Katharine Hepburn: 10 stvari koje ne znate i 10 izjava po kojima vrijedi živjeti

11.05.2020.

"Good girls go to heaven, bad girls go everywhere."

Katharine Houghton Hepburn je bila drugo od šestero djece kirurga i angažirane sufražetkinje, koji su poticali razvoj svoje djece u svakom smislu. Već je u djetinjstvu buduća zvijezda počela igrati golf koji je strastveno voljela i odlično igrala cijeli život!

“Good girls go to heaven, bad girls go everywhere.” (1932.)

Kasnije često opisivana kao suviše gruba i maskulina, Hepburn se oduvijek opirala konvencijama. Kao dijete, htjela je biti dječak jer joj se činilo da se oni bolje zabavljaju, nosila je hlače i tražila da je obitelj zove Jimmy.

“If you always do what interests you, at least one person is pleased.” (1990.)

Glumom se Katharine počela baviti kao srednjoškolka i možda bi joj nakon diplome s Bryn Mawr karijera brže napredovala da Katharine, u svom stilu, nije bila sklona razmiricama s redateljima i producentima, zbog kojih je neko vrijeme na Broadwayju igrala samo manje uloge.

“I never realized until lately that women were supposed to be the inferior sex.” (1937.)

Mlada se udala za osam godina starijeg brokera Ludlowa Ogdena Smitha, kojeg je nagovorila da promijeni ime u S. Ogden Ludlow jer nije htjela imati bezlično prezime kao što je Smith. Brak je trajao svega par godina, a Hepburn se kasnije o braku kao takvome nije baš pozitivno izražavala.

“If you want to sacrifice the admiration of many men for the criticism of one, go ahead, get married.” (1936.)

Igrala je Jo u jednoj od prvih ekranizacija Little Women (1932.) koju je režirao George Cukor, redatelj s kojim je ostvarila iznimno bogatu i sretnu suradnju, dok su je tadašnji moguli filmske industrije nazivali «box office poisonom» kada je nekoliko njezinih filmova i predstava tijekom tridesetih flopnulo, iako ih je više smetanja njezina besramnost i ponos, intelektualnost koja je graničila sa snobizmom i inteligencija s kojom se nisu mogli mjeriti…

“Never complain. Never explain.” (1934.)

Katharine se uvijek tuširala hladnom vodom jer je tvrdila da to jača karakter te je sama izvodila sve scene, smatrajući da je kaskaderke ne mogu mijenjati jer nemaju njezino držanje.

“Without discipline, there’s no life at all.” (1987.)

Četvrtstoljetnu aferu imala je s oženjenim Spencerom Tracyjem, što je smatrala idealnom kombinacijom jer je tako zadržala neovisnost do koje je puno držala. Često su zajedno snimali filmove, a kada je nakon njihove posljednje suradnje Guess Who’s Coming to Dinner Tracy umro, Hepburn nikada nije htjela pogledati film…

“Love has nothing to do with what you are expecting to get — only with what you are expecting to give, which is everything.”

Voljela je nositi hlače prije nego što je to bilo trendi, ili uopće prihvatljivo za ženu, težila je minimalističkoj estetici, nosila malo ili nimalo šminke, bila ateistkinja te odbijala intervjue i snimanja koliko je god bilo moguće.

“Dressing up is a bore. At a certain age, you decorate yourself to attract the opposite sex, and at a certain age, I did that. But I’m past that age.” (1968.)

Katharine Hepburn dobila je rekordna četiri Oscara za najbolju glumicu (uz dvanaest nominacija i niz drugih nagrada)…. ali, naravno, nije nimalo držala do nagrada i priznanja.

“As for me, prizes are nothing. My prize is my work.” (1938.)

U intervjuu s Barbarom Walters, Hepburn je rekla da svoj život nije živjela kao žena, nego kao muškarac, utoliko što je uvijek radila što je htjela i zarađivala dovoljno da se uzdržava te se nikada nije bojala biti sama. Iz istog intervjua bilježimo i ovu fantastičnu razmjenu:

Walters: “Is that also why you wear pants?”

Hepburn: “No, I just wore pants because they’re comfortable.”

Walters: “Do you ever wear a skirt, by the way?”

Hepburn: “I have one.”

Walters: “You have one.”

Hepburn: “I’ll wear it to your funeral.”

“Life is hard. After all, it kills you.” (1933.)

Piše: Ana Fazekaš

Fotografije: Profimedia

Pročitajte i...

Savršeno ljetno osvježenje: veganski sladoled!

Svako ljeto iznova zavirimo u kuharicu gastro blogerica Virpi Mikkonen i Tuulie Talvio, posvećenu najfinijim slasticama bez rafiniranih šećera i glutena!

Pogled ispod oboda

Slamnati šeširi prizivaju more, bose noge i bezbrižne šetnje plažom. Oni su naš modni Madeleine kolačić i zato ih obožavamo...

Nika Turković: Soundtrack glazbene (r)evolucije

Nekadašnja zvjezdica Eurovizije danas je glazbena diva u punom sjaju, čiji jastučasti electro zvuk ponekad rasvjetljava ljepote sakrivene u mraku, a ponekad nastanjuje ljubavni raj… U povodu novog objavljenog singlea Nika Turković iskoristila je svoje čarobne moći otvaranja vremenskih pukotina u nakrcanom rasporedu između dviju karijera da nam otkrije što se sve odvija behind the scenes u jeku rada na jednom od najiščekivanijih albuma godine…

Stiže serija koju potpisuje sjajni Luca Guadagnino i… jedva čekamo!

Redatelj prekrasnih filmova Call Me By Your Name, I Am Love i The Bigger Splash potpisuje svoju prvu seriju koja stiže na HBO već u rujnu

Bella Hadid izgleda spektakularno u novoj kampanji za Helmut Lang

Bella neodoljivo podsjeća na jednu od najvećih supermodel zvijezdi 90-ih!

▲ Povratak na vrh