Prinčevi William i Harry otkrili spomenik posvećen majci, Lady Di

01.07.2021.

Skulptura koja je barem privremeno ujedinila kraljevsku braću izazvala je podijeljena mišljenja javnosti

‘Danas, na dan koji bi bio 60. rođendan naše majke, sjećamo se njene ljubavi, snage i karaktera – kvaliteta koje je koristila za dobro u svijetu i koja je poboljšala brojne živote. Svakog dana priželjkujemo da je i dalje s nama i nadamo se da će ova statua biti zauvijek simbol njezina života i naslijeđa’, rekli su u zajedničkoj izjavi prinčevi William i Harry.

Iako se u posljednih nekoliko mjeseci dosta govorilo o zahlađenim odnosima među kraljevskom braćom, čini se da su uspjeli, barem privremeno, ostaviti svoje razlike i razmirice po strani kako bi odali počast majci koja je tragično preminula prije gotovo 24 godine.

Originalno je skulptura naručena 2017. za 20. obljetnicu njezine smrti, a otkrivena je danas, na njezin 60. rođendan. Statua je postavljena u vrtu palače Kensington, okružena s 4000 cvjetova i bilja kako bi stvorili spokojan dojam, a u kamenoj ploči ispred kipa uklesan je isječak iz pjesme ‘The Measure of a Man’. Spomenik je izradio Ian Rank-Broadley, kipar koji je napravio i sliku kraljice za kovanice.

Spomenik Diani Spencer pokazuje princezu kako, u pozi pomalo nalik na ‘Bogorodicu zaštitnicu’, grli djecu, čime se odaje počast njezinom humanitarnom radu. U javnosti je ovaj kip odmah izazvao podijeljena mišljenja: dok su neki ostali dirnuti pri pogledu na Lady Di u bronci, drugi su imali neke primjedbe, a među glavnima je ona – što to nosi?

Princeza je ostala zapamćena kao osoba profinjenog stila, pa iznenađuje činjenica da je ostala ovjekovječena u plisiranoj raskopčanoj košulji, ‘pencil’ suknji i širokom remenu s ve(eee)likom kopčom. No čini se da je kipar citirao njen look s božićne čestitke iz 1993. na kojoj je fotografirana u sličnoj pozi.

Bez obzira na to radi li se o idealnom i vjernom prikazu, nadamo se da će ova prigoda otkrivanja njezina spomenika uspjeti napraviti pozitivan pomak prema ujedinjenju braće Harryja i Williama.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Potražite novi broj Storyja i ne propustite uzbudljive lifestyle priče!

Novi broj ekskluzivno donosi dirljive fotografije najvažnijeg dana ponosnih majki. Mali nasljednici Ane Brdarić Boljat, Marijane Batinić i Ive Šarić napravili su veliki životni korak i krenuli u prvi razred osnovne škole. Kako je protekao prvi dan i kako su se svi snašli u novim ulogama, pročitajte u Storyju.

Stigao je trailer za 'Spencer': Pogledajte Kristen Stewart kao Lady Di

Nakon višemjesečnog iščekivanja, bliži se premijera filma o princezi Diani

Znamo koji će glumci utjeloviti princa Charlesa i princezu Dianu u petoj sezoni serije 'The Crown'

U novoj sezoni u glavnim ulogama pojavit će se neka poznata imena koja smo navikli gledati u posve drugačijim ulogama

Što Meghan Markle uvijek nosi sa sobom kad putuje

Jedna od sitnica kojima je lijepa glumica navodno impresionirala princa Harryja na početku veze bio je - njezin talent za pakiranje! Naime, umjesto gomile kofera koje je Harry očekivao, njegova je djevojka na romantično putovanje u Afriku ponijela samo jedan jedini ruksak, a evo što se u njemu nalazilo….

Meghaninih 40

Meghan Markle za svoj je 40. rođendan snimila video s komičarkom Melissom McCarthy kako bi promovirala inicijativu 40 x 40 čiji je cilj vraćanje žena koje su zbog Covid krize izgubile posao na tržište rada

Novi poslovni pothvat Meghan Markle: Animirana serija za moćne djevojčice

Vojvotkinja će na novom projektu surađivati s Davidom Furnishem, suprugom Eltona Johna

▲ Povratak na vrh