Vrata u uzbudljiv i razvratan svijet glazbene ikone Debbie Harry

03.12.2019.

Memoari beskompromisne pankerice

“Barbarella na speedu”, tako je svojedobno Iggy Pop opisao Debbie Harry, muzu, glazbenicu, glumicu i pjevačicu planetarno popularnog benda Blondie. Iako je pop ikoni imponirala usporedba s neustrašivom akcijskom junakinjom SF uspješnice Rogera Vadima, svoj je lik izgradila na fascinaciji miljenicom zlatne ere Hollywooda. Marilyn Monroe bila je za Harry “izvrsno odigrana uloga u mizoginom društvu”, “poslovično naivna i pomalo priglupa plavuša s glasom djevojčice i odraslim, putenim tijelom koja je sjajno utjelovila san idealne žene svakog muškarca”. Premda opčinjena likom slavne glumice, Harry je svojem pin-up liku s plavim uvojcima i crvenim usnama ipak dodala jednu dotad neviđenu, drukčiju, subverzivnu notu. Njezin Blondie karakter, koji je sama prozvala “punk pin-upom”, bio je odigran s predumišljajem. “Bila sam lutkica za napuhavanje, ali s mračnom, provokativnom i agresivnom stranom. Glumila sam, ali shvaćala sam to poprilično ozbiljno”, izjavila je Harry.

Danas, desetljećima nakon što su se ugasila svjetla pozornice i dim mašine u zagušljivim klubovima, potpuno je jasno – bila je to divlja, ali nezaboravna vožnja. Premda pod vječitom prismotrom radoznalih novinara i uvijek tajanstvena, o divljoj vožnji svog uzbudljivog i, u najmanju ruku, pitoresknog života Debbie Harry rijetko je govorila. “No došlo je vrijeme da ispričam svoju priču prije nego što sve zaboravim”, rekla je u šali danas 74-godišnja Harry u povodu izlaska dugoiščekivanih memoara “Face It” koje je, u formi autobigrafskih priča i intervjua, napisala u suradnji s glazbenom novinarkom Sylvijom Simmons. Oh, kakva bi samo šteta bila da su sva ta sjećanja ostala zakopana negdje u prošlosti!

U nizu fenomenalnih, gotovo nevjerojatnih priča koje se čitaju bez treptanja, “Face It” skida veo misterija s enigmatične figure i otvara vrata u suludo uzbudljiv svijet razvratne rock’n’roll zvijezde koju život nije mazio, ali je pritom bio i prokleto zabavan, intrigantan i opskuran. Ispunjena usponima i padovima, priča njezina života doima se poput kakvog mahnitog vlaka smrti u nekom zabačenom lunaparku, načičkana preokretima, razočaranjima i uzbuđenjima, ekstazom i boli, toliko moćna i brutalna da se pred njom “Strah i prijezir u Las Vegasu” doima poput dječje slikovnice. Prisjeća se tako, bez ikakvih dramatičnih emocija, tuge ili uloge žrtve, trenutaka poput onoga kada joj je ljubomorni bivši dečko prijetio silovanjem, kada je pobjegla iz automobila čovjeka za kojeg je vjerovala da je serijski ubojica Ted Bundy, kada joj je izgorio stan jer je netko kat iznad zapalio vođu bikerske bande ili kada ju je producent Phil Spector na vratima svoje vile dočekao s pištoljem i bocom košer vina.

Više o uzbudljivom i prokleto zabavnom životu beskompromisne pankerice Debbie Harry pročitajte u prosinačkom izdanju Elle časopisa.

Piše: Tina Lončar

Fotografije: Profimedia, Elle prosinac 2019.

Pročitajte i...

karl lagerfeld memoari

Kakav je zapravo bio Karl Lagerfeld? Kroz memoare njegove nekadašnje 'desne ruke' saznat ćemo i tu enigmu

Od boksača do jet settera, Sebastien Jondeau opisuje svoj život i povezanost sa slavnim dizajnerom

Sjaj i tama Mariah Carey

Iza jednog od najmoćnijih i najljepših glasova današnjice kriju se ružne obiteljske traume, ljubavni krahovi i osjećaj bespomoćnosti

Upoznajte cure čiji stil obožavamo

Ana Bacinger, Tina Lončar, Ivana Roščić i Nina Mia Čikeš odgovaraju na pitanja o svom stilu

Moda ili stil? - Judita Franković Brdar, Juraj Zigman, Loredana Bahorić i Ksenija Vrbanić odgovaraju

U susret ELLE Style Awards powered by H&M pozabavili smo se stilskim odrednicama

▲ Povratak na vrh