Okreće li se situacija s Britneyinim skrbništvom napokon u njezinu korist?

15.07.2021.

Novo sudsko ročište otkrilo je neke nove detalje o kontroverznom skrbništvu i dovelo do nekih promjena

‘Ako je Britney mogla preživjeti 2007., ti možeš preživjeti danas’, popularna je ‘motivacijska’ uzrečica na internetu, ali tek smo odnedavno postali svjesni kako otada do danas Britney preživljava u ‘zlatnom kavezu’ pod strogim i upitnim skrbništvom.

Prije nekoliko je tjedana Britney putem videopoziva svjedočila na sudu te otkrila dosad nepoznate detalje, optužila svoje skrbnike za zlostavljanje i zatražila prekid spornog skrbništva. U dvadesetominutnom iskazu razotkrila je da su joj promijenili terapiju lijekovima bez njezina pristanka, prisilili je da radi sedam dana u tjednu te da joj, između ostalog brane da ukloni kontracepcijsko sredstvo kako bi pokušala ostati trudna i zasnovati obitelj.

Bacivši svjetlo na sve što se događalo izvan očiju javnosti, zaklada Bessemer, dotad uključena u skrbništvo je odstupila s te pozicije, objasnivši da im je bilo rečeno da je skrbništvo dobrovoljno. Otkaz je dao i Britney menadžer Larry Rudolph koji se bavio njenom karijerom od samih početaka. Iako nije bio uključen u skrbništvo, podnio je ostavku uvidjevši da se Britney želi umiroviti. Jodi Montgomery, skrbnica uz njezina oca, želi ostati na poziciji usprkos nekim optužbama koje je Britney iznijela na njen račun koje su rezultirale prijetnjama smrću zbog kojih je zatražila da joj se plati 24-satno osiguranje.

U jučerašnjem obraćanju sudu Britney je skrbništvo nazvala okrutnim te rekla da bi voljela tužiti oca Jamieja za zlostavljanje.

Na ranijem ročištu priznala je da nije ni znala da može tražiti ukidanje skrbništva, a prvi korak ka tome je pravo da sama odabere svog odvjetnika. 2008. sud joj je dodijelio odvjetnika Samuela Inghama III., koji ju je tijekom godina savjetovao da ne govori javno o detaljima skrbništva. Pjevačica je od suda tražila da joj se dozvoli da odabere vlastita odvjetnika, što je sutkinja Penny odobrila, pa je novi odvjetnik Britney Spears Mathew Rosengart, bivši javni tužitelj.

On je u prvom je obraćanju pozvao Jamieja Spearsa da dobrovoljno odstupi s pozicije skrbnika: ‘Ostaje pitanje zašto je još uvijek uključen. Trebao bi svojevoljno odstupiti jer je to u najboljem interesu Britney Spears u skladu sa zakonom o skrbništvu. Prema Britneyinim instrukcijama, brzo ćemo i agresivno djelovati u njegovu uklanjanju s mjesta skrbnika.’

Već ova naizgled mala pobjeda Britney u kojoj se izborila na pravo da odabere osobu koja će zastupati njene interese na sudu dala je tračak optimizma u pravnoj trakavici u kojoj se pjevačica bori za svoja prava i slobodu. Tu je pobjedu proslavila objavom na Instagramu u kojoj radi zvijezde u dvorištu, te je u opisu fotografije suptilno najavila da stiže nova faza, po prvi put upotrijebivši hešteg #freebritney.

‘Nova s novim odvjetnikom… Zahvalna i osjećam se blagoslovljeno!!! Hvala mojim obožavateljima koji me podržavaju… Ne znate koliko mi znači podrška tako nevjerojatnih fanova!!! Bog vas blagoslovio!!! Psss ovo ja slavim danas jašući i radeći zvijezde!!! #FreeBritney’

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

I američki Kongres se uključuje u #FreeBritney

Zajednička inicijativa demokrata i republikanaca za novi zakon potaknuta je slučajem Britney Spears

Frustrirajući tjedan za žene: Britneyin otac ostaje njen skrbnik usprkos njenim željama, a Bill Cosby pušten iz zatvora

Dvije naizgled nepovezane priče, no s jednim zajedničkim nazivnikom - upornim ignoriranjem žena koje govore o svojim traumama

Britney Spears napokon prekinula šutnju: 'Želim svoj život natrag!'

Nakon višegodišnje šutnje, pjevačica je na sudu progovorila o skrbništvu koje nad njom ima njen otac i strašnije je negoli smo mislili

britney spears

Britney Spears: 'Ovi dokumentarci o meni su licemjerni'

Britney je izrazila svoj stav o filmovima koji se snimaju o njoj - hoće li je poslušati?

britney spears

U pripremi su još četiri dokumentarca o Britney, jesu li potrebni?

Pomažu li dokumentarci o Britneyinoj borbi za slobodu subjektu koji prikazuju ili je pjevačica ponovno postala objekt kojeg mediji eksploatiraju?

▲ Povratak na vrh