Kako je najljepša žena na svijetu revolucionirala tehnologiju

hedy lamarr
07.05.2021.

Glumica i inovatorica Hedy Lamarr dobiva muzej koji zaslužuje

Rođena kao Hedwig Eva Maria Kiesler u imućnoj židovskoj obitelji, Hedy je od djetinjstva pokazivala široki spektar interesa i talenata. Otac, upravitelj banke, volio joj je objašnjavati kako funkcioniraju mehanizmi različitih uređaja, a majka pijanistica usmjeravala ju je k umjetnosti, pa rano počela učiti balet i klavir.

Kao djevojka je počela i glumiti, a njezin prvi film ‘Ekstaza’, u kojem glumi mladu ženu udanu za starijeg muškarca koji ne mari za nju (glumio ga je Zvonimir Rogoz) podigao je veliku prašinu i upisao se u filmsku povijest prvom scenom golotinje na ekranu, ali i prvi film u kojem je prikazan ženski orgazam. Cenzura je film u nekim zemljama poput SAD-a zabranila, a glumičin tadašnji suprug (prvi od 6) neuspješno je pokušao otkupiti sve primjerke filma.

‘Moram se prestati udavati za muškarce koji se osjećaju inferiornima meni. Negdje mora postojati muškarac koji bi  mi mogao biti muž. Trebam superiornijeg inferiornog muškarca’, izjavila je jednom prilikom Hedy.

Živeći u zlatnom kavezu posesivnog supruga Fritza Mandla, proizvođača i trgovca oružjem na čijim zabavama su se okupljali fašisti i nacisti, Hedy se odlučuje na bijeg i odlazi u Pariz pa London. Tamo upoznaje filmskog magnata Louisa B. Mayera koji joj predlaže da uzme ime Hedy Lamarr, a ubrzo zatim počinje njezin strelovit holivudski uspon kao ‘najljepše žene na svijetu’ s egzotičnim naglaskom. Glumila je uz bok nekima od tadašnjih najvećih zvijezda poput Clarka Gablea i Spencera Tracyja, a možda je najpoznatija ostala po ulozi prekrasne Delile u ‘Samsonu i Delili’.

No njezin glumački doprinos zanemariv je u odnosu na onaj tehnološki kojim je zadužila cijeli svijet: s kompozitorom Georgeom Antheilom razvila je i patentirala koncept promjene frekvencija kao sredstva za tajnost komunikacija, namijenjen američkoj mornarici za upravljanje torpedom u Drugom svjetskom ratu. Tadašnja tehnologija nije bila dovoljno razvijena da bi koristila taj izum, no njegova je primjena široka, te se ideja mijenjanja frekvencija rabi u suvremenim tehnologijima koje koristimo danas: GPS, WLAN, Wi-Fi, Bluetooth i pametne telefone, zbog čega se Hedy naziva i ‘majkom Wi-Fija’ i ‘Lady Bluetooth’.

Zahvaljujući svojim izumima, prva je žena kojoj je dodijeljena nagrada Invention Convention’s Bulbie Gnass Spirit of Achievement, a postumno je uvrštena u Hall of Fame izumitelja. Od 2005. na njezin se rođendan 9. studenog u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj obilježava dan izumitelja, a od 2018. grad Beč najboljim inovatoricama dodjeljuje nagradu Hedy Lamarr.

Taj će grad, zahvaljujući Židovskom muzeju i njegovim donatorima dobiti i muzej Hedy Lamarr! Trenutno su u potrazi za lokacijom gdje će se taj novi muzej otvoriti, a temelj muzeja je arhiv glumice i inovatorice koji su otkupili od njezina sina Anthonyja Lodera. Budući muzej sadržavat će tako njezina pisma, dokumente, odjeću, ali i nacrte za njezine izume za torpedo, te će nesumnjivo nadahnuti buduće generacije inovatorica.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Munchov muzej u Oslu uskoro spreman za otvorenje

Najveći norveški slikar poznat diljem svijeta, u Oslu je dobio muzej koji će zasigurno postati jedna od veduta glavnog grada njegove rodne zemlje

Što možemo očekivati od Noći muzeja ove godine?

Noć muzeja održava se tradicionalno posljednjeg petka u siječnju, no ove godine u drugačijem formatu

Izložbe u Zagrebu koje ne biste trebali propustiti

Iako se čini da je svijet stao, umjetnost je i dalje ona pokretačka sila koja nas tjera da promišljamo sadašnjost i maštamo o budućnosti

Otkrijte neprocjenjiva umjetnička djela jednog od najboljih hrvatskih umjetnika

Kiparska i arhitektonska remek-djela jednog od najistaknutijih domaćih umjetnika pronađite u Muzejima Ivana Meštrovića

Od seks simbola do inovatorice, farmerice, aktivistice... Zanimljivi primjeri reinvencija holivudskih diva

Društvo je oduvijek imalo svoja očekivanja i predrasude o lijepim ženama - kako bi se trebale ponašati, čime bi se trebale baviti i što bi ih trebalo zanimati, no u duhu nadolazećih ELLE Style Awards koje su u znaku #FashionReinvention kampanje, donosimo inspirativne priče žena koje su mnogo više od dvodimenzionalnih holivudskih ljepotica.

Dugo očekivano otvorenje jednog od najpoznatijih muzeja na svijetu

MoMA je ponovno otvorila svoja vrata publici 21. listopada

▲ Povratak na vrh