Kako joj je aktivizam odredio život, koja je tajna dobre veze i druge životne mudrosti Jane Fonde

jane fonda
08.04.2021.

'Tek kad sam u 62. postala single, osjećala sam se potpunom'

Osamdesettrogodišnja holivudska ikona Jane Fonda ove je godine na dodjeli Zlatnih globusa osvojila nagradu Cecil B. de Mille za iznimne zasluge u svijetu zabave. Glumica je, osim po svojim ulogama u filmovima ‘9 to 5’, ‘Coming Home’ i svojim izuzetno komercijalno uspješnim instrukcijama za tjelovježbu poznata po svom aktivizmu.

U nedavnom je intervjuu za Harper’s Bazaar otkrila da je upravo u aktivizmu pronašla svoju svrhu te da ju je uključenost u inicijative koje su joj važne, poput borbe protiv rata u Vijetnamu i osvještavanje klimatskih promjena, dovela do promjena u načinu na koji percipira i vodi svoju glumačku karijeru.

‘Dodjeljivali su mi uloge naivnih djevojki iz susjedstva koje sam dobro odradila, ali nisam u tome uživala.’, izjavila je Fonda i više se angažirala i pri biranju uloga u projektima koje je smatrala važnima.

Udavala se tri puta (što je još uvijek dva braka manje nego njezin slavni otac), ali je shvatila da nije dobra u vezama. Tek kad je bila solo u 62., osjećala se potpunom, kao da je napokon ondje gdje treba biti. Uvijek se prilagođavala muškarcima s kojima je bila, no iz današnje, mudrije perspektive, shvaća da je temelj dobre veze da dvoje ljudi koji se vole čvrsto stoje na zemlji, ostaju potpune individue, dok im je istovremeno stalo do druge osobe. Bitno je ne izgubiti sebe.

Priznala je da nije bila najbolji roditelj kakav je mogla biti i kaže da je to dijelom i zato što je bila ovisnica o hrani, ali da se trudi ispraviti svoje greške sada i biti bolja, barem kao baka.

Najvažnijim odnosima u svom životu smatra ženska prijateljstva za koja kaže da su ženska ‘superpower’, a tendenciju žena da se okupe smatra ključnom i u borbi protiv klimatskih promjena. Greta Thunberg i Naomi Klein inspirirale su je da postane još aktivnija u toj borbi te se obratila Greenpeaceu, osnovala Fire Drill Fridays te krenula u prosvjede na kojima su im se pridružile tisuće ljudi, poglavito žena.

Ono što je održava mladom i u 80-ima je konstantno učenje. Voli čitati, voli učiti nove stvari i upravo zbog toga ‘osjeća se kao najmlađa osoba u prostoriji’. Uoči svog šezdesetog rođendana odlučila se bolje upoznati i provela je godinu dana istražujući – sebe. Otkrila je da je hrabra, da se ne boji smrti već osjećaja žaljenja, pa je tako shvatila kako zapravo želi živjeti.

Piše: K.S.

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Dossier karijera: Vodič za preživljavanje

Stručnjaci predviđaju da ulazimo u razdoblje najveće ekonomske krize u posljednjih pola stoljeća. Iako je lako ukliziti u očaj, imajte na umu da nas ponekad najteža vremena vode u najsvjetlije dane i svoju snagu otkrivamo na rubu lomljenja

7 tajni dobrog stila (koje ništa ne koštaju)

Kako izgledati bolje u onome što već imamo?

Što možemo naučiti od supermodela? Da je nakon pada najvažnije ustati sa stilom!

Simbolički gledano, naš je život posljednjih mjeseci nalik kultnoj reviji Vivienne Westwood iz 1993..: mi u ulozi Naomi Campbell, a protekla godina u ulozi onih nestabilnih platformi u kojima se slavna manekenka stropoštala na modnu pistu. I što je još važnije - ustala s osmijehom

Detoksikacija nakon Uskrsa

Donosimo vam savjete kako se vratiti u formu nakon Uskrsa

5 pametnih pitanja koja si morate postaviti prije kupovine

U novom svijetu informirane potrošnje, moramo razmišljati o svim modnim željama

▲ Povratak na vrh