila plavo, boju američkih demokrata, koju je ‘prisvojila’ i Melania Trump u istoj prilici četiri godine ranije, želeći, kako se to kaže među fashionistama, pokazati da se poput spiritističkog medija ‘spojila s duhom Jackie Kennedy’ (channeled her).

No, dok je Melania prepustila najuspješnijem američkom modnom brendu, Ralphu Laurenu, da napravi modernu inačicu Jackiena inauguracijskog kompleta, Jill je pokazala, začudo, jer joj moda nije prva na pameti kao Melaniji, veću modnu upućenost odabravši skroviti njujorški krojački salon Markarian, u kojem Alexandra O’Neill, isključivo po mjeri, šiva luksuzne i elegantne večernje komade za odabrane, kao nekoć ‘prva šnajderica Zagreba’ Žuži Jelinek u salonu na Jelačić placu.

Jill već desetak godina – kao potpredsjednikova žena ili kao žena predsjedničkog kandidata – nastupa u javnosti uvijek odlično odjevena. Nosila je ponekad i poznate, skupe brendove poput Melanijina obožavanog Dolce & Gabbana ili američkog skupog klasika Oscara de la Rente, koji je radio još za Jackie, ali i za Michelle Obamu. No Jill je u cijelosti preuzela Michelleinu modnu strategiju: biraj zanimljive kombinacije skupog i pristupačnog – šaraj, najčešće biraj nova imena koja tako promoviraš i ujedno pomažeš važnu američku industriju – modnu.

Negdje, duboko skriveno, Jill je ostala vjerna i svojim ludim sedamdesetima. Dakako, u naznakama. Voli nositi čizme od antilopa uz lagane haljine. Recimo, modno je zasjenila Michelle Obamu 2013. na dječjem inauguracijskom koncertu, kad se pojavila u žutoj haljini bez rukava i crnim antilopskim čizmama. S ravnim čizmama preko koljena Stuarta Weitzmana namignula je samoj sebi i svojoj studentskoj prošlosti u rujnu 2020. i ujedno poslala važnu inauguracijsku poruku. Na crnoj sari čizme dužinom lista bilo je ispisano bijelim slovima, vote – glasajte.  

Jill je u Joevu životu, pa i u političkim kampanjama, uvijek bila ravnopravna partnerica, zajednički su donosili sve odluke. Ona ga je profesionalno poticala, ali isto toliko i on nju. Partnerski, ravnopravan odnos muža i žene koji zajedno rade na zajedničkom cilju – i obiteljskom i političkom – zapravo je duga, najsvjetlija tradicija Bijele kuće. Već se krajem 18. stoljeća drugi američki predsjednik John Adams često konzultirao sa svojom pametnom i obrazovanom ženom Abigail, koju je istinski obožavao, što znamo iz njihove velike korespondencije. Nije tu bilo toksičnog maskuliniteta, to je došlo puno kasnije. Istinski partneri na zajedničkom projektu bili su i Clintonovi, baš kao i Obame.

U jednostavnoj klasifikaciji FLOTUS-a, prvih dama, bilo je i kraljica, poput Marthe Washington ili Jackie Kennedy. Jedna Jackiena biografija zove se upravo ‘America’s Queen’. Jackie je bila savršeno odgojena i odjevena debitantica, maltene aristokratkinja – jedino što je SAD oduvijek republika. Govorila je nekoliko jezika kao Viktorija, a njezina hladnog, savršenoga glamura preplašila se čak i britanska kraljica Elizabeta II. kad je Jackie došla u  posjetu Buckinghamskoj palači pa uzdignutog nosa promatrala provincijalne, pomalo ocvale pozlate i staromodnu Elizabetinu večernju haljinu. Jackie je najviše voljela Chanel i Givenchy, a ‘patriotske’ inačice izrađivali su joj u Americi Oleg Cassini i mnogi drugi dizajneri.

Jackiena Bijela kuća za Amerikance, ali još više za nju, bila je Camelot, mitski dvor kralja Artura. Kao što znamo, kraljice su bogate, dostojanstvene, nepristupačne i udaljene od bijednih masa, deplorables, kako ih je jednom nazvala Hillary i vjerojatno jako zažalila. Neki elementi ponašanja dostojanstvene, ali nepristupačne kraljice koja živi na svom dvoru, u svom svijetu, zadržale su i Barbara i Laura Bush.

