Čini se da Khloé Kardashian još uvijek ne zna jesu li joj draže savršenosti ili nesavršenosti…

khloe kardashian
08.04.2021.

Kako je jedna loše osvijetljena slika bacila novo svjetlo na društvo u kojem živimo i što je prava 'kvaka 22'

Htjeli ili ne, držali korak s Kardashiankama ili ne, neke je lavine teško izbjeći. Posljednju u nizu izazvala je needitirana fotka Khloé Kardashian koja je objavljena bez njenog znanja i pristanka i za koju je Khloe željela da nestane. No, kako to obično biva na internetu, screenshotovi postoje i suprotno željama osobe na slici, postala je viralna.

Fotografija prikazuje Khloé u kupaćem kostimu u navodno nelaskavoj rasvjeti i pozi. S obzirom da sam sliku vidjela, mogu posvjedočiti da ne razumijem što je sporno, jer izgleda bolje od bilo koje moje fotke u badiću kad uvlačim trbuh i zauzimam nemoguće poze. No vidjevši i Khloein profil i fotografije koje tamo objavljuje, očito je da se ova fotografija nikako ne uklapa u tu ispoliranu ‘cotton candy’ estetiku.

Nakon što je sporna fotografija objavljena, za što je okrivljen neznani asistent, ali čini se da je ipak ‘kriva’ baka MJ, Kim Kardashian, njezina šefica marketinga i pravni tim svojski su se potrudili ukloniti sve dokaze da je ikad postojala, poslavši privatne poruke svim profilima koji su je podijelili.

Čini se kao puno truda za jednu needitiranu fotku, no sve postaje razumljivije ako uzmemo u obzir da se radi o osobi s preko 136 milijuna pratitelja kojoj se u tančine secira svaka grimasa, poza, pokret, pa i životna odluka. I premda nam je lako doživljavati slavne osobe kao daleke i nestvarne ikone, prava je istina da se uvijek iznova dokazuje da svaki komentar, post ili tweet dopire do njih i utječe na njihovo samopouzdanje – i pozitivno i negativno.

Khloé je nakon sve medijske pompe koju je izazvala njezina borba za vlastiti imidž, toliko kritiziran zbog sve sile filtera, rasvjete i šminke koje koristi u svojim objavama objasnila u podužem Instagram postu: ‘Moja slika koju je netko objavio ranije ovaj tjedan je prekrasna. No kao netko tko se borio sa slikom o sebi cijeli život, kada netko objavi vašu sliku koja nije laskava ili ne prikazuje vaše tijelo onakvo kakvo je nakon svog teškog rada i podijeli ju sa svijetom – imate pravo zatražiti da se ta slika ukloni, bez obzira tko ste. Iskreno, pritisak, konstantno ismijavanje i prosuđivanje cijelog života da budem savršena i zadovoljim tuđe standarde kako bih trebala izgledati su preteški. Khloé je debela sestra. Khloé je ružna sestra. Njezin otac nije njen pravi otac jer izgleda tako drugačije. Jedini način kako je mogla izgubiti sve te kilograme je operacijom. Trebam li nastaviti?’

Što cijela ova priča poručuje drugim korisnicima društvenih mreža? Trebamo li i dalje ustrajati u prikazivanju samo savršene slike o sebi? Hoćemo li i dalje promatrati needitirane fotke bez šminke kao ‘hrabar čin’, ‘umjetnički izričaj’, ‘pobunu protiv standarda’? Ili će i to ipak jednog dana postati normalno? Prava je ‘kvaka 22’ da se slavne žene s jedne strane slave i hvale zbog autentičnosti kada objave neposrednu, nefiltriranu sliku, ali s druge strane stoji činjenica da se baš takve slike dalje sheraju kao primjeri da i one imaju bore/pore/celulit/umetni-nepoželjnu-karakteristiku čime se želi pod svaku cijenu srušiti slika o suvremenim idolima.

Cijela je saga o instagram imidžu koju je potakla Khloeina slika mnogo kompleksnija negoli se doima na prvu. S jedne strane nalazi se žena koja želi svijetu predstaviti savršenu sliku sebe, kako bi zadovoljila nametnute standarde ljepote, ali ih i dalje perpetuirala i nametala drugima. S druge je ta ista žena koja je u svojem trudu da ukloni sliku u kojoj prikazana u lošem osvijetljenju, prikazala sebe u pravom svjetlu: kao ranjivu i krhku ženu koja teško podnosi teret nametnutih očekivanja. Možemo li je baš olako kriviti što ne želi objeručke prihvatiti ulogu jedne od pionirki koje utabavaju put svim drugim ‘nesavršenim’ ženama ili je to ipak posao koji moramo prihvatiti kao društvo i prestati se naslađivati tuđim ‘nesavršenostima’?

Piše: K.S.

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

lady gaga

Jeste li tim guste ili tim izbijeljene obrve?

Nakon godina dominacije gustih obrva je li na pomolu sasvim suprotan trend?

Kraj jedne ere: Kako je selfie postao sinonim za selfish… i što pandemija ima s tim

Jeste li primijetili promjenu na društvenim mrežama? Nakon godina probijanja kroz nepregledne gomile fotošopiranih autoportreta, napućene usnice i Bambi eyes počinju nestajati s radara virtualne zbiljnosti. To je vrlo vjerojatno jedina pozitivna stvar koja nam se dogodila u 2020.

'Hvala, ali radije bih umrla nego nosila Crocsice'

Victoria Beckham imala je zanimljiv odgovor na dizajnerski dar Justina Biebera

Djevojka koju obožavamo pratiti: Marta Cygan

Njezin je Instagram profil posveta životu u ful koloru, prepun jarkih nijansi, egzotičnog bilja i mode neopterećene trendovima…

Nedostaju vam putovanja? Donosimo mali modni eskapizam u europske metropole

Modne blogerice izravno prenose kulturu gradova u kojima žive svojom estetikom i stilom

▲ Povratak na vrh