Obožavatelji vs. obitelj: 5 ključnih momenata u dokumentarcu ‘Framing Britney Spears’

11.02.2021.

Kako je pop princeza od samostalne žene koja odlučuje o svojoj karijeri došla u ruke gramzivaca koji je iskorištavaju za osobni profit?

Uz Britney smo odrastali, strastveno pjevali ‘Hit Me Baby’ One More Time nemajući pojma što znače stihovi seksualizirane tinejdžerke, pratili njezinu romansu s Justinom Timberlakeom i nijemo promatrali njezin pad s trona pop senzacije u blato žutila, pravne i psihičke borbe. Prije više od godinu dana, fanovi su potaknuli pokret #FreeBritney koji baca novo svjetlo na pop zvijezdu i nezavidnu situaciju u kojoj je proglašena nesposobnom za brigu o samoj sebi, no istovremeno je itekako sposobna za rad i njezin trud i talent omogućava cijeloj vojsci ljudi vrlo ugodan život. Najavljivani dokumentarac ‘Framing Britney Spears’ uspijeva tek zagrebati površinu kompleksnog odnosa skrbništva koji otac Jamie ima nad Britney i njezinom karijerom i imutkom, ali jako dobro objašnjava što je dovelo Britney do točke pucanja. No krenimo redom.

Britney vs. paparazzi

Za film je intervjuiran jedan od paparazza koji je pratio Britney u stopu početkom 2000., koji je bio tamo tijekom neslavnog breakdowna prilikom kojeg je obrijala glavu, paparazzo kojeg je napala kišobranom. Napokon doznajemo i pozadinu priče – dokumentirani nasrtaj kišobranom dogodio se kada su je fotografi pratili do kuće njezina bivšeg supruga Kevina Federlinea, koji joj je odbio zahtjev da vidi svoje sinove, što ju je, očekivano rastužilo i uzrujalo. A onda su još paparazzi pokušavali isprovocirati neku reakciju. I dobili je. I zaradili bogatstvo na fotografijama gdje napada njihov automobila. Paparazzi nisu posustajali jer su za ekskluzivne fotografije u ono vrijeme mogli dobiti i do milijun dolara, ne obazirući se na poslljedice koje to ostavlja na njihovim metama, a tadašnji urednik jednog od tabloida branio se tvrdnjom da s takvim fotografijama raste prodaja novina. Što to govori o nama kao društvu?

Seksizam naš svagdašnji

Od početka karijere Britney je njegovala imidž djevice, čak i u ozbiljnoj vezi s Justinom. Puritanski mentalitet koji istovremeno očekuje da bude seksi vamp na pozornici i čedna djevojka kod kuće jedva je dočekao da njezin ugled bude ‘okaljan’, a blaćenje imidža pop princeze poticali su TV voditelji svojim eksplicitnim komentarima, pitanjima upućenim Timberlakeu o njihovom seksualnom životu (nakon prekida!) koja je on spremno dočekao, a i djelomično izgradio svoju solo karijeru na osvetoljubivim hitovima poput ‘Cry Me a River’ s aluzijama na Britney. Zahvaljujući dvostrukim mjerilima patrijarhata, njegova je popularnost rasla, dok je njena proporcionalno opadala.

Sposobna za rad, ali ne i za samostalan život?

2008. Britneyin otac Jamie, liječeni alkoholičar i relativno neprisutna figura u njezinu dotadašnjem životu podnio je zahtjev za skrbništvom nad svojom kćeri koja se očito borila s ružnim stranama slave, nasrtajima medija koji su je prikazivali kao nesposobnu majku, razvodom i izgubljenom bitkom za skrbništvo nad sinovima. Njezina majka Lynn u svojoj je knjizi napisala kako misli da joj je kći patila od postporođajne depresije, no zašto nije uskočila u pomoć, nije pojašnjeno. Usprkos Britneyinim prosvjedima i želji da skrbništvo i upravljanje njezinim životom i biznisom preuzme bilo tko drugi osim njezina oca, Jamie dobiva pravnu bitku i preuzima kontrolu. U prvoj godini skrbništva, Britney se vratila na pozornicu, a MTV je snimao uvid u privatni život zvijezde koji jasno pokazuje njihov disfunkcionalan odnos, Britneyino sprdanje s očevom strogošću i priznanje da je nitko ne sluša. Svi su čuli, ali nitko je ni tada nije poslušao. Snima novi album, ide na turneje, dobiva rezidenciju u Las Vegasu i zarađuje po milijun dolara tjedno. Zaista zadivljujuće za nekog tko je navodno nesposoban za samostalan život i odluke.

Fanovi nastupaju

Jačanje popularnosti društvenih mreža rezultiralo je mogućnošću da zvijezde budu kreatori vlastitog imidža i medijskog sadržaja, a Britney Instagram profil neki su fanovi počeli tako religiozno pratiti i secirati. Tako je nastao podcast ‘Britney’s Gram’ koji je u svakom postu tražio skrivene poruke o Britneyinu psihičkom stanju, a kada nekoliko dana nije bilo objava započeli su pokret #FreeBritney. Čini se da su se iz obožavatelja prometnuli u spasitelje koji su pokrenuli promjenu diskursa u medijima, propitivali legalnost skrbništva koje svima uključenima donosi financijsku dobit, nauštrb osobe koje bi prema zakonu trebali štititi.

Vrijeme promjena

Pritisak javnosti opet je učinio svoje, no sada djeluje da se te promjene kreću u drugom smjeru, povoljnijem za Britney. Pjevačica se uspjela izboriti da se, uz oca, o njezinom bogatstvu brine i banka. Ipak, pravna borba nije gotova, kao ni ona društvena. No barem su važna pitanja o osobnim slobodama, percepciji žena u medijima, krivici medija za psihičko stanje zvijezda i diskurs kakav ćemo voditi u budućnosti došla na dnevni red.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia, Instagram juliashiplett

Pročitajte i...

britney spears

Britney Spears: 'Ovi dokumentarci o meni su licemjerni'

Britney je izrazila svoj stav o filmovima koji se snimaju o njoj - hoće li je poslušati?

britney spears

U pripremi su još četiri dokumentarca o Britney, jesu li potrebni?

Pomažu li dokumentarci o Britneyinoj borbi za slobodu subjektu koji prikazuju ili je pjevačica ponovno postala objekt kojeg mediji eksploatiraju?

10 godina nakon smrti slavne pjevačice: Majka Amy Winehouse snima dokumentarac o njezinom životu

'Veselim se prilici da pokažem njene korijene i dublji uvid u stvarnu Amy', izjavila je Janis Winehouse

Britney je jako povrijeđena dokumentarcem o sebi: 'Plakala sam dva tjedna...'

Britney fanove počastila još jednom plesnom točkom i iskreno progovorila o svojim osjećajima nakon nedavnog dokumentarca

▲ Povratak na vrh