U pripremi su još četiri dokumentarca o Britney, jesu li potrebni?

britney spears
28.04.2021.

Pomažu li dokumentarci o Britneyinoj borbi za slobodu subjektu koji prikazuju ili je pjevačica ponovno postala objekt kojeg mediji eksploatiraju?

‘Framing Britney Spears’ otvorio je vrata iza kojeg se nalazi ogledalo u koje bismo se kao društvo trebali dobro pogledati i shvatiti načine na koje eksploatiramo mlade žene preko granica izdržljivosti i uvidjeti kako su žene autonomna višedimenzionalna bića, a ne prazna ploča na koju upisujemo karakteristike koje želimo da odražavaju. Ili smo barem tako mislili.

Nakon što je prikazan spomenuti dokumentarac, čini se da su i druge medijske kuće shvatile potencijal koji nosi Britneyina priča te su najavljeni novi koji bi trebali uperiti dodatne reflektore u zavrzlamu skrbništva nad Britney i toksičan odnos koji su spram pjevačice i drugih zvijezda (mahom žena) te generacije imali mediji, ali i društvo u cjelini.

Jesu li oni doista potrebni i pomažu li rješenju problematike? Ili se samo radi o upiranju prsta u davno počinjene greške, prozivanje grešnika i novom valu mlakih javnih isprika, nauštrb privatnosti i osobne slobode same žene čiju autonomiju naizgled zagovaraju?

Glumica Jennifer Love Hewitt priznala je da je nakon odgledanog dokumentarca shvatila da je onomad mislila da su pitanja u intervjuima o njezinu izgledu, tijelu, grudima normalna: ‘OK, pa ne bi me valjda pitali ako je neprimjereno. Sada kad sam starija, mislim – da sam barem znala… mogla bih se na neki način obraniti ili naprosto ne bih odgovorila na ta pitanja.’

Reese Witherspoon istaknula je arbitrarnost medijske slike – koga će predstaviti kao ‘dobru’, a koga kao ‘zločestu’ djevojku. ‘Što da su za mene odlučili nešto drugo?’, upitala se Reese, uvijek predstavljana kao dobra djevojka. Zanimljivo je usporediti u tom kontekstu da se Reese od svog tadašnjeg supruga Ryana Phillippea razvodila iste godine kao Britney od Kevina Federlinea, ali na sreću, nije prolazila kroz isti medijski pakao.

Jessica Simpson dokumentarac ne može gledati jer smatra da bi joj bio okidač za traume koje je i sama proživljavala tih godina, Paris Hilton je dalo uvid kako je i sama bila maltretirana od strane medija, a Drew Barrymore je tematika također izuzetno bliska te ju je podsjetilo i osvijestilo kako je i njoj svojevremeno bila oduzeta autonomija nad vlastitim likom, prenosi USA Today.

Sama Britney nije sudjelovala u nastanku dokumentarca ‘Framing Britney Spears’ te nije poznato je li vijest o tome da se snima i poziv da u njemu sudjeluje uopće do nje došao. Nakon njegova emitiranja, Britney je fanovima na Instagramu otkrila da ga nije pogledala, ali da su je dijelovi koje je vidjela povrijedili te da je plakala dva tjedna. Trebaju li joj onda još četiri nova na manje-više istu temu?

Prvi među njima je ‘The Battle for Britney: Fans, Cash and a Conservatorship’ koji bi se ovog vikenda trebao prikazati na BBC Two. U njemu novinar Mobeen Azha ujesen 2020. putuje od njezina rodna gradića Kentwooda do Los Angelesa, prisustvuje sudskom ročištu i razgovara s osobama bliskim pjevačici.

Netflix je snimanje vlastita dokumentarca o problematici skrbništva nad Britney započeo još prije emitiranja ‘Framing Britney Spears’, ali detalji kao ni datum premijere još nisu poznati. ‘Framing Britney Spears’ bi trebao dobiti i drugi nastavak, a o posljednjem u nizu ‘Britney: Fighting for Freedom’ još nema dodatnih informacija.

Iako razgovor o bolnim temama i preispitivanje nekih toksičnih društvenih obrazaca s jedne strane može dovesti do pozitivnih promjena, s druge, kopanje po (starim) ranama eksponiranih pojedinaca koji nisu pristali biti primjer za probleme društva nikako nije promjena nabolje već dobro poznata eksploatacija.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

I američki Kongres se uključuje u #FreeBritney

Zajednička inicijativa demokrata i republikanaca za novi zakon potaknuta je slučajem Britney Spears

Okreće li se situacija s Britneyinim skrbništvom napokon u njezinu korist?

Novo sudsko ročište otkrilo je neke nove detalje o kontroverznom skrbništvu i dovelo do nekih promjena

Frustrirajući tjedan za žene: Britneyin otac ostaje njen skrbnik usprkos njenim željama, a Bill Cosby pušten iz zatvora

Dvije naizgled nepovezane priče, no s jednim zajedničkim nazivnikom - upornim ignoriranjem žena koje govore o svojim traumama

Iz traume u glazbu: Dokumentarac o životu i glazbi Mary J. Blige

R'n'B ikona zaokružila je svoju karijeru snimivši dokumentarac o albumu koji ju je proslavio

Britney Spears napokon prekinula šutnju: 'Želim svoj život natrag!'

Nakon višegodišnje šutnje, pjevačica je na sudu progovorila o skrbništvu koje nad njom ima njen otac i strašnije je negoli smo mislili

Sve što možete pogledati danas na ZagrebDoxu!

Novi festivalski dan donosi premijeru filma Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara čija će se projekcija održati u 20 sati u Kinu SC.

▲ Povratak na vrh