Greta Gerwig : Junakinja našeg doba

23.12.2019.

Diskretni šarm Grete Gerwig

U punom je zamahu era kojom vladaju junakinje na filmskim platnima, malim ekranima te iza kamera i kulisa, a u desetljeću čijem se kraju ubrzano bližimo vrijedne su nožice autorica utabale nove revolucionarne puteve u holivudskoj konstelaciji. Među njima osobitim sjajem blista zvijezda it cure indie filma, koja potpisuje i najnoviju ekranizaciju božićnog klasika Male žene… Dame i gospodo, predstavljamo Gretu Gerwig!

Protagonistkinje koje obožavamo nisu više krhke djeve i džepne Venere, niti moćne, neprobojno hladne žene, vječne dive ili sofisticirane ljepotice mekih pokreta, nego sve češće smotane, rubno narcisoidne, pomalo nedorasle i savršeno nesavršene heroine koje s oštrom ironijom zrcale sav kaos našega doba. Među autoricama koje su obilježile dekadu značajno je mjesto pod holivudskim suncem izborila Greta Gerwig, koja je najprije kao glumica, zatim kao spisateljica te redateljica, dovela indie filmove do samoga popkulturnog vrha. Ovih dana željno iščekujemo novogodišnji filmski dar njezine adaptacije romana Male žene, klasika “ženskog pisma” na feministički pogon, koji slavi tvrdoglave pametnice ovoga svijeta već punih sto pedeset godina. A tko bi bolje danas prenio kultnu priču na filmsko platno od jedinstvene Grete Gerwig?

Rođena 1983. godine u kalifornijskom Sacramentu, Gerwig se opisuje u djetinjstvu kao intenzivnu djevojčicu koja bi opsesivno uronila u svoje interese, iako joj pritom ništa nije s lakoćom polazilo od ruke. Od malih je nogu najprije htjela biti plesačica, a činjenicu da nije pokazivala osobiti plesački talent nadoknađivala je neumornim radom. Zatim, kada ju je majka povukla s plesnih satova, proglasivši ih nezdravom sektom, Greta je prešla na kazališne daske te je na faksu definitivno odlučila da je čeka karijera kazalištarke. No diplomski studiji dramaturgije glatko su je odbili, te je s grupom prijatelja počela raditi na no-budget filmovima, ne sluteći da je time nabasala na medij i estetiku koja će obilježiti njezin budući rad. Ove su produkcije, žanrovski određene kao mumblecore, počele cirkulirati u umjetničkim hipsterskim krugovima i privlačiti izvjesnu pozornost sirovom estetikom, suhim humorom i neposrednošću koja je osobito snažno rezonirala generacijski te postupno prešla s indie margina u mainstream. I ne sluteći da teše umijeće u ovim niskobudžetnim projektima otvorena scenarija, unutar kojih glumci i glumice improviziraju te svi rade sve unutar autorskog tima, Gerwig je sredinom svojih dvadesetih već ostvarila suradnje s Joeom Swanbergom i braćom Duplass, no breakthrough moment bio je 2010. godine s ulogom u filmu Greenberg pored Bena Stillera, koji je režirao Noah Baumbach.

Više o Greti Gerwig i diskretnom šarmu njezinih fantastičnih filmova, poput Ladybirda, Frances Ha ili Malih žena, pročitajte u tekstu Ane Fazekaš u siječanjskom izdanju Ellea.

Piše: L.H.

Fotografije: Elle siječanj 2020, Youtube

Pročitajte i...

Intervju: Mirna Rustemović

O sjećanjima, strahovima i rascjepima

Ženska torbica: povijest jedne ljubavi

Za nekog su statusni simbol, za nekog nužno zlo, za nekog mala škrinja tajni, za nekog divna uspomena na dragu osobu ili period života...

Veliki godišnji horoskop

Što vas sve čeka u nadolazećoj godini?

Martin Margiela - čovjek koji je mijenjao lice mode, a nikada nije pokazao svoje

Novi dokumentarac o anonimnom geniju: Margiela in his own words

Intervju: Marija Kulušić

Manje je uvijek više

Zašto se muškarci boje ružičaste?

Otkako je macho gorostas Jason Momoa odjednuo pink odijelo za dodjelu Oscara, ništa nije isto.

▲ Povratak na vrh