Sjaj i tama Mariah Carey

06.10.2020.

Iza jednog od najmoćnijih i najljepših glasova današnjice kriju se ružne obiteljske traume, ljubavni krahovi i osjećaj bespomoćnosti

Mariah Carey, nenadmašna diva i pjevačica čiji hit “All I Want for Christmas is You” je znak da je blagdanska sezona službeno počela, objavila je svoje memoare “The Meaning of Mariah Carey” u kojima otkriva traume prouzročene teškim djetinjstvom, lošim brakom, ali i borbom sa zdravstvenim problemima – bipolarnim poremećajem i anksioznošću.

Mariah, rođena je 1970. u nasilnom braku koji se par godina nakon njezina rođenja okončao, ali nasilje se nastavilo. Mariah opisuje majku kao emocionalno distanciranu i prezaposlenu, a brata i sestru kao zavidne na njezinoj svijetloj puti i glazbenom daru, te otkriva užasavajuće epizode u kojima je brat bio agresivan spram majke, te kako ju je vlastita sestra kao maloljetnicu drogirala i pokušala prodati svom prijatelju.

No kad je Mariah navršila 18, situacija se, barem na neko vrijeme promijenila – na božićnom domjenku upoznala je šefa diskografske kuće Sony, Tommyja Mottolu, za kojeg se 1993. udala. Na početku se sve činilo idilično i njezina je karijera imala strelovit uspon, no privatni život opisala je kao zatvor: kamere u svim prostorijama kuće kojima nadzire svaki njen korak i muževi ljubomorni ispadi. Posljednji je bio kap koja je prelila čašu – stavio joj je nož na lice i klizio njime prema vratu.

Iako otkriva intimne detalje iz svog života, pa tako i borbu s bipolarnim poremećajem i anksioznošću, neke osobe iz svog života, poput bivše menadžerice i zaručnika, u memoarima ne spominje i na taj način kao da želi izbrisati iz (kolektivne) memorije. Kao da na taj način želi preuzeti kontrolu nad svojim životom i biti autorica vlastitog narativa.

Mariahina priča je (još jedna) inspirativna priča o uspjehu usprkos teškom djetinjstvu i životnim izazovima.

Tekst: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Stvarna mjesta na kojima ćete se osjećati kao da se nalazite u filmu Wesa Andersona

Jarke boje poput narančaste, tirkizne i ružičaste, simetrija, nostalgija za prošlim vremenima u starim vlakovima, telefonskim govornicama i zaboravljenim prometnim znakovima, hoteli i svjetionici...

Emily Ratajkowski objavljuje knjigu eseja koja bi mogla uzdrmati svijet

EmRata je ove godine napisala knjigu… a što smo mi napravile sa svojim životom?

"All I want for Christmas" je kuća u kojoj se izolira Mariah Carey

Svima je već dosta razgovora o koroni i njihova četiri zida, pa i slavnima

Sally Rooney već je otkrila što se dogodi s Marianne i Connellom nakon završetka knjige

U ranije objavljenoj kratkoj priči Rooney je napisala svojevrsni nastavak knjige «Normal People»

Najbolje celebrity čestitke s društvenih mreža

Kako su nam omiljeni celebovi čestitali Božić

Novi spot za božićni klasik Mariah Carey

Suvremeno ruho nezaboravnog klasika

▲ Povratak na vrh