Reinvencije slavnih: Tko su Alexander Nevermind, Kenya Campbell i Lilakoi Moon?

15.11.2020.

Nomen est omen - kaže stara poslovica. Ususret ovogodišnjim ELLE Style Awards koje su u znaku #FashionRenvention, istražujemo koji su celebrityji vlastitim reinvencijama bili tako posvećeni da su mijenjali imena čak nekoliko puta.

Promjena imena u svijetu showbusinessa uobičajena je gotovo kao botoks. Pravo ime Katy Perry je Katheryn Hudson, Elton John originalno je Reginald Dwight, Lady Gaga Stefani Joanne Angelina Germanotta, a cijela obitelj Phoenix originalno se prezivala Bottom, no prezime su promijenili nakon što su napustili kult kako bi označili novi početak.

Neki su od njih svoja imena mijenjali po nagovoru producenata kako bi zvučala jednostavnije ili pamtljivije, a neki su kreirali svoju javnu ili “onstage” personu, dosta drugačiju od one kako ih ljudi znaju privatno, možda odvažniju ili otvoreniju. Takve promjene svojevrsnog uživljavanja u ulogu možda su bile nužne kako bi se osoba mogla suočiti s velikim očekivanjima publike, a dobar je primjer Beyonce koja je kreirala Sashu Fierce, svoj alter ego u koji se pretvara na pozornici.

No neki su pripadnici kreme showbusinessa tijekom života svoja imena mijenjali više puta. Držeći se stare maksime “nomen est omen”, željeli su ostaviti iza sebe neke ranije faze i prijeći na nove stvari pod sasvim novim imenom. Tako je apsolutni kralj promjena imena Prince, koji je tijekom karijere svoje pseudonime mijenjao mnogo puta. Rođen kao Prince Rogers Nelson, a najpoznatiji kao Prince, nadjenuo si je, između ostalih, pseudonime The Artist Formerly Known As Prince, Jamie Starr, Alexander Nevermind, Love Symbol #2, da bi se na kraju opet vratio na originalno ime – Prince.

Drugi rekorder po pokušajima reinvencije vlastita identiteta je Puff Daddy? P.Diddy? Promjene imena repera Seana Combsa teško je popratiti, pa se tako nazvao i Puffy, Brother Love i posljednje u nizu samo Diddy.

Lisa Boney svoje je prezime promijenila u Bonet, da bi nakon razvoda od Lennyja Kravitza označila novu etapu u životu promijenivši svoje ime u mnogo egzotičnije Lilakoi Moon, no čini se da se ono nikad nije uvriježilo u široj javnosti niti u njezinim kasnijim filmovima. Rachel Weisz na početku karijere razmišljala je o promjeni prezimena jer su njezino redovito krivo izgovarali, a za jedan show iskoristila je pseudonim Kenya Campbell jer je, prema njezinim riječima, show bio toliko loš da nije htjela da je povezuju s njim.

Bez obzira radi li se o krizi identiteta, kreativnom procesu pri stvaranju nove onstage persone ili uzdizanju iz pepela poput feniksa, novo ime zvuči kao zanimljiv i obećavajuć novi početak. I dok neki vrlo uspješno prezentiraju svoje nove persone, odbaciti stari identitet sa starim imenom u kolektivnoj svijesti šire javnosti ponekad je nemoguć zadatak, pogotovo ako se pokušava više puta. Možda poanta nije za svaku fazu života osmišljavati sasvim novi naziv, već prihvatiti promjene kao sastavni dio fluidnosti identiteta i osobnosti.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Lady Gaga nudi pola milijuna dolara 'bez pitanja' za siguran povratak njezinih otetih buldoga

U jezivoj otmici pasa Ryan Fischer koji ih je šetao upucan je četiri puta

Ljeto se bliži, a vi izbjegavate ogledalo? Vježbajte kao Beyonce i Mark Wahlberg u F45

Znate li da u Zagrebu postoji dvorana Marka Wahlberga za funkcionalne treninge?

Holivudski put bivše 'Prve kćeri': Malia radi na novom projektu Childish Gambina

22-godišnja kći Baracka i Michelle Obame još nije diplomirala, a već radi na zanimljivim projektima

Kako ostati fit na zabavan način

Vrijeme je da se prisjetite nekadašnjih vještina i stanete na - role!

Je li veganska prehrana tajna izgleda Beyoncé i brojnih drugih celebova?

Queen B, Kim Kardashian i Michelle Pfeiffer samo su neke od zvijezda koje se zaklinju u benefite veganskog režima

Kad imaš Beyoncé kao mentoricu: Samouke sestre glazbenice na putu su da pokore svijet

Beyoncéine štićenice, čiji je debitantski album časopis Rolling Stone 2018. proglasio R&B albumom godine, u lipnju su predstavile 'Ungodly Hour', koji je već zaradio 100 milijuna pregleda na Spotifyu i tri nominacije za Grammy 2021.

▲ Povratak na vrh