ELLE intervju: Georges Hobeika

07.03.2020.

S modnim dizajnerom razgovarali smo neposredno nakon pariškog tjedna visoke mode

Georges Hobeika jedan je od najtraženijih dizajnera današnjice. Bez mnogo nametanja osvojio je srca i ormare mnogih svjetskih zvijezda, poput Beyoncé i Jennifer Lopez, ponudivši im specifičan stilski i kreativni izraz te novu misao o modi. Njegovo putovanje od tisuću milja započelo je u Baskinti, pitoresknome planinskom selu u srcu Libanona, zemlje obogaćene različitostima. Uz majku Marie, vlasnicu skromnog krojačkog ateljea, u ranoj mladosti učio je skicirati, krojiti, šivati i tkati. Iako vidno talentiran za modni dizajn, na nagovor oca upisuje studij arhitekture i svoju kreativnost počinje kanalizirati na nešto drukčiji način. Sudbinski ili ne, po izbijanju građanskog rata u Libanonu, kao najstariji od osmero djece, odlazi u Pariz u potrazi za boljim i stabilnijim životom. Tamo počinje raditi u modnoj kući Chanel kao mlađi pripravnik u ateljeu. Nakon samo godinu dana vraća se u Libanon i osniva vlastiti atelje. Kako je vidljivo iz njegova 20-godišnjeg opusa, njegova se estetika razvijala iz dvostruke pozicije. S jedne strane, bio je pod snažnim utjecajem pariških ateljea i vještine izrade odjevnih komada koja je srodna francuskoj metropoli. S druge strane, snažno su ga se dojmile majčina spretnost i kreacije s tragovima libanonske tradicije koje je dizajnirala. U konačnici, sve su njegove kolekcije odraz njegova putovanja u središte sebe, prikaz introspektivnog puta satkanog od različitih životnih, umjetničkih, ali i filozofskih etapa. U svom radu najčešće slavi ulogu cvijeća u modi, potvrđujući time tvrdnju kako je ljudsko nastojanje da dostigne veličanstvo u odijevanju samo simulacija savršene ljepote koja se oduvijek nalazi u prirodi.

 

Razgovor fascinantnog Georgesa Hobeike i naše Amre Zvizdić pročitajte u ELLE tiskanom izdanju za ožujak! 

Pročitajte i...

Lipanjski Elle je stigao na kioske

A u njemu su odgovori na sva pitanja koja trenutno intrigiraju ljubitelje mode: kako je pandemija utjecala na taj biznis, što budućnost donosi fashion branši i, naravno, što ćemo nositi ovog ljeta. U novom broju čeka vas pregršt odličnih priča i ekskluzivnih intervjua, hit trendovi sezone, modni editorijali koji “mirišu” na more te učinkoviti beauty trikovi za osvježen i pomlađen izgled. Modni imperativ glasi: seksi minimalizam!

Pretplatite se na Elle, prva 4 broja darujemo i šaljemo na kućnu adresu!

Pretplatite se na Elle, prva 4 broja darujemo i šaljemo vam doma! Čitajte Elle 365 dana u godini! Elle – ljepota je unutra.

Art protiv korone – kako pandemiju i socijalnu izolaciju doživljavaju kreativci?

Kako pandemiju i socijalnu izolaciju doživljavaju kreativci? Otkrijte u svibanjskom izdanju Ellea koji vas čeka na svim kioscima! Elle – ljepota je unutra

Z_code_z cipele

Upoznajte Hrvaticu čiji je brend cipela Z_code_Z postao hit na Asosu

Karijera Nataše Ornelle Herak dokaz je da vas talent i odvažnost mogu daleko odvesti. Nju su odveli su čak do Kine, gdje radi kao voditeljica dizajnerskog tima tvrtke Stylish Shoes, koja kreira cipele za svjetske brendove poput Topshopa i Pretty Little Thingsa. Nedavno je pokrenula i vlastiti brend koji je napravio pravi boom na internetu

Intervju: fotograf Karlo Hečimović

Nekadašnji pobjednik Elle Fashion Foto Talenta ispričao nam je sve o nedavno objavljenoj knjizi, životu u Berlinu te planovima kad se situacija vrati u normalu!

▲ Povratak na vrh