Nova generacija uzora: Tenisačica Naomi Osaka dobila vlastitu Barbie

naomi osaka
17.07.2021.

Jedna od najboljih sportašica svijeta ima novu lutkicu Barbie, ali i dokuseriju na Netflixu u kojoj se pita - 'tko sam ako nisam dobra tenisačica?'

U sklopu serije Barbie ‘Role Model’ (Uzor), Mattel je izdao – i već rasprodao – lutkicu modeliranoj prema trenutno drugoj tenisačici svijeta, Naomi Osaka.

Cilj serije jest promovirati malo drugačije uzore od tradicionalne Barbie s kojima smo se igrali u djetinjstvu, te inspirirati današnje djevojčice snažnim ženskim figurama. Među njima su, između ostalih, model i aktivistica Adwoa Aboah, Ashley Graham i Frida Kahlo.

Naomi Osaka prva je Azijatkinja na vrhu svjetskog tenisa, te je kao sportašica japansko-haićanskog porijekla iskoristila svoju slavu i publicitet kako bi javno progovorila o rasnim nepravdama. No u posljednje vrijeme, puno je prašine podigla odustajanjem od Roland Garrosa kako bi se posvetila svom mentalnom zdravlju, a nova dokumentarna serija daje puno bolji uvid u okolnosti koje su do toga dovele.

U ovom atipičnom dokumentarcu koji portretira jednog vrhunskog sportaša dobivamo pogled u intimni svijet introspektivne Naomi koja preispituje svoj identitet za koji ustvrđuje da se temelji na tenisu i otkriva da povezuje osjećaj vlastite vrijednosti s pobjedama.

Tiha i introvertirana Naomi šokirala je svijet kada je odlučila povući se iz francuskog natjecanja kako bi se posvetila sebi i borbi s depresivnim fazama, no sve postaje jasnije kada sagledamo kako sami mečevi, ali i usamljenost te pompa koja prati život vrhunskih sportaša utječe na njezinu psihu. Za razliku od mnogih drugih sportaša koji zadovoljstvo vlastitim učinkom mjere u arbitrarnim postocima (jesu li dali samo dio sebe, ili 110%) i igru komentiraju uobičajenim floskulama, Naomi i na presicama otvara svoje srce pred novinarima i priznaje da joj kod poraza najteže pada osjećaj da je iznevjerila svoj tim i da nije mogla odraditi svoj dio zadatka.

Pritisak s kojim se profesionalni sportaši nose svaki od njih podnosi na svoj način, te se čini da je Naomi presložila svoje prioritete i umjesto pehara, na prvo mjesto stavila svoje vlastito psihičko zdravlje, a to je (sportski) uzor kakav trebamo.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

sex education

Jeste li znali da možete odsjesti u kući iz serije 'Sex Education'?

Ideja za buduća putovanja: bajkovita priroda i zanimljiva arhitektura serije 'Sex Education'

Tko je misteriozna 067 iz megapopularne serije 'Squid Game'?

HoYeon Jung ima dosta iskustva na modnim pistama, a sada osvaja i ekrane

Dear Reader, teaser za novu sezonu 'Bridgertona' je stigao!

Otkako je još u siječnju najavljena nova sezona 'Bridgertona', vijesti o njoj bile su pravi 'rollercoaster' emocija', a sada napokon znamo što očekivati

emily in paris

Tko je novi muškarac u drugoj sezoni 'Emily in Paris'?

Bliži se datum nove sezone našeg 'guilty pleasure', a ovo zasad znamo

Još jedna Met gala je iza nas - pogledajte red carpet lookove

Tema ovogodišnje Met gale bila je 'američka neovisnost', no neki outfiti bili su 'neovisniji' od nje

seinfeld

Premda smo 'Seinfelda' gledali već pet puta, pogledat ćemo i šesti

Utjecaj Seinfelda na kulturu, humor, televiziju, ali i modu ne posustaje već desetljećima, a novi zamah dobiva ponovnim emitiranjem na Netflixu od listopada

▲ Povratak na vrh