Kraj ere Kardashianki?

18.03.2021.

Kako reality show 'Keeping Up With The Kardashians' ulazi u posljednju, 20. sezonu, pitamo se je li to zaista kraj i što to znači?

Tko bi ikada rekao da će 20-i-nešto-godišnja kći jednog od odvjetnika O.J. Simpsona željna slave i osobna asistentica Paris Hilton postati jedna od najpoznatijih ljudi na svijetu? Iako mnogi žele osporiti trud i talent Kim Kardashian, činjenica je da se slava i novac koje je ona zgrnula (i u taj svijet povukla cijelu svoju brojnu obitelj i prijatelje) ne događa pukom srećom.

Andy Warhol je rekao da će u budućnosti svatko biti slavan na 15 minuta, no Kris Kardashian mnogo je dalekovidnija i znala je da njezina obitelj ima potencijala zauzeti svjetsku pozornicu mnogo duže. Točnije, 20 sezona, 14 godina i 290 epizoda, ako ne brojimo spin-offe. Reality show s kojim su zakoračili pod reflektore i oko javnosti na kraju je postao samo jedan od njihovih mnogobrojnih brendova i proizvoda koji uključuju nekoliko linija kozmetike, odjeće, prehrambenih suplemenata…

A takvu prisutnost postigli su pametnim korištenjem svih dostupnih medijskih sredstava, prvenstveno društvenih mreža. Kim nazivaju i jednom od ‘autorica’ društvenih mreža, posebice Instagrama, koja je zaslužna (ili kriva) za cijelu vojsku influencera i ‘javnih figura’ koje su po uzoru na nju naučile koristiti tu platformu za vlastite biznise. Koja je tajna uspjeha jedne od najpraćenijih osoba, koja na Instagramu ima čak 210 milijuna followera? Kaže da je najvažnije stvoriti povezanost, a uključivanjem fanova u svoj privatni život te u proces nastanka samih proizvoda koje promovira kod njih stvara čvršću vezu sa samim brendom.

A Kardashiani su nam u posljednjih dekadu i pol dali uvid u zaista sve sfere svog života – od ljubavi do razvoda, obiteljskih okupljanja do tučnjava među sestrama, rođenja (pa i samih poroda), beskrajnih jedenja salata, termina poput ‘okurr’ i ‘Bible’, ali i borbe s vlastitim problemima u vezama, tranziciji Brucea Jennera u Caitlyn, nastajanju manekenskih karijera, bratsko-sestrinskoj povezanosti koja nadjačava ljubomoru… svjedočili smo pravoj evoluciji u kojoj su članice ovog matrijarhalnog klana promijenile ne samo nijanse svojih glasova, nego i postale glasovi koje slušaju mnogi.

Kardshianke su, svjesno ili ne, nametale trendove – budimo iskreni, koliko žena na društvenim mrežama ima zapanjujuće slične crte lica, a trend oblina i istaknutih stražnjica da ne spominjemo. Najzamjetniju promjenu doživjela je sama Kim – od mlade žene koja samo želi biti poznata i razmeće se svojim novostečenim bogatstvom, postala je osoba koja radi na sebi te koristi svoje neortodoksne puteve kako bi podizala svijest o društvenim promjenama i borila se za promjenu zatvorskog sustava i ukidanje smrtne kazne u SAD-u.

Čak ni oni koji nikad nisu pratili reality show ne mogu poreći njegov utjecaj na popularnu kulturu, a hoće li njegov kraj značiti i kraj Kardashianske ere, sumnjamo. Sestre i ‘momager’™ Kris imaju više-stotina-milijunsku bazu fanova na Instagramu, a krajem prošle godine objavljena je i vijest da su potpisale unosan ugovor s Hulu i Disneyem. Detalji tog ugovora nisu poznati, osim činjenice da se ne radi o reality showu. Kakav sadržaj sada možemo očekivati i u kojem smjeru će krenuti slavne sestre, uskoro ćemo doznati.

Piše: K.S.

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

lady gaga

Jeste li tim guste ili tim izbijeljene obrve?

Nakon godina dominacije gustih obrva je li na pomolu sasvim suprotan trend?

Kraj jedne ere: Kako je selfie postao sinonim za selfish… i što pandemija ima s tim

Jeste li primijetili promjenu na društvenim mrežama? Nakon godina probijanja kroz nepregledne gomile fotošopiranih autoportreta, napućene usnice i Bambi eyes počinju nestajati s radara virtualne zbiljnosti. To je vrlo vjerojatno jedina pozitivna stvar koja nam se dogodila u 2020.

'Hvala, ali radije bih umrla nego nosila Crocsice'

Victoria Beckham imala je zanimljiv odgovor na dizajnerski dar Justina Biebera

Djevojka koju obožavamo pratiti: Marta Cygan

Njezin je Instagram profil posveta životu u ful koloru, prepun jarkih nijansi, egzotičnog bilja i mode neopterećene trendovima…

Nedostaju vam putovanja? Donosimo mali modni eskapizam u europske metropole

Modne blogerice izravno prenose kulturu gradova u kojima žive svojom estetikom i stilom

▲ Povratak na vrh