Kako je “The Crown” pokrenuo otvoreni razgovor o poremećajima prehrane

30.11.2020.

U novoj sezoni popularne serije temeljene na stvarnim događajima prikazuje se bulimija Lady Di što je izazvalo brojne kontroverze i podijeljena mišljenja

U četvrtoj sezoni serije “The Crown” pojavljuje se lik mlade Diane Spencer čija je sudbina svima vrlo dobro poznata. Sreća zbog zaruka s britanskim prijestolonasljednikom Charlesom koji ju je varao s Camillom Parker-Bowles, nerazumijevanje i nezainteresiranost kraljevske obitelji u koju ulazi i opipljiva usamljenost koju je osjećala, kao i nesigurnost zbog nove uloge odvele su je u pakao bulimije. I dok je kraljevska obitelj bijesna, mediji i šira javnost pozdravljaju način na koji je prikazana njezina borba s tom bolešću.

Iskreni razgovor o problemima bio je jedan od razloga popularnosti pokojne Lady Di i jedna od glavnih osobina po kojoj se razlikovala od ostatka kraljevske obitelji. Detalje o svojoj borbi s bulimijom otkrila je u intervjuima još 1990-ih, kada je spomenula kako su problemi počeli prije braka, kada je Charles stavio ruku oko njena struka i komentirao: “Malo si bucmasta, ha?”, a trajali su desetak godina.

Kontroverze koje je serija izazvala eksplicitnim prikazom bulimije ukazuje da oko psihičkih bolesti još uvijek postoji stigma i veo tajne koje ne prate fizičke bolesti. Kako bi što točnije i s razumijevanjem prikazali ovu osjetljivu temu, produkcijska kuća serije “The Crown” surađivala je s humanitarnim organizacijama kao što je Beat, koja pomaže ljudima s poremećajima u prehrani. Zbog toga se na početku epizoda najavljuje uznemirujuće scene, jer bi eksplicitni prikazi podjednako mogli uzrujati one koji se s tom bolešću nikad nisu susreli, ako i one koji boluju od poremećaja u prehrani ili se od njih liječe. O toj temi oglasili su se i neki liječnici, koji pozdravljaju inicijativu da poremećaji u prehrani prestanu biti tabu tema, naglašavajući porazne podatke da od prvih simptoma bolesti do trenutka kada osobe potraže stručnu pomoć prođe desetak godina, te postavljaju pitanje – bi li serija izazvala kontroverze da se radi o fizičkoj bolesti poput raka?

I sama Emma Corrin koja glumi Lady Di otkrila je Vanity Fairu da se borila sa psihičkim problemima ranije te da joj je stoga bilo još važnije da temi pristupi s odgovarajućim razumijevanjem i osjetljivošću koje bi otvorilo put iskrenom razgovoru u javnosti i osvještavanju što bulimija zaista znači i kako utječe na život osobe te dodala da, s obzirom da je Diana pokrenula taj razgovor još 90-ih, filmska ekipa je smatrala da je iznimno važno nastaviti ga danas te na taj način pomoći osobama koje se bore s tom bolešću.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

5 kultnih torbica koje odaju počast legendarnim ženama

Koje zanimljive žene i priče stoje iza popularnih modela torbica koje se nose generacijama?

Dvorci i rezidencije iz serije 'The Crown': Donosimo ideje za neka buduća putovanja

Raskoš scenografije serije 'The Crown' u stvarnom životu

Stigao je trailer za 'Spencer': Pogledajte Kristen Stewart kao Lady Di

Nakon višemjesečnog iščekivanja, bliži se premijera filma o princezi Diani

Znamo koji će glumci utjeloviti princa Charlesa i princezu Dianu u petoj sezoni serije 'The Crown'

U novoj sezoni u glavnim ulogama pojavit će se neka poznata imena koja smo navikli gledati u posve drugačijim ulogama

Raskošna vjenčanica nećakinje Lady Di nadahnuta je obiteljskim naslijeđem

Vjenčanje Lady Kitty Spencer u Italiji bilo je s potpisom Dolce & Gabbane

5 kraljevskih trikova protiv modnih gafova

Članice kraljevske obitelji drže se najstrožih pravila odijevanja i jako dobro znaju kako spriječiti modni 'faux pas'

▲ Povratak na vrh