Katharine Hepburn: 10 stvari koje ne znate i 10 izjava po kojima vrijedi živjeti

11.05.2020.

"Good girls go to heaven, bad girls go everywhere."

Katharine Houghton Hepburn je bila drugo od šestero djece kirurga i angažirane sufražetkinje, koji su poticali razvoj svoje djece u svakom smislu. Već je u djetinjstvu buduća zvijezda počela igrati golf koji je strastveno voljela i odlično igrala cijeli život!

“Good girls go to heaven, bad girls go everywhere.” (1932.)

Kasnije često opisivana kao suviše gruba i maskulina, Hepburn se oduvijek opirala konvencijama. Kao dijete, htjela je biti dječak jer joj se činilo da se oni bolje zabavljaju, nosila je hlače i tražila da je obitelj zove Jimmy.

“If you always do what interests you, at least one person is pleased.” (1990.)

Glumom se Katharine počela baviti kao srednjoškolka i možda bi joj nakon diplome s Bryn Mawr karijera brže napredovala da Katharine, u svom stilu, nije bila sklona razmiricama s redateljima i producentima, zbog kojih je neko vrijeme na Broadwayju igrala samo manje uloge.

“I never realized until lately that women were supposed to be the inferior sex.” (1937.)

Mlada se udala za osam godina starijeg brokera Ludlowa Ogdena Smitha, kojeg je nagovorila da promijeni ime u S. Ogden Ludlow jer nije htjela imati bezlično prezime kao što je Smith. Brak je trajao svega par godina, a Hepburn se kasnije o braku kao takvome nije baš pozitivno izražavala.

“If you want to sacrifice the admiration of many men for the criticism of one, go ahead, get married.” (1936.)

Igrala je Jo u jednoj od prvih ekranizacija Little Women (1932.) koju je režirao George Cukor, redatelj s kojim je ostvarila iznimno bogatu i sretnu suradnju, dok su je tadašnji moguli filmske industrije nazivali «box office poisonom» kada je nekoliko njezinih filmova i predstava tijekom tridesetih flopnulo, iako ih je više smetanja njezina besramnost i ponos, intelektualnost koja je graničila sa snobizmom i inteligencija s kojom se nisu mogli mjeriti…

“Never complain. Never explain.” (1934.)

Katharine se uvijek tuširala hladnom vodom jer je tvrdila da to jača karakter te je sama izvodila sve scene, smatrajući da je kaskaderke ne mogu mijenjati jer nemaju njezino držanje.

“Without discipline, there’s no life at all.” (1987.)

Četvrtstoljetnu aferu imala je s oženjenim Spencerom Tracyjem, što je smatrala idealnom kombinacijom jer je tako zadržala neovisnost do koje je puno držala. Često su zajedno snimali filmove, a kada je nakon njihove posljednje suradnje Guess Who’s Coming to Dinner Tracy umro, Hepburn nikada nije htjela pogledati film…

“Love has nothing to do with what you are expecting to get — only with what you are expecting to give, which is everything.”

Voljela je nositi hlače prije nego što je to bilo trendi, ili uopće prihvatljivo za ženu, težila je minimalističkoj estetici, nosila malo ili nimalo šminke, bila ateistkinja te odbijala intervjue i snimanja koliko je god bilo moguće.

“Dressing up is a bore. At a certain age, you decorate yourself to attract the opposite sex, and at a certain age, I did that. But I’m past that age.” (1968.)

Katharine Hepburn dobila je rekordna četiri Oscara za najbolju glumicu (uz dvanaest nominacija i niz drugih nagrada)…. ali, naravno, nije nimalo držala do nagrada i priznanja.

“As for me, prizes are nothing. My prize is my work.” (1938.)

U intervjuu s Barbarom Walters, Hepburn je rekla da svoj život nije živjela kao žena, nego kao muškarac, utoliko što je uvijek radila što je htjela i zarađivala dovoljno da se uzdržava te se nikada nije bojala biti sama. Iz istog intervjua bilježimo i ovu fantastičnu razmjenu:

Walters: “Is that also why you wear pants?”

Hepburn: “No, I just wore pants because they’re comfortable.”

Walters: “Do you ever wear a skirt, by the way?”

Hepburn: “I have one.”

Walters: “You have one.”

Hepburn: “I’ll wear it to your funeral.”

“Life is hard. After all, it kills you.” (1933.)

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Što pokloniti partneru za godišnjicu braka ili veze? Inspirirajte se cool idejom Meghan Markle!

 Ako mislite da je vama teško, zamislite koliko se američka glumica namučila da smisli dar za svog supruga. Što uopće pokloniti princu koji ima sve? Naravno da se maštovita Meghan dosjetila nečeg sjajnog!

Kaia Gerber glumi u glazbenom videu koji je režirala Cara Delevingne

Poznata britanska manekenka i glumica režirala je spot za pjesmu „Crying In The Mirror“ američke pjevačice Rainey Qualley, poznatije pod pseudonimom Rainsford, a glavnu ulogu glumi njihova prijateljica Kaia Gerber. Rezultat? Ocijenite sami!

Sally Rooney već je otkrila što se dogodi s Marianne i Connellom nakon završetka knjige

U ranije objavljenoj kratkoj priči Rooney je napisala svojevrsni nastavak knjige «Normal People»

Vijest koja nas je oduševila: u rujnu izlazi kuharica s receptima iz „Prijatelja“

 Sjećate li se kultnog cheesecakea koji je bio toliko ukusan da su ga Rachel i Chandler pojeli s poda ili Rossovog najdražeg sendviča?

Ne želite se baš sasvim vratiti «u normalu»? To je normalno

Tjeskoba izolacije splašnjava, ali ju zamjenjuje tjeskoba povratka u normalu, koji nije niti povratak, niti posve normala… Zašto nam ne postaje lakše?

▲ Povratak na vrh