Melania Trump, baš kao i njezin Donald, lišeni karizme Kennedyjevih, ideju Camelota potpuno su pogrešno shvatili kao razmetanje luksuzom, najskupljom odjećom i obućom, plastičnom ispoliranošću kao da žive fotošopirani. Sjetimo se samo nevjerojatne Melanijine modne pogreške, kad je u Texas s Donaldom došla posjetiti stradale u uraganu Harvey u sportskoj jakni, ali i ‘oboružana’ svojim glavnim modnim zaštitnim znakom, vrtoglavim i vrtoglavo skupim štiklama Louboutin.

Stil, istinsko razumijevanje mode, što je Jackie stekla obrazovanjem i radom u Vogueu kao mlada studentica pripravnica te studentskom razmjenom u Parizu dok je kratko bila na Sorbonnei, zamijenio je power dressing kao iz osamdesetih i filma ‘Wall Street’, iskazivanje moći i bogatstva odjećom. Bivši predsjednik Trump mora da je negdje jednom pročitao da žene nesvjesno dužinu kravate povezuju s penisom (doista postoji takva teorija) jer je uvijek nosio izrazito upadljive i predugačke kravate, što je postalo dio njegova stila, baš kao i kresta te boja kose mladog pjetlića.

Donaldu, koji jedino voli glamazonke, visoke, atletski građene, ispolirane i našminkane žene, silno se zamjerio Vogue jer u četiri godine Melania, bivša manekenka, nije dobila naslovnicu. Trumpa, kao što znamo, nije bilo teško naljutiti. Svakodnevno je izbacivao nekoliko tweetova o tome na koga je toga dana kivan. Poput razmaženog, narcističnog djeteta tvitao je sam kad već nije nitko drugi, da je Melania ‘najelegantnija prva dama u američkoj povijesti’, a ‘sramotne predrasude liberalnog tiska najbolje odražava činjenica da nije dobila nijednu naslovnu stranicu velikog lifestyle magazina, ona, najzanosnija prva dama u povijesti’. Istina, Michelle Obama dobila je u dva suprugova mandata čak tri naslovnice Voguea i 12 naslovnica drugih glamuroznih časopisa.

Zašto Melania nije dobila nijednu? Vjerojatno zato što je prekršila prešutno pravilo i dugu tradiciju prvih dama. Ona je tipična trofejna, treća žena, statusni simbol, bez obzira na to što su novinski agenti Trumpovih tvrdili da se on s njom dogovara o svemu te cijeni njezin intuitivni uvid u život i prave vrijednosti. Modno, ona je bila epigon, bogata žena koja zna samo kupovati najskuplje jer je tako teže pogriješiti. Pa ipak, često je griješila iako se držala svih pravila “modne diplomacije” koju je do savršenstva dovela Michelle: u brojnim posjetama stranim zemljama ili prilikom dolaska stranih državnika u SAD, birala je odjeću koju su ili dizajnirali američki dizajneri etničkih korijena tih stranih država ili pak odjeću koja se stilom klanja odjevnoj tradiciji zemalja koje posjećuje ili želi slaviti.

Tako je Melania na Siciliju doputovala u proljetnom mantilu Dolce & Gabbana koji je stajao otprilike 400.000 kuna, a koji je odabrala jer je taj talijanski otok modno nadahnuće njezinih najdražih dizajnera. No tako skup komad novinari su povezali i s mafijom i njihovim ‘komadima’ uvijek u najskupljoj, ‘najglasnijoj’ odjeći.

Prvi sudar Trumpovih bio je potpuno drukčiji od onog izlaska u kino Bidenovih. Upoznali su se 1998. na nekom bogataškom domjenku u glamuroznom klubu. On je imao 52 godine i bio poznat, u medijima neprestano prisutan nekretninski mogul, a ona je bila pozvana kao 28-godišnja manekenka, eye candy, poslastica za oči bogatih. Trump se oduševio visokom, rasnom Slovenkom i nije mu smetalo, dapače, što se jednom fotografirala gola i nauljena za francuski časopis za muškarce. Čak joj je poslije posudio svoj privatni Boeing 727 da odleti na novo golišavo snimanje 2000. godine za britanski muški časopis GQ.

Donald nije Melaniju prosio pet puta, ona se načekala da se konačno vjenčaju 2005. godine. Prije toga nekoliko je puta prekidala s Donaldom kojem su dva prethodna braka i četvero djece, čini se, bili dovoljni. Za desetu godišnjicu braka Donald joj je poklonio 24-karatni, divovski dijamant s kojim se fotografirala za službeni portret kao američka prva dama. Mnogima se isticanje dijamanta u središnjem dijelu fotografije učinilo kao neukusni, skorojevićki razmetljiv ispad.

