Pogledajte izvrstan spot za novi singl multitalentirane Marei: pjeva, glumi, piše pjesme…

20.02.2021.

Kantautorica i studentica glume nam je povodom objave albuma 'Sutra me ne zanima' odgovorila na nekoliko pitanja - u pauzi od učenja za ispite. Upoznajte svestranu Marei!

Pravim imenom Marina Žužić, Marei je u svoje 23 godine već mnogo toga postigla: piše pjesme, svira flautu, te studira glumu na zagrebačkoj ADU i završava studij Odnosa s javnošću, a nedavno je izdala i album prvijenac ‘Sutra me ne zanima’! Kada sve to stigne – pročitajte u nastavku i pogledajte spot za novi singl.

Objavila si album ‘Sutra me ne zanima’, a na jednoj od pjesama radila si čak godinu i pol. Kakav je osjećaj završiti to poglavlje? Kako ćeš obilježiti izlazak albuma prvijenca?

Obožavam sve što radim dovesti do kraja. Taj kraj meni označava uspjeh, jer znači da sam uspjela realizirati svoju ideju. Ovaj je album neplanski nastao, tako što smo Danijel Damjanović i ja odlučili napraviti jednu pjesmu, i to je upravo bila ‘Sutra me ne zanima’ koja je nastala krajem 2018. godine, a bila je kompletirana u svibnju 2020. Nakon toga, pjesma za pjesmom i eto albuma! Prekrasno poglavlje, a mislim da je red da ga obilježim tako što ću zajedno s Danijelom nazdraviti i reći veliko ‘hvala’ svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovo ostvari!

Osim bavljenja glazbom, studiraš i glumu na ADU, završavaš studij Odnosa s javnošću, sviraš flautu… kada sve to stigneš?

Reći ću vam da i sad, primjerice, odgovaram na ova pitanja u pauzi od učenja za ispite! Šalu na stranu, mislim da je stvar u tome što radim ono što volim – gluma je moj poziv, glazba je odmor za dušu, a učiti volim tako da uspješno završavam fakultet. Na ADU provodim većinu svog vremena što mi ne ostavlja puno mjesta za ostale aktivnosti, no uz dobru organizaciju sve se može, a ja nemam mira ni 5 minuta! Sve stignem, iako nekad pod stresom, ali puno bolje funkcioniram kad imam deset obaveza dnevno nego dvije. Organizacija je pola posla!

Voliš i čitati. Koji su ti omiljeni naslovi? Je li te neko književno djelo nadahnulo za neku od pjesama?

Obožavam čitati, a omiljeni autor mi je Alessandro Baricco, autor monologa Novecento po kojemu je snimljen i film s Timom Rothom. Njegove me riječi često inspiriraju i dotaknu, jako mi se sviđa njegov stil pisanja. Sada ću vjerojatno nasmijati svoje kolege sa studija Glume koji ovo čitaju, ali više mi je puta u posljednjih nekoliko mjeseci palo napamet da napravim jedan album s motivima iz Shakespearovih drama. Mislim da to nije loša ideja!

Kao kantautorica, odakle crpiš inspiraciju za pjesme?

Često znam vidjeti ili čuti neke stvari koje onda na brzinu zapišem u mobitel, na primjer neku rečenicu koju sam čula u prolazu, neki natpis ili neku kombinaciju riječi koja mi padne napamet i onda iz toga kasnije razvijem tekst koji se uglazbljuje. Naravno ima i onih inspirativnih trenutaka koji mi ne daju spavati pa usred noći u mraku grabim olovke i papire da zapišem nešto. Tako je primjerice nastao tekst za pjesmu ‘Mjesec’, ali to je rijetkost. Najčešće smo Danijel i ja ipak radili tako što smo u studiju smislili melodijsku liniju za pjesmu i tad pisali tekst na tu melodiju. U tim trenucima znam izvući ove motive koji su zapisani u mobitelu pa ih razraditi kroz pjesmu.

Novi album napravila si u suradnji s Danijelom Damjanovićem. Kakva je dinamika rada na albumu? Postoji li neki glazbenik ili glazbenica s kojima bi voljela surađivati u budućnosti?

Da, Danijel je zaista veliki dio albuma s obzirom da je radio glazbu za sve pjesme, tekstove zajedno sa mnom te aranžmane, a osim toga odsvirao je sve gitare i perkusivne zvukove, pobrinuo se za produkciju… Uvijek kažem, i to stvarno vjerujem, da nije bilo njega, do ovog albuma ne bi došlo jer je on pokrenuo mene, a kasnije smo jedan drugoga motivirali na rad. Rad na albumu je jako uzbudljiv proces. Ima dana kad smo iz studija izlazili pognute glave jer nam ništa nije išlo kako smo zamislili, a opet ima dana kad sami sebe iznenadimo i oduševimo onime što napravimo i budemo presretni. Najljepši trenutak kroz stvaranje je onaj u kojem pišemo pjesme i kad prvi put otpjevamo i odsviramo pjesmu koju smo napisali. Nikad se neću prestati diviti toj ljepoti stvaranja u kojoj nastane pjesma koja prije sat vremena nigdje na svijetu nije postojala. Kao da materijaliziraš dio svoje duše. Moja je želja svakako nastaviti surađivati s Danijelom jer se jako dobro razumijemo, a glazbenik s naše scene s kojim bih voljela surađivati mogao bi biti J. R. August. Sviđa mi se njegova skromnost, upornost i to što se ne kompromitira nego vrijedno već godinama radi. To jako cijenim i, osim toga, sviđa mi se njegova glazba.

Jesu li ti nedostajali koncerti u protekloj godini? Imaš li već neke nastupe u planu?

Fokusirala sam se jako puno na studijski rad na albumu tako da nisam osjetila manjak koncerata, ali sad mi već počinje biti čudno što neću moći svirati album kao što se to obično radilo nekad davno prije godinu dana. Nemam u planu nastupe, ali nastavljam sa studijskim radom tako da spremno dočekamo sezonu koncerata.

Spot za Mareinu najnoviju pjesmu ‘Sutra me ne zanima’ pogledajte u nastavku:

Piše: K.S.

Foto: press

Pročitajte i...

Kakvu knjigu objavljuje Billie Eilish?

Knjiga, audioknjiga, dokumentarac... čini se da će 2021. biti godina Billie Eilish!

Franka Batelić: "Bitne su one male, čarobne, svakodnevne stvari"

Uvijek vedra pjevačica Franka Batelić u ekskluzivnom intervjuu za elle.hr otkriva po čemu će pamtiti prošlu godinu, što je najteže u majčinskoj ulozi, te čemu se nada u novoj godini

Nova playlista sestara Olsen je chill raj

Dnevna doza soula i frech popa

Kakvo nam koncertno putovanje sprema Mimika orkestar?

S Makom Murtićem o Mimika orkestru ususret koncertu sezone

Što slušaju hrvatske "it" djevojke?

Što možemo naći na njihovoj playlisti?

▲ Povratak na vrh