Cher slavi: 75. rođendan kraljice reinvencije

20.05.2021.

‘Svi mi kreiramo sami sebe. Neki su samo maštovitiji od drugih’

S četiri ‘number one’ hita, uspješnim zabavnim programom iz sedamdesetih i osvojenim Oscarom za svoju izvedbu u ‘Moonstruck’, Cher je zasigurno žena koja je rođena za show business. Prisutna i priznata više od šezdeset godina, slava i popularnost nikada nisu bili dio njezine osobnosti. Kolege je opisuju kao iznimno skromnu i srdačnu osobu, koja tvrdi da pravim ikonama nije dovoljna samo lijepa površina.

Današnje pop reference na Cher i ‘channeling kultura’ dosegle su svoj vrhunac, a povodom 75-og rođendana smo odlučili da dublje pogledamo ikonu koja i dan danas oblikuje modu, stil i zabavnu kulturu – te što je čini toliko značajnom.

Cherilyn Sarkisian

Prije nego što je postala svjetski poznata ‘Cher’, krasilo ju je ime Cherilyn Sarkisian. Rođena 20. svibnja 1946. godine, Cher je odgojila majka (Georgia Holt) koja je i sama težila uspjehu u Hollywoodu, no nije imala toliko sreće kao Cherilyn. S obzirom na okolnosti, Cher je provela dobar dio svoga djetinjstva u siromaštvu i neimaštini.

Sve se promijenilo brakom njene majke i upravitelja banke Gilberta LaPierea – koji je usvojio Cher, te joj omogućio obrazovanje u privatnoj školi. Tamo je imala poteškoće zbog kasnije otkrivene disleksije, no briljirala je na kreativnim poljima. Već tada, vršnjaci su je opisivali kao osobu s karizmom filmske zvijezde. No sa svojih nepunih 16 godina, Cher odustaje od privatne škole, te seli u Los Angeles – gdje je započela dugogodišnju karijeru u industriji zabave.

Sonny & Cher

Sonny Bono i Cher, koji su pronašli slavu pjevajući ‘I Got You Babe’ 1965. godine, jedan su od najpoznatijih parova 20. stoljeća i jedan od onih čiji odnos ubrzo je postao ‘jedinstveno složen’. Naime, Cher je imala samo 16 godina kad je upoznala Sonnya, a sve je krenulo po zlu kada se njihov osobni i obiteljski život neraskidivo isprepleo s karijerom.

Cher započinje karijeru kao prateći vokal?!

Ako pažljivo poslušate, možda ćete čuti autentični Cher vokal na klasičnim hitovima poput ‘You’ve Lost That Lovin Feelin’ od grupe ‘Righteous Brothers’ ili pak u pozadini Ronettesove ‘Be My Baby’. Kao prateći vokal oblikovala je brojne bezvremenske hitove, sve zahvaljujući partneru Sonnyu, koji ju je upoznao s poznatim producentom tog vremena – Philom Spectorom.

Prije nego što je stekla razinu slave dostojnu da ide samo pod jednim imenom, Cher je imala nekoliko drugih umjetničkih imena koja je isprobala – ‘Bonnie Jo Mason’ i ‘Cleo’.

Od ‘Sonny & Cher’ do ‘Cher’

Rastava Cher i Sonnya, uvelike je posljedica njegovog ponašanja, te potreba za konstantnom kontrolom kao poslovnog partnera i supruga. Kao razlog podnošenja zahtjeva za razvod braka navela je ‘nehotično podaništvo’, te ga optužila za uskraćivanje zarade iz zajedničke TV emisije. Nadalje, u sedamdesetim godinama, Cher se čak dva puta razvodi. Nakon emancipacije, Cher je izgovorila ove nezaboravne rečenice:

Instagram: donnaida

Nikad nije kasno da nešto napravite prvi put (i osvojite Oscar)

Nakon rastanka sa Sonnyem, Cher se usredotočila na solo karijeru, kako glazbenu tako i glumačku – te smo je ubrzo gledali na kazališnim pozornicama i malim ekranima.

