Naomi Campbell šokirala London u krvavoj haljini

25.09.2019.

Koja se poruka krije iza ove bizarne kreacije?

Kad bi se iskorištenost neke platforme i šarfa koji pruža dala izmjeriti, londonski bi Modni tjedan zasigurno bio samo vrhnje takvih događaja, pogotovo ako je u pitanju ova sezona. Od otvorenih revija, preko ekoloških protesta do brexitskih lobiranja s obje strane u pozadini, zaista smo mogli svjedočiti svačemu i svakomu. Zaista, to i jest mjesto i vrijeme za svakoga, ako kao činjenicu uzmemo da moda nameće, a ponekad i diktira mnogo više od odjeće, čak sam način života. Najbolji plasman među pučanima, dakako, redovito imaju ideje iz četiri dobro nam znane metropole.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Naomi Campbell (@naomi) on


Određenim uzvanicima, osim promatranja, pripada i prilika dijeljenja vlastitih mnijenja. Jedna od takvih je, bez prijepora, Naomi Campbell. Dugoročna miljenica internacionalne modne scene ikona je u dva smisla te riječi: prvi se tiče njene poveznice sa suvremenom ikonografijom, a drugi se dade opisati mnogo apstraktnijim, no trenutno mnogo bitnijim pojmom black icon. Potonju je titulu osvojila, između ostalog, boreći se za prethodnu. Naime, u devedesetima je postojalo nepisano pravilo ”samo jedne crnkinje na pisti” i Campbell je nepobitno imala tu čast. Sve dok se na sceni nije pojavila Tyra Banks, to jest. Od početka su ih mediji uspoređivali, naslućivali Campbellinu nasljednicu i upregli cijeli arsenal ne bi li im nadijenuli uloge Snjeguljice i zle maćehe. Campbell je zloglasno odnijela Pirovu pobjedu kad je, prema pričama drugih supermodela, otela Banksinu haljinu i mjesto na Versaceovoj reviji. Tako je dokazala svoj status i osigurala si dugoročnost kao ikona u užem smislu riječi, automatski postala simbol snažne crne žene i obeshrabrila sve druge djevojke da pokušaju zauzeti jednu jedinu stolicu rezerviranu za crnu djevojku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mowalola (@mowalola) on


Svoj je status u političke svrhe počela koristiti tek mnogo kasnije, a njenim vrhuncem u tom se polju drži humanitarna organizacija Fashion For Relief koju je osnovala 2005. godine inspirirana savjetom Nelsona Mandele da svojim glasom čini dobro. Organizacija je predstavila humanitarne revije za pomoć oboljelima od ebole, sakupljala sredstva za oporavak nesretnicima pogođenima uraganom Katrinom i žrtvama potresa na Haitiju. Ove je godine odlučila skrenuti pažnju na ugroženost etničkih skupina, a svečano je obukla i bijelu haljinu s motivom rane od metka nigerijske dizajnerice Mowalole Ogunlesi. Haljina je, naravno, predstavljala sve žrtve rasističkih napada o kojima smo najviše saznali putem pokreta Black Lives Matter. Haljinu je kombinirala s tenisicama i nosila ju kao majicu s transparantom, ne bi li naglasila da se ne radi o glamuriziranju vatrenog oružja, već o protestu. Preosjetljivo je društvo odmah reagiralo virtualnim usklicima nezadovoljstva prozivajući Campbellin neukusni pothvat. Ubrzo su se strasti stišale kada su dizajnerica i manekenka objasnile putem Instagrama ono što je već bilo jasno iz samog čina, no to je jedna od posljedica s kojima se treba nositi u dobu kada svatko ima glas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Naomi Campbell (@naomi) on

Poruka je bila jasna i glasna, a odjek koji je stvorila dokaz je da je ta tema bolna točka svakodnevice dvadeset i prvog stoljeća i problem koji riješiti mogu, na žalost, čini se, samo oni kojih se on isključivo tiče. Bilo da je riječ o promociji vlastitog imena ili je ovo vapaj za jednakošću, svaki pomak i širenje svijesti pozdravljamo s najvećom podrškom.

 

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram/Profimedia

Pročitajte i...

Woke Barbie

Barbie ima vlog u kojem se dotiče tema poput rasizma, privilegija i pronalaženja vlastita glasa

Najseksi video spotovi sa slavnim modelima u glavnoj ulozi

Supermodeli i rock&roll zvijezde imaju dugu povijest međusobnog obožavanja pa ne čudi što su ljepotice s piste često imale glavne uloge u njihovim spotovima. Ovo su najkultniji!

Dokumentaristički watchlist za turbulentno doba

Filmovi o bijesu i nadi za bolje razumijevanje svijeta i svih načina na koje ga trebamo promijeniti

Naomi Campbell otkrila koje su joj dvije kolegice s piste uvijek “čuvale leđa”

Slavna manekenka prisjetila se uspona na modni tron ranih 90-ih i tzv. “ere Supermodela”, diskriminacije koju je prolazila zbog boje kože na početku karijere, te žena koje su je uvijek podržavale

Bella Hadid progovorila o rasizmu u svijetu modelinga

Slavna manekenka u nedavnom je intervjuu otkrila s čim se suočavaju tamnoputi modeli na snimanjima i revijama, te pozvala obožavatelje da učine sve što je u njihovoj moći da diskriminacija na temelju boje kože prestane...

Kako celebi obilježavaju milestone zvan četrdeseti rođendan

Slavna brazilska manekenka Gisele Bündchen upravo je navršila 40, ali umjesto da novac potroši na raskošnu zabavu, poput Kate Moss koja je za svoj četrdeseti spiskala 100 tisuća funti, Gisele je povodom svog rođendana odlučila kupiti i posaditi 40 tisuća stabala!

▲ Povratak na vrh