Svi makeup trikovi Marilyn Monroe

22.10.2020.

Marilyn Monroe nekoć je bila Norma Jeane, a za ključni korak njezine transformacije u ikonu ljepote i seksipila zaslužan je njezin makeup artist Allan Snyder zvan Whitey.

Ni Marilyn Monroe nije uvijek bila Marilyn Monroe. Ljepuškasta, ali za holivudske standarde nedovoljno bombastična djevojka prvo je skratila kosu i obojila je u platinasto plavu, a zatim je operirala nos. Njezin imidž utemeljen na zanosnom izgledu i sanjivom pogledu postao je arhetipom zavodljivosti, a njemu je uvelike pridonio vizažist “Whitey”, čije su klijentice osim Monroe bile i ljepotice poput Katharine Hepburn, Doris Day i Raquel Welch. Marilyn i Whitey su suradnju, koja se pretvorila u prisan odnos pun povjerenja započeli 1953. na snimanju “Niagare”, a nastavila se sve do njezine prerane smrti.

Marilynin prepoznatljiv senzualan look moguće je postići u par koraka, no ne pokušavajte to ukoliko imate 10 minuta do izlaska iz kuće – Marilyna makeup sesija ponekad je trajala i do tri sata!

  1. Baza – Marilyn je navodno na lice stavljala težu kremu ili čak vazelin. Možda je to dobra praksa za ondašnju studijsku rasvjetu, ali danas ipak preporučamo lakše hidratantne kreme.
  2. Podloga – Tekući puder koji prekriva sve eventualne nesavršenosti, stvara dojam ujednačena tena i ima sjajan finiš.
  3. Oči – Naizgled minimalan makeup, ali vizažist se poigravao odnosima svjetla i (lažnih) sjena. Prvo je na kapke nanio bijelu mat pa bijelu sjajnu podlogu kako bi naglasio oči. Zatim uvijanje trepavica pa maskara. Ali za pravi “Marilyn pogled”, Snyder je rezao umjetne trepavice i lijepio ih na vanjske kuteve. Uz rube trepavica nanio bi smeđu olovku, a na pregib kapka lagani sloj smeđeg sjenila kako bi se oči doimale dubljima. Uz donje trepavice također bi smeđom olovkom iscrtao liniju koja je djelovala kao da trepavice bacaju sjenu.
  4. Obrve – Za razliku od danas modernih debelih i gustih obrva, tada su poželjne bile obrve u formi luka, koje bi licu davale srcolik oblik, ali bi ih također naglašavali olovkom.
  5. Konturiranje – Lice bi djelovalo uže konturiranjem na donjoj čeljusti i sužavanjem nosa.
  6. Rumenilo – Marilyn je koristila rumenilo na obrazima kako bi izgledala mlađe i svježe, a malo i iznad obrva za sjenčanje.
  7. Highlighter – Sjaj na nosu kako bi izgledao uže i istaknutije i između nosa i obraza kako bi lice izgledalo otvorenije.
  8. Ruž, ruž, ruž, ruž, ruž – Da, dobro ste pročitali! Marilyne usnice postale su prepoznatljive i neodoljive zahvaljujući brojnim slojevima crvenog ruža. Prvo tamnija olovka uz rubove, zatim svjetliji ruž u sredini usana, pa otisnuti na papirić, pa pudrati, pa ponoviti, i opet i opet i na kraju – sjajilo. I spremni ste za set! Ili izlazak.

Naizgled je jednostavna rutina, ali zahtijeva vremena i malo prakse, no kao što je rekao poznati fotograf Milton H. Greene: “Ne probudite se ujutro, umijete i počešljate i izgledate kao Marilyn Monroe. Ona je znala sve trikove koji postoje.”

A nakon što ste nanijeli makeup, inspirirajte se njezinim nezaboravnim kostimima iz filma “Neki to vole vruće” u novom broju Elle studeni 2020.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Kako rekreirati eyeliner Beth Harmon?

Je li savršeno jednostavan makeup iz Netflixove hit serije jednostavno izvesti?

Kako se našminkati poput Parižanke

Parižanke krasi bezvremenska ljepota postignuta bez mnogo napora ili truda, a može se rekreirati u 5 jednostavnih koraka

Kako ruž zadržati na usnicama dok nosimo masku

"Novo normalno" izazov je na svim poljima, uključujući i makeup.

Kako nositi raznobojne maskare i tuševe

U vremenima kada je maska koja pokriva pola lica neizostavan modni detalj, kako svakodnevni make-up malo „začiniti“ i istaknuti ono što je još vidljivo?

Marilyn Monroe u 5 ikoničkih filmskih outfita

Najlegendarniji lookovi legendarne glumice

▲ Povratak na vrh