Zašto je nova naslovnica američkog Voguea izazvala toliku kontroverzu?

14.01.2021.

Mnogi su bili razočarani odabirom nove naslovnice američkog Voguea na kojoj je osvanula je buduća potpredsjednica Kamala Harris, pa se nakon nekoliko dana strastvenih internetskih debata oglasila i sama Anna Wintour

Prije nekoliko dana objavljena je nova naslovnica časopisa Vogue čija je zvijezda Kamala Harris, prva žena jamajčanskog i azijskog porijekla na poziciji potpredsjednice SAD-a koja je kod brojnih čitatelja i pratitelja izazvala veliko razočarenje.

Na naslovnici printanog izdanja Kamala Harris snimljena je u crnom sakou i hlačama, bijelom T-shirtu i ‘starkama’, na ružičasto-zelenoj pozadini koja je hommage njezinim studentskim danima na sveučilištu Howard i sestrinstvu Alpha Kappa Alpha. Iako je zamišljena da izgleda opušteno i pristupačno, odražavajući duh vremena i novu američku politiku nakon Trumpove ere, mnogi su komentirali da je rezultat sasvim drugačiji. Kritizirali su slabo osvjetljenje, pozu i izraz lica koja daje dojam da joj je neugodno ili se osjeća nesigurno, a javnost je osobito zasmetalo posvjetljivanje Kamaline inače tamne puti. Iz Kamalinog tima izjavili su da nisu autorizirali odabir te fotografije za naslovnicu.

Vogue je ubrzo zatim objavio ekskluzivnu digitalnu naslovnicu, gdje Kamala stoji puno samouvjerenije u plavom odijelu, ističući se ispred neutralne pozadine. No, šteta je već bila učinjena: internetom su zavladali osvrti i rasprave koji su se ticali reprezentacije žena u politici, prezentacije političarki, osobito onih afroameričkog porijekla u javnom prostoru te uobičajene prakse ‘izbjeljivanja’ njihovih slika u medijima… Nakon burnih reakcija, u medijima se oglasila i glavna urednica Anna Wintour kratko se ispričavši: “Čuli smo i razumjeli reakcije koje je izazvala naslovnica tiskanog izdanja i želim samo ponoviti da nam nije bila namjera ni na koji način umanjiti važnost pobjede izabrane potpredsjednice.”

Na kraju balade, čini se da je od cijele priče najviše profitirao Converse i njihove ‘starke’ jer je pretraživanje tih tenisica u zadnjih par dana višestruko poraslo.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

J. Lo, Selena Gomez i Meghan Markle udružile snage na novom projektu

Meghan Markle i princ Harry okupili zvijezde i političare za borbu protiv Covid-19

Kamala Harris: 'Optimizam je pogonsko gorivo svih mojih borbi'

Karizmatična kalifornijska senatorica indijsko-jamajčanskih korijena preuzela je dužnost američke potpredsjednice i tako postala ne samo prva žena na toj poziciji, nego i prva osoba crne kože i azijskog podrijetla na tako visokom položaju u američkoj politici

Vraća li se kultna kratka frizura Linde Evangeliste u modu?

Dua Lipa i JLo vraćaju devedesete na naslovnice

Angelina Jolie priznala da je zadnjih par godina bilo teško: 'Veselim se pedesetima'

Angelina je u karanteni sa šestero tinejdžera otkrila da nije kućanica i fokusirala se na nove ciljeve

Kamalina pokćerka postaje model

Ella Emhoff nije jedina uzvanica na inauguraciji koja je zapela za oko modnim skautima

Ove ogrlice nisu baš bakini biseri...

Nadahnute nakitom nove američke potpredsjednice, istražile smo aktualnu ponudu bisernih ogrlica s pomakom

▲ Povratak na vrh