Ako je Bijela kuća Kennedyjevih bila Camelot, Trumpovi su je pokušali pretvoriti u kuću Carrington iz poznate serija ‘Dinastija’ iz osamdesetih. To je bio i ostao Donaldov stil: razmetanje bogatstvom, pozlata, elaborirane frizure i upadljive večernje haljine, tajkunski bijes i svakodnevne drame, igre za moć čak i u obitelji, svađe i podmetanja, borbe za očevu naklonost, ljubomora i netrpeljivost između očeve ‘nove’ žene i ‘stare’ djece.

Da ironija bude veća, Jill Biden slika je i prilika Carringtonove dobre i ispravne druge žene Krystle, odnosno glumice Linde Evans. Čak je Jill oduvijek nosila sličnu blond frizuru, a i vitka je i atletski građena kao Linda Evans. Jill svakodnevno trči oko osam kilometara već 30 godina i istrčala je brojne dobrotvorne polumaratone i utrke.

Bling bling, bunga bunga stil kakav je Donald živio u New Yorku na Petoj aveniji u svojoj ‘carringtonki’, Trump Toweru punom neukusnog mramora, mesinga i pozlata, jednostavno nije mogao ni želio mijenjati.

Koji će stil u Bijelu kuću unijeti Jill i Joe? Ako želimo ostati dosljedni usporedbi s američkom serijom, zasigurno će biti slična Sorkinovu ‘Zapadnom krilu’. Bit će bez modnih ekscesa, ali s pravom ‘americannom’, tipičnim američkim modnim stilom koji je suštinski opušten, casual, nerazmetljiv, koji povezujemo sa zdravim, sportskim životom u prirodi, na otvorenom. Novi stanari Bijele kuće, poput Bartletovih iz ‘Zapadnog krila’, s puno ljubavi i brige jedan za drugoga, bit će opet slika pravog partnerskog odnosa. Kao što to i treba biti u vrijeme velikog #metoo resetiranja američkog društva u kojem preduge kravate (hehe!) i mačizam nisu više dopušteni.

Piše: Nada Mirković

Foto: Profimedia

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju magazina Elle #221

Pročitajte i...

Tko su modne žrtve? I što to žrtvuju?

Mala povijest modnih žrtava

peitho

Poklanjamo vam dizajnerski nakit Peitho uz godišnju pretplatu na Elle!

Pretplatite se na Elle i poklanjamo vam dizajnerski nakit Peitho – srebrnu ogrlicu ili naušnice. Zablistajte uz ovaj modni detalj koji će svakoj ženi pružiti dozu elegancije i profinjenosti. Odaberite između ogrlice ili naušnica. Uz to, darujemo vam i prva 4 broja Ellea i šaljemo na kućnu adresu. Požurite jer prvih 10 pretplatnika osvaja ovaj VIP tretman by Elle

Single & fabulous: Zašto su single žene najsretnija skupina na svijetu

Od bijesne usidjelice do crazy cat lady - solerice tradicionalno nemaju atraktivnu reputaciju, no suvremene studije pokazuju da su najsretnija skupina na svijetu upravo - single žene. U društvu u kojem se čini da je osnovna mjerna jedinica par, ostati slobodan na duge staze još je tabu i dok sve više mladih ljudi napušta uvriježene ljubavne obrasce, a mnogi istražuju aromantični spektar, je li vrijeme da redefiniramo odnos prema sretnom soliranju?

Urša Raukar: 'Ne treba gubiti ideale, bez ideala život nema smisla'

Jedna od najmarkantnijih glumica na kazališnoj sceni, ali i strastvena aktivistkinja srasla sa zagrebačkim ulicama, Urša Raukar beskrajno je inspirativna i topla osoba koja isijava nesalomljivu snagu premreženu iskrenom nježnošću. U intervju za aktualno izdanje magazina Elle progovorila je o dubokoj ljubavi prema kazalištu, gradu i neumornoj vjeri u borbi za svjetliju budućnost…

Priča o kupovini jednog planera iliti 'kako se i dalje nadati kad nam opetovano izmiče tlo pod nogama?'

Čak i kada se sve ostalo urušava, nada tvrdoglavo opstaje. Ali što kada bol i strah stvaraju toliku buku da više ne razaznajemo vlastiti glas?

Zavirite u staklenu kuću na Avali i resort u Kostariki u Elle Decorationu - dar uz novi broj magazina Elle

Travanjski Elle svim čitateljima poklanja magazin ELLE Decoration! Vrijeme je za mini proljetni makeover vašeg životnog prostora! Otkrijte originalne savjete i najinspirativnije ideje za uređenje interijera i eksterijera. Elle Decoration na dar potražite uz novi Elle na svim kioscima

▲ Povratak na vrh