Na Broadwayu je debitirala u dobi od 36 godina s predstavom ‘Come Back To The Five And Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean’.  Djelo je kritički nahvaljeno, a Cher je nastavila predstavljati izvanredne glumačke vještine u kultnim filmovima ‘The Witches Of Eastwick’, ‘Suspect’ i ‘Moonstruck’. Za potonji je osvojila Oscar, te pobijedila velika imena u istoj kategoriji, kao što su Glenn Close i Meryl Streep.

Umjetnik i muza: Bob Mackie & Cher

Instagram: bobmackie

Ono što je Audrey Hepburn bila dizajneru Hubert de Givenchy, to je bila Cher Bob Mackieju – vječna muza. Dizajner, Bob Mackie, odgovoran je za gotovo sve bezvremenske lookove koji su pretvorili ovu superzvijezdu u modnu ikonu, od one pernate golišave haljine na Met Gali 1974. do izgleda nadahnutog Las Vegas showgirls na Oscarima 1986. godine. Pa kad je došlo vrijeme da netko dizajnira kostime za broadwaysku adaptaciju ‘The Cher Show’, taj je posao mogla napraviti samo jedna osoba: Bob Mackie.

Pionirka auto-tune pokreta: ‘The Cher Effect’

Auto-Tune prvobitno je kreiran kako bi zamaskirao ili ispravio ključne tonske netočnosti, omogućujući vokalnim pjesmama da budu savršeno podešene, unatoč tome što su bile pomalo neskladne. Pjesma iz 1998. ‘Believe’ popularizirala je tehniku korištenja auto-tunea za iskrivljenje vokala, koja je postala poznata kao ‘Cher Effect’. Pjesma ‘Believe’ postala je automatski hit, dosegnuvši prvo mjesto na Billboard Hot 100 gdje je i ostala naredna 4 tjedna.

Cher is forever!

Uspjeh pjesme ‘Believe’ bio je velika prekretnica za Cher, koja je sa (u to vrijeme) 52 godine, postala najstarija žena sa vodećom pjesmom na Billboard Hot 100. Do danas, prodavši 100 milijuna ploča, Cher je jedna od najprodavanijih glazbenih umjetnica na svijetu. Njezina postignuća uključuju Grammy, Emmy, Academy Award, tri  Zlatna globusa, nagradu Filmskog festivala u Cannesu, nagradu Billboard Icon i nagrade Kennedy Center Honour i Vijeća američkih modnih dizajnera. Jedina je umjetnica koja je do danas imala broj jedan na Billboardovoj ljestvici u šest uzastopnih desetljeća, od 1960-ih do 2010-ih.

Nastavila je pjevati i odlaziti na turneje te glumiti u filmovima – među zapaženijima u posljednjim godinama je svakako i uloga u ‘Mamma Mia’, a Cher i dalje ne staje.

Osim glazbe i glume, zapažena je po svojim političkim stavovima, prisutnosti na društvenim mrežama, filantropskim naporima i društvenom aktivizmu, uključujući LGBTQ+ prava i prevenciju HIV / AIDS-a.

Sama za sebe izjavila je: ‘Postigla sam mnogo više nego što sam ikad mislila da budem, a i dalje nisam gotova!’

Sretan rođendan, Cher!

Piše: Matija Max Vidović

Foto: Profimedia, Instagram

Pročitajte i...

cher

Pripremite se za šljokice i suze: Biopic o Cher je u nastajanju

Zvijezda u osmom desetljeću života napokon dobiva tretman kakav zaslužuje, a mi priču koju jedva čekamo pogledati

Životne lekcije žene koja se nikad ne predaje: Cher

Ni u 75. godini Cher ne staje i uvijek izgleda odlično, a njezin optimističan i odlučan stav ono je što trebamo ovog trenutka

Vintage frizure koje se ove sezone vraćaju u modu

Svjetski poznati frizeri inspiraciju su pronašli u legendarnim frizurama Cher, Sophie Loren i drugih ikona

Cher zna kako se od sunca štititi sa stilom

Ekstravagantna pjevačica i u 72. godini života postavlja modne trendove

Odlične odjevne kombinacije na premijeri filma 'Mamma Mia: Here We Go Again'

Što su Cher, Meryl Streep i Amanda Seyfriend odjenule za premijeru dugoočekivanog filma?

Stigao je još jedan trailer za Mamma Mia: Here We Go Again!

Otkrijte kako će izgledati film sniman na predivnom otoku Visu

▲ Povratak na vrh