Kako je “The Crown” pokrenuo otvoreni razgovor o poremećajima prehrane

30.11.2020.

U novoj sezoni popularne serije temeljene na stvarnim događajima prikazuje se bulimija Lady Di što je izazvalo brojne kontroverze i podijeljena mišljenja

U četvrtoj sezoni serije “The Crown” pojavljuje se lik mlade Diane Spencer čija je sudbina svima vrlo dobro poznata. Sreća zbog zaruka s britanskim prijestolonasljednikom Charlesom koji ju je varao s Camillom Parker-Bowles, nerazumijevanje i nezainteresiranost kraljevske obitelji u koju ulazi i opipljiva usamljenost koju je osjećala, kao i nesigurnost zbog nove uloge odvele su je u pakao bulimije. I dok je kraljevska obitelj bijesna, mediji i šira javnost pozdravljaju način na koji je prikazana njezina borba s tom bolešću.

Iskreni razgovor o problemima bio je jedan od razloga popularnosti pokojne Lady Di i jedna od glavnih osobina po kojoj se razlikovala od ostatka kraljevske obitelji. Detalje o svojoj borbi s bulimijom otkrila je u intervjuima još 1990-ih, kada je spomenula kako su problemi počeli prije braka, kada je Charles stavio ruku oko njena struka i komentirao: “Malo si bucmasta, ha?”, a trajali su desetak godina.

Kontroverze koje je serija izazvala eksplicitnim prikazom bulimije ukazuje da oko psihičkih bolesti još uvijek postoji stigma i veo tajne koje ne prate fizičke bolesti. Kako bi što točnije i s razumijevanjem prikazali ovu osjetljivu temu, produkcijska kuća serije “The Crown” surađivala je s humanitarnim organizacijama kao što je Beat, koja pomaže ljudima s poremećajima u prehrani. Zbog toga se na početku epizoda najavljuje uznemirujuće scene, jer bi eksplicitni prikazi podjednako mogli uzrujati one koji se s tom bolešću nikad nisu susreli, ako i one koji boluju od poremećaja u prehrani ili se od njih liječe. O toj temi oglasili su se i neki liječnici, koji pozdravljaju inicijativu da poremećaji u prehrani prestanu biti tabu tema, naglašavajući porazne podatke da od prvih simptoma bolesti do trenutka kada osobe potraže stručnu pomoć prođe desetak godina, te postavljaju pitanje – bi li serija izazvala kontroverze da se radi o fizičkoj bolesti poput raka?

I sama Emma Corrin koja glumi Lady Di otkrila je Vanity Fairu da se borila sa psihičkim problemima ranije te da joj je stoga bilo još važnije da temi pristupi s odgovarajućim razumijevanjem i osjetljivošću koje bi otvorilo put iskrenom razgovoru u javnosti i osvještavanju što bulimija zaista znači i kako utječe na život osobe te dodala da, s obzirom da je Diana pokrenula taj razgovor još 90-ih, filmska ekipa je smatrala da je iznimno važno nastaviti ga danas te na taj način pomoći osobama koje se bore s tom bolešću.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Raskošna vjenčanica nećakinje Lady Di nadahnuta je obiteljskim naslijeđem

Vjenčanje Lady Kitty Spencer u Italiji bilo je s potpisom Dolce & Gabbane

5 kraljevskih trikova protiv modnih gafova

Članice kraljevske obitelji drže se najstrožih pravila odijevanja i jako dobro znaju kako spriječiti modni 'faux pas'

5 kultnih torbica koje odaju počast legendarnim ženama

Koje zanimljive žene i priče stoje iza popularnih modela torbica koje se nose generacijama?

lady di

Kako nositi tregerice, baš kao što ih je nekad nosila princeza Diana

Princeza je bila poznata po svom elegantnom stilu, ali danas se fokusiramo na njena, ništa manje cool, casual izdanja

Kate i William danas slave desetu godišnjicu braka, prisjetili smo se tog svečanog dana

Prošlo je deset godina od vjenčanja koje je pratilo preko dvije milijarde ljudi

meghan markle i princ harry

Tajne poruke utkane u neke od najpoznatijih kraljevskih lookova

5 kreacija koje su obilježile neke od najvažnijih događaja u britanskoj kraljevskoj obitelji i poslale poruke onima koji ih znaju iščitati

▲ Povratak na vrh