Gillian Anderson prestala je nositi grudnjak – trebamo li i mi?

15.07.2021.

Free the nipple?

Gillian Anderson moćna je žena koja glumi moćne i odlučne žene – FBI agenticu Scully, Margaret Thatcher, terapeutkinju Jean Milburn, a u privatnom životu donijela je jednu čvrstu odluku: grudnjak? Nikad više!

U live videu na Instagramu fanovima je otkrila malu tajnu: ‘Ne mogu nositi grudnjak! Oprostite, ali… Nije me briga ako mi dojke dođu do pupka. Ne mogu ih više nositi. Je***o su neudobni!’

I Gillian u ovome nije usamljena. Diljem svijeta tijekom pandemije i karantene kada se većina poslova odvijala u udobnosti domova, gdje bismo kolegama povremeno bili vidljivi preko videopoziva od ključne kosti naviše, grudnjaci su nam bili zadnja stvar na popisu briga.

Stoga nas je Gillianina otvorenost navela da budemo iskrene prema sebi i zapitamo se – koliko smo puta u posljednjih nekoliko mjeseci uopće odjenule grudnjake i jesu li uopće nužni?

Prvi problem s grudnjacima jest što većina žena nosi krivu veličinu – od toga je mnogo više onih koje nose premale grudnjake, misleći da će time dobiti čvršću potporu, dok neke nose prevelike grudnjake. Rezultat? Osim konstantnog osjećaja neugode i vidljivih tragova koji ostaju na koži nakon skidanja, mogu uzrokovati i krivo držanje te bolove u leđima.

Sportski grudnjaci pružaju potporu grudima i dobro ih je nositi tijekom vježbanja, no kontinuirano nošenje može  rezultirati oslabljenim mišićima.

Vječna debata: grudnjak – da ili ne, hoće li nam se grudi objesiti ako nekoliko tjedana ne odjenemo grudnjak, ili će se to dogoditi upravo zato što ga redovito nosimo, zapravo nema definitivan odgovor. Dojke se zbog težine, sile teže i opuštanja tonusa kože s vremenom sve više spuštaju, a stručnjaci preporučaju izvođenje ciljanih vježbi za ojačavanje mišića koji podržavaju grudi te nošenje potpore pri fizičkim aktivnostima dok odluka hoćemo li ga nositi svakodnevno ili ne ostaje na nama.

Ukoliko je glavni razlog zbog kojeg ne volite grudnjake neudobnost, možda biste trebali razmotriti drugačije materijale (pamučne ili svilene) i modele (bralette, grudnjaci bez žice i sl.).

Na kraju, najvažnija stvar koju biste trebali napraviti kada govorimo o dojkama jest redoviti pregled.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Ovih 7 fantastičnih žena stari sa stilom. Mudro zbore, poslušajte ih

“Darling, learn these two words: Fuck. Off.” - Helen Mirren

Mi smo možda u karanteni, ali naše su grudi napokon slobodne!

Da vam je prije mjesec dana netko rekao kako ćete se na sastanku sa šeficom pojaviti u majici bez grudnjaka rekli biste mu da je poludio. No kad se spoje pandemija, #radodkuće i hitni sastanak preko Zooma, sve je moguće

Sarah Jessica Parker predstavila novi balconette grudnjak

Poznata glumica je zaštitno lice najnovije svjetske Intimissimi kampanje

Naga Bella Hadid

Homage Kate Moss

▲ Povratak na vrh