Kako Angelina Jolie namjerava spasiti pčele

Angelina Jolie
21.05.2021.

Angelina Jolie se fotografirala prekrivena pčelama za viši cilj

Povodom jučerašnjeg Dana pčela, National Geographic objavio je fotografiju Angeline Jolie koja je izazvala pravi ‘buzz’. No priča iza nje još je zanimljivija: po uzoru na fotografiju Richarda Avedona snimljenu prije 40 godina, Angelina je pozirala prekrivena pčelama.

Kako ne bi zbunila pčele, priznala je da se nije tuširala 3 dana prije snimanja, morala je staviti čepove u nosnice i uši kako ne bi ušle u njih te su je na određenim mjestima premazali feromonima kako bi privukli pčele. A kakav je to osjećaj? ‘Bilo je divno osjetiti povezanost s tim bićima’, rekla je Angie.

Angelina je mirno pozirala punih 18 minuta, usprkos činjenici da joj je jedna neposlušna pčela ušla pod haljinu te je postojao rizik od uboda. No sve je prošlo odlično, a ova povezanost koju je osjetila s ovim vrijednim oprašivačima nastavit će se i dalje, jer je Angelina ‘kuma’ projekta ‘Women for Bees’ u organizaciji UNESCO i Guerlaina.

Cilj projekta ‘Women for Bees’ je dvojak: pomoći pčelama i pomoći ženama. Žene iz različitih zemalja svijeta, uključujući Italiju, Bugarsku, Sloveniju, Ruandu i Kambodžu pohađat će 30-dnevni tečaj pčelarstva u Provansi kako bi pomogle u očuvanju bioraznolikosti i obnavljanju opadajuće populacije pčela.

Tečaj će završiti i sama Angelina Jolie koja namjerava postaviti košnice i u svom domu, najvjerojatnije na krovu. Ovom inicijativom, osim obnovi populacije pčela, namjera je pomoći i ženama te njihovim zajednicama, educirati ih kako bi stekle vještine kojima bi mogle zaraditi, ali i pridonijeti očuvanju okoliša te na taj način spriječiti iseljavanje zbog klimatskih promjena. Hvalevrijedna inicijativa zbog koje možemo reći samo: svaka čast, Angie.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Instagram natgeo

Pročitajte i...

Ne propustite lipanjski broj National Geographica Hrvatska!

U novom broju donosimo veliku temu o gladijatorima. Kakvi su doista bili životi i sudbine tih članova kluba boraca drevnoga Rima, čijem naslijeđu i danas svjedočimo?!

Angelina Jolie

Oskarovka Chloé Zhao mijenja lice Marvelovih superjunaka

Napokon je netko prepoznao supersnagu žena u pedesetima

Ne propustite svibanjski tematski broj National Geographica Hrvatska o oceanima!

Tajne kitova - oni su zaigrani, društveni i radoznali – upravo poput nas! I krasno pjevaju!

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska!

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i uz jedan broj gratis darovat ćemo vam izuzetnu knjigu velikog znanstvenika Stephena Hawkinga Kratki odgovori na velika pitanja u izdanju V.B.Z.-a.

angelina jolie

Angelina Jolie otkrila kako joj je razvod od Brada Pitta utjecao na karijeru

Angelina Jolie vraća se na velike ekrane u akcijskim ulogama

biljkoborci

Postanite član/pretplatnik National Geographica i otkrijte čari vrtlarenja!

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i darovat ćemo vam posebno, ekskluzivno brendirano izdanje vrtlarskog seta Biljke To Grow hrvatskog brenda Biljkoborci! Jer najbolji darovi su oni koje se ne zaboravlja… zaliti!

▲ Povratak na vrh