Nova generacija uzora: Tenisačica Naomi Osaka dobila vlastitu Barbie

naomi osaka
17.07.2021.

Jedna od najboljih sportašica svijeta ima novu lutkicu Barbie, ali i dokuseriju na Netflixu u kojoj se pita - 'tko sam ako nisam dobra tenisačica?'

U sklopu serije Barbie ‘Role Model’ (Uzor), Mattel je izdao – i već rasprodao – lutkicu modeliranoj prema trenutno drugoj tenisačici svijeta, Naomi Osaka.

Cilj serije jest promovirati malo drugačije uzore od tradicionalne Barbie s kojima smo se igrali u djetinjstvu, te inspirirati današnje djevojčice snažnim ženskim figurama. Među njima su, između ostalih, model i aktivistica Adwoa Aboah, Ashley Graham i Frida Kahlo.

Naomi Osaka prva je Azijatkinja na vrhu svjetskog tenisa, te je kao sportašica japansko-haićanskog porijekla iskoristila svoju slavu i publicitet kako bi javno progovorila o rasnim nepravdama. No u posljednje vrijeme, puno je prašine podigla odustajanjem od Roland Garrosa kako bi se posvetila svom mentalnom zdravlju, a nova dokumentarna serija daje puno bolji uvid u okolnosti koje su do toga dovele.

U ovom atipičnom dokumentarcu koji portretira jednog vrhunskog sportaša dobivamo pogled u intimni svijet introspektivne Naomi koja preispituje svoj identitet za koji ustvrđuje da se temelji na tenisu i otkriva da povezuje osjećaj vlastite vrijednosti s pobjedama.

Tiha i introvertirana Naomi šokirala je svijet kada je odlučila povući se iz francuskog natjecanja kako bi se posvetila sebi i borbi s depresivnim fazama, no sve postaje jasnije kada sagledamo kako sami mečevi, ali i usamljenost te pompa koja prati život vrhunskih sportaša utječe na njezinu psihu. Za razliku od mnogih drugih sportaša koji zadovoljstvo vlastitim učinkom mjere u arbitrarnim postocima (jesu li dali samo dio sebe, ili 110%) i igru komentiraju uobičajenim floskulama, Naomi i na presicama otvara svoje srce pred novinarima i priznaje da joj kod poraza najteže pada osjećaj da je iznevjerila svoj tim i da nije mogla odraditi svoj dio zadatka.

Pritisak s kojim se profesionalni sportaši nose svaki od njih podnosi na svoj način, te se čini da je Naomi presložila svoje prioritete i umjesto pehara, na prvo mjesto stavila svoje vlastito psihičko zdravlje, a to je (sportski) uzor kakav trebamo.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Mini bikini za Hot Girl Summer

Glumica i pjevačica Camila Mendes podigla je temperaturu na plaži pojavivši se u minijaturnom kupaćem kostimu na snimanju novog filma

Novi poslovni pothvat Meghan Markle: Animirana serija za moćne djevojčice

Vojvotkinja će na novom projektu surađivati s Davidom Furnishem, suprugom Eltona Johna

Lily Collins i Lena Dunham zajedno rade na novom filmu koji nas vraća u djetinjstvo

Novi filmovi oživljavaju omiljene igračke iz djetinjstva

Napokon stiže nova sezona serije 'Sex Education'

Jedva čekamo vidjeti Jemimu Kirke kao konzervativnu ravnateljicu!

wonder boy

Što dokumentarac 'Wonder Boy' otkriva o slavnom dizajneru Olivieru Rousteingu

Premijerno prikazan 2019., dokumentarac o kreativnom direktoru modne kuće Balmain 26. lipnja stiže na Netflix

jennifer lopez

Ben Affleck je bio u pravu kada je rekao da je J Lo 'najradišnija osoba u showbusinessu'

Neki zaista mnogo toga stignu u danu koji traje samo 24 sata: Jennifer Lopez je potpisala višegodišnji ugovor s Netflixom, između ostalog

▲ Povratak na vrh