Koje će se dvije glumice natjecati za Oscar ove godine?

13.09.2019.

Nakon premijera na filmskom festivalu u Torontu, favoritkinje za Oscar su i više nego jasne

Filmski festival u Torontu, TIFF, već nam godinama daje svojevrsni preview favorita koji će se nadolazeće sezone utkrivati za Oscar. Kada publika u Torontu filmu priušti ovacije, možete staviti novac na taj film kada dođe vrijeme za najslavniju nagradu, onu američke Akademije. Iako popularnost Oscara rapidno pada već godinama kada je riječ o ozbiljnijim filmskim razmatranjima te se čitava institucija Oscara našla na udaru u nekoliko navrata zbog manjka inkluzivnosti, riječ je i dalje o najpoznatijem događaju toga tipa na svijetu.

Oscare pratimo, u najgorem slučaju, kako bismo uživale u večernjim haljinama, navijale za vlastite favorite i kasnije se žalile koliko su pobjedničke produkcije bezveze. Možda čak i ustvrdimo kako ih više ni nećemo gledati. I onda im se ponovno vraćamo sljedeće sezone.

Ove godine osobiti je utisak ostavilo nekoliko filmova, a čini se da je favorit publike bio Marriage Story, koji predvode Adam Driver i Scarlett Johansson. Iako dosad nikada nije nominirana, Johansson ima iza sebe ozbiljnu karijeru, a posljednja suradnja s omiljenim indie redateljem Noahom Baumbachom mogao bi se ispostaviti savršenim narativom za Oscar!

S druge strane, triput nominirana, nikada ovjenčana Renée Zellweger u svome je posljednjem filmu imala i svoju apsolutno najbolju izvedbu. Nakon šest godina podalje od reflektora, Zellweger se vratila sa stilom, u dugoiščekivanom biopicu o kultnoj Judy Garland. Iako se inače ne ističe vokalnim sposobnostima, njezina je gluma u filmu Judy besprijekorna. No, nažalost, čini se da je sami film znatno slabiji, što može i umanjiti šanse koje Renée ima za Oscar…

Možemo izdvojiti još nekoliko mogućih favoritkinja, za koje bismo voljele da zablistaju na oskarovskoj pozornici, no teško je predvidjeti hoće i dobiti priliku. Među njima je britanska glumica Cynthia Erivo, koja je odigrala naslovnu ulogu u filmu o Harriet Tubman, zatim iz redova Sundance hitova Alfre Woodard za ulogu u filmu Clemency i Awkwafina u The Farewell, te Lupita Nyong’o za hvaljenu izvedbu u hororu Us. A ne zaboravimo na Meryl Streep, kojoj ne nedostaje nominacija niti kipića, no mogla ponovno ukrasti pozornost zahvaljujući filmu The Laundromat Stevena Soderbergha, u kojemu briljantno nosi ulogu, iako prema reakcija prvih kritičara, film kao takav nije oduševio. Na koga se okladiti ove godine?

Piše: A.F.

Pročitajte i...

Možemo li već pogoditi ovogodišnje Oskarovce?

Jest da je oskarovska sezona još daleko, ali nikada nije prerano za šuškanja o mogućim konkurentima odnosno konkurenticama za zlatni kipić svih zlatnih kipića

Revolucija za Oscar: što znači novouvedeni standard inkluzivnosti u kategoriji najboljeg filma?

Nakon što već niz godina trpi kritike zbog manjka društvene svijesti, čini se da je Akademija konačno napravila korak prema poticanju veće inkluzivnosti u filmskoj industriji… ali kakav?

Ovi kostimi iz filmova s nominacijama za Oscare su nas inspirirali za nove outfite

Poslovni, svečani te vikend look po uzoru na tri odlična filma!

Alternativne oskarovske nominacije

... budući da američka Akademija nije napravila svoj posao

Best dressed s dodjele nagrada Critic's Choice

Modni izvještaj s glamuroznog eventa

Celebrity manikeri otkrili kakvi će trendovi vladati na noktima

Samo bacite pogled na manikure s dodjele nagrada Zlatni globus

▲ Povratak na vrh