Cara, Lily i Dakota žele destigmatizirati ženski užitak

03.09.2021.

'Tko god je rekao da su dijamanti djevojčini najbolji prijatelji, nije imao pravi vibrator'

…duhovito je napisala Cara Delevingne uz fotografiju na Instagramu na kojoj kao dio buketa cvijeća drži i vibrator. Cara se definirala kao panseksualna i rodno fluidna te se ne libi progovoriti o seksualnosti, a kako bi je bolje razumjela, kao i prirodne i kulturalne uvjete koji oblikuju naš identitet, istraživat će zajednice koje različito doživljavaju seks i rod te se sastati sa znanstvenicima koji istražuju seksualnost – za dokumentarnu seriju ‘Planet Sex’.

‘Mogu samo zamisliti što bi ovakva serija značila za mene kao četrnaestogodišnjakinju koja se mučila s razumijevanjem osjećaja koji su se percipirali kao nekonvencionalni ili različiti. Ako naša serija pomogne barem jednoj mladoj osobi imati lakši razgovor sa svojim roditeljima, postigli smo jedan od ciljeva u stvaranju ove serije’, rekla je Cara o dokumentarnoj seriji koja nastaje u koprodukciji BBC3, Hulu, Fremantle i Naked-a.

Rad na seriji nije jedini put kojim se Cara trudi srušiti tabue koji još uvijek okružuju seksualnost. Kao suvlasnica i kreativna savjetnica u kompaniji Lora Di Carlo, novim, minimalističkim erotskim proizvodima želi ženama omogućiti užitak, istovremeno ga destigmatizirajući.

No nije jedina iz svijeta celebova koja se u posljednje vrijeme otisnula u svijet ‘sex tech’-a. Glumica Dakota Johnson investitorica je i ko-kreativna direktorica brenda Maude. Premda poznata po ulozi u filmovima ’50 nijansi sive’, proizvodi koje brend nudi ne uključuju BDSM opremu, već seksualnosti pristupa iz pozicije wellnesa.

‘Seksualni wellness je self-care. Za mene, voditi brigu o tijelu na seksualan način bi trebalo biti jednako kao voditi računa o nutrijentima, njezi kože, tjelovježbi… Seks je važan i poseban i tako bi ga trebalo i tretirati’, rekla je o svojem novom angažmanu Dakota.

Pjevačica Lily Allen zaštitno je lice kampanje #IMasturbate i ‘Chief Liberation Officer’ njemačke ‘sex tech’ tvrtke Womanizer, a do partnerstva je došlo nakon što je Allen u svojoj knjizi ‘My Thoughts Exactly’ pisala o svom vibratoru. I u medijima je i otvoreno progovorila o vlastitom užitku: ‘Imam osjećaj da je moj odnos sa seksom bio da sam se osjećala kao sredstvo muškog užitka i nisam razmišljala o sebi u tom procesu. Užitak koji sam dobila iz seksa bio je u zadovoljavanju drugoga i pohvalu koju bih za to dobila, umjesto da pomislim, wow, baš sam uživala’, te nastavila: ‘Mislim da patrijarhat strahuje od žena koje na osnažen način govore o vlastitoj seksualnosti i vlastitom uživanju, jer ih izuzima iz jednadžbe, što ih zastrašuje, jer vole imati pristup ženskim tijelima.’

Iako se čini da su brojni raniji tabui srušeni, kad se radi o masturbaciji, Allen smatra da se o njoj ne govori dovoljno: ‘Definitivno kao dijete ili tinejdžerka nisam imala razgovor o masturbaciji i voljela bih da se o tome više govorilo, jer, iskreno, to bi mi uštedilo puno vremena.’

Ove tri žene svakako sa svojom višemilijunskom publikom otvaraju nove teme (ženskog) užitka i seksualnosti, a što će putem otkriti zvuči uzbudljivo (pun intended).

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Lily Allen se vratila na scenu - sa stilom

Pjevačica je nedavno debitirala u kazališnoj predstavi na West Endu

Modna inspiracija: Odijela Care Delevingne

Slavni model i glumica već je godinama vjerna svojoj omiljenoj uniformi: dobro skrojenim odijelima

dakota johnson

Stiže još jedna kostimirana drama, s Dakotom Johnson u naslovnoj ulozi

Prijeti li nam 'overload' kostimiranog sadržaja na ekranima?

Jesu li Dakota Johnson i Chris Martin zaručeni? (Zar to ne bi bilo divno?)

Prvo nam je za oko zapela predivna Gucci haljina, a zatim golemi prsten

Topla zelena oaza Dakote Johnson

Holivudska "kućica na drvetu" s memorabilijama Tippi Hedren i umjetninama Davida Hockneya

▲ Povratak na vrh