S Ryanom Murphyjem u svemir

18.11.2019.

Bliži li nam se posljednja sezona kultne serije?

Razni su načini na koje se jedan redatelj može osvrnuti na vrijeme i mjesto na kojem se nalazi, a već devet godina za redom gledamo kako Ryan Murphy to čini koristeći se campom i ironijom, neumorno najminicioznije prateći sve sitnice pop kulture, sve u svrhu stvaranja najpopularnijeg horor serijala, American Horror Story. Riječ je o iznimnoj brzini prikupljanja i uvrštavanja informacija u format kojem to savršeno pristaje do mjere da su se Glee ili Scream Queens u svoje vrijeme uzimali kao mjerodavan izvor onoga što je, generalno govoreći o mladenačkoj kulturi, it i cool. Dakako, ovakav pristup uvjetuje i publika koja je vječito žedna inspiracije i trpi kronični FOMO (eng. fear of missing out – strah od propuštanja ”bitnih” informacija).

Ekipu AHS-a gledali smo u raznim razdobljima, stilovima i situacijama – od ludnice zatvorene pod sumnjivim okolnostima u Asylumu do traumatičnih događaja koji obilježavaju živote marginaliziranih skupina, poput cirkuskih izvođača u Freak Showu. Posljednja sezona, znat će oni koji ju prate, najbolje dočarava ono čemu Murphy neprestano stremi – ironični, mračni prikaz Americane, tj. skupine kulturoloških fenomena poput stila oblačenja, načina ophođenja i općenitog ukusa stanovnika Sjedinjenih Američkih Država. Deveta sezona prikazuje kako se od 80ih promijenio naš pristup druženju i komunikaciji. To desetljeće obilježava boom teen kulture i prilika koje mladeži omogućuju međusobnu interakciju kao i interakciju s ostatkom svijeta na najvišoj razini do tada. I zaista, to je razdoblje u kojem je Amerika uvelike definirala ono što još i danas podrazumijevamo pod terminom Americana: shopping centri, trikoi i izviđački kampovi.

A sad ono što smo svi jedva čekali: predviđanja o temi desete sezone! Ako je za vjerovati Deadlineu, očekuje nas put u svemir, izvanzemaljci i potpuno novo, a svima dobro poznato okružje svemirskog broda. Formula po kojoj AHS inače funkcionira jest da se kao početna premisa stavljaju likovi koji su vezani isključivo za prostor radnje – koji osim toga djeluje i kao kakva zasebna dimenzija – i onih koji slobodno ulaze u nj i napuštaju ga kada god žele, poput duhova zatočenih u zaposjednutoj kući u Murder Houseu. Za pretpostaviti je da će, u slučaju da su predviđanja istinita, ljudi biti oni koji su zatočeni, a svemirci, koji su u američkoj filmskoj kulturi u velikoj većini slučajeva tehnološki nezamislivo napredniji, oni sa slobodom kretanja. Osim toga znamo da će se u ansamblu, uz Evana Petersa, Lily Rabe i Taisse Farmige, pojaviti i Jessica Lange. Iako je Murphyjeva miljenica, Lange je prije nekoliko sezona izjavila kako se više ne želi pojavljivati u serijalu, što nas navodi na pretpostavku da će deseta sezona možda biti i posljednja. Iako je deveta sezona još u tijeku, već s nestrpljenjem očekujemo vidjeti radi li se  tek o jednom od marketinških trikova ili nas čeka pravi kraj legendarne antologije.

Fotografije: Profimedia

Piše: D.M.

Pročitajte i...

Pod okriljem noći: 5 mističnih serija koje morate pogledati

Od klasika 90-ih do tajanstvenih noviteta

Stigao je prvi trailer za uzbudljivu novu sezonu American Horror Storyja!

Nova sezona popularne serije donosimo brojna iznenađenja

Lindsay Lohan pomogla LGBTQ obožavateljici da se outa roditeljima

Slavna glumica pružila podršku djevojci koja se odlučila na veliki korak

Franka Batelić okupila svjetske glazbenike za energičan nastup na Samsung virtualnom eventu

Nakon vrlo uspješne suradnje s poznatim svjetskim glazbenicima za megahit Watermelon, Franka je ponovno okupila A listu svjetskih glazbenika i producenata za nastup povodom predstavljanja Samsung Galaxy S21 serije pametnih telefona u Hrvatskoj, koji se snimao na relacijama Los Angeles - New York - Zagreb.

▲ Povratak na vrh