Svi imaju stav o najnovijem kraljevskom skandalu: Intervju Meghan i Harryja već utječe na javni diskurs

10.03.2021.

Nakon što je izjavio da ne vjeruje da je Meghan u Buckinghamskoj palači bila suicidalna i dramatično izašao usred live showa, Piers Morgan više nije voditelj jutarnjeg showa 'Good Morning Britain'

Pri odlasku iz kraljevske obitelji i osnivanju vlastite produkcijske kuće, Meghan i Harry redovito su isticali koliko im je važna tema mentalnog zdravlja. A da je i sama Meghan iskusila vrlo mračne epizode za vrijeme života u kraljevskoj obitelji otkrili smo u nedavnom intervjuu s Oprah, u kojem je Meghan priznala da je imala suicidalne misli, ali da su joj pripadnici kraljevske obitelji kojima se povjerila, odbili pomoći. Takve su, kao i izjave o rasizmu neimenovanih članova kraljevske obitelji, potaknule brojne rasprave na internetu i komentare u medijima, a jedan od najglasnijih, kao i obično, bio je britanski voditelj Piers Morgan. U jutarnjem showu Good Morning Britain demonstrativno je izašao iz studija usred live showa, nakon razmirice s kolegom, koji je stao u Meghaninu obranu.

Meghan Markle tj. njezin tim uložio je žalbu ITV-u, no nisu bili jedini. Preko 41,000 gledatelja imalo je pritužbe na tu emisiju, više nego na ijedan drugi sadržaj u posljednjih 15 godina. Uzevši takvo javno mnijenje u obzir, ali i činjenicu da ta medijska kuća surađuje s humanitarnim organizacijama poput Mind, kojima je glavni cilj briga o mentalnom zdravlju, te potiču kampanju ITV-a ‘Get Britain Talking’ o mentalnom zdravlju, ne šokira činjenica da je Piers Morgan ostao bez svoje voditeljske pozicije. Nakon cijele kontroverze ponudio je samo mlaku ispriku u kojoj kaže da nije na njemu da procjenjuje je li bila suicidalna ili ne.

Ovo nije prvi put da je Meghan Markle potaknula stvarne promjene: još kao 11-godišnjakinja uputila je pismo proizvođaču deterdženata zbog seksističke reklame koja kaže da se ‘žene diljem Amerike bore s masnim tavama’. ‘Mislim da nije u redu da djeca odrastaju misleći da mama mora sve raditi.’, napisala je Meghan i dodala: ‘Biste li mogli promijeniti reklamu u ‘Ljudi diljem Amerike’?’, a proizvođači su je doista i poslušali i reklamu prema tome promijenili. Čini se da se Meghan Markle odmalena zna izboriti za ono što joj je važno i ustrajno radi na promjeni diskursa u društvu, bilo da se radi o seksističkim stereotipima ili destigmatizaciji mentalnog zdravlja.

 

Piše: K.S.

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

5 kraljevskih trikova protiv modnih gafova

Članice kraljevske obitelji drže se najstrožih pravila odijevanja i jako dobro znaju kako spriječiti modni 'faux pas'

Novi poslovni pothvat Meghan Markle: Animirana serija za moćne djevojčice

Vojvotkinja će na novom projektu surađivati s Davidom Furnishem, suprugom Eltona Johna

Prinčevi William i Harry otkrili spomenik posvećen majci, Lady Di

Skulptura koja je barem privremeno ujedinila kraljevsku braću izazvala je podijeljena mišljenja javnosti

meghan markle

Meghan Markle dodaje još jednu titulu svom imenu

Knjiga o posebnoj vezi oca i sina, kroz majčine oči

J. Lo, Selena Gomez i Meghan Markle udružile snage na novom projektu

Meghan Markle i princ Harry okupili zvijezde i političare za borbu protiv Covid-19

meghan markle i princ harry

Tajne poruke utkane u neke od najpoznatijih kraljevskih lookova

5 kreacija koje su obilježile neke od najvažnijih događaja u britanskoj kraljevskoj obitelji i poslale poruke onima koji ih znaju iščitati

▲ Povratak na vrh