#DenimDay obilježen je i u Arena Centru, a brojne javne ličnosti pokazale su solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja

arena centar
30.04.2021.

U srijedu, 28. travnja, po prvi je put u Hrvatskoj obilježen Denim Day u organizaciji magazina Elle Hrvatska i uz podršku centra Ženska soba, a u kampanju se uključio i Arena Centar koji je pozvao posjetitelje da 29. travnja snime #denimselfie u Arena Centru i iskažu solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja. Pozivu su se odazvale i osobe iz javnog života, među kojima i Tihana Harapin Zalepugin, modni urednik i stilist Saša Joka, Youtuberica Lorin Nukić...

 Nošenje trapera zadnje srijede u travnju svake godine međunarodni je simbol prosvjeda protiv okrivljavanja žrtava i destruktivnih mitova o nasilju nad ženama, u obliku silovanja ili seksualnog napada. Inicijativu koju je u Hrvatskoj pokrenuo magazin Elle uz podršku Ženske sobe, sudjelovanjem u virtualnoj kampanji podržale su i brojne javne ličnosti – Ida Prester, Lana Puljić, Ana Bacinger, Ivana Roščić i dr.

Kako seksualno nasilje i sekundarna viktimizacija žrtava nije tema kojom se možemo baviti samo jednom godišnje, već o tim problemima  treba govoriti svih 365 dana u godini, u kampanju se uključio i Arena Centar u Zagrebu te pozvao posjetitelje da snime #denimselfie upravo u Arena Centru i iskažu solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja.

Seksualno nasilje ubraja se među zločine s najmanjom proporcijom prijava: prema podacima istraživanja i iskustvu rada Ženske sobe, jedinog centra za žrtve seksualnog nasilja u Hrvatskoj, na jedno prijavljeno silovanje dolazi od 15 do 20 neprijavljenih slučajeva. ‘Razlozi neprijavljivanja su različiti, ali svi odreda uglavnom potječu od žrtvina straha – straha od odmazde počinitelja, straha da joj nitko neće vjerovati, straha da je nadležne institucije neće zaštititi, straha da će nju okriviti za preživljeno iskustvo’ – istaknula je koordinatorica Ženske sobe, Maja Mamula.

Senzibiliziranje javnosti spram žrtava seksualnog nasilja, osvještavanje i razvoj empatije može dovesti do razbijanja postojećih predrasuda o seksualnom nasilju, a s tim ciljem je hrvatsko izdanje magazina Elle, uz podršku Ženske sobe i Arena Centra po prvi puta oblježilo #DenimDay u sklopu inicijative Elle Active!.

Adria Media Zagreb native tim: Danijela Petrov, Anita Vučinić Naprta i Silvana Mrvelj

Inicijativu su na društvenim mrežama podržale brojne javne ličnosti: glumice Ivana Roščić, Kristina Krepela, Petra Kurtela, Lana Gojak, modne dizajnerice Lana Puljić, Ogi Antunac, Monika Zubović, Ksenija Vrbanić te dvojac KLISAB, Mara Bratoš, Ana Bacinger, Lidija i Ida Prester, između ostalih. Tihana Harapin Zalepugin, Saša Joka, Youtuberica Lorin Nukić, Iva Ćurković i Irja Šipuš koje stoje iza modnog brenda House of Kiwi i Ivana Pavić uključili su se u inicijativu fotografiravši se u jeansu u korneru PhotoBoothiquea u Arena Centru te na taj način iskazali svoju solidarnost sa žrtvama.

Nošenje trapera zadnje srijede u travnju je događaj u kojem svake godine, već dulje od dva desetljeća, sudjeluje više od 12 milijuna ljudi diljem svijeta. Kao najdugovječnija kampanja za prevenciju i edukaciju o seksualnom nasilju u povijesti, Denim Day traži od članova zajednice da svojim fashion statementom na taj dan (nošenjem trapera) na vidljiv način protestiraju protiv zabluda vezanih uz seksualno nasilje koje dodatno ugrožavaju i viktimiziraju žrtve.

U sklopu naše inicijative Elle Active! posvećene, između ostalog, i eliminaciji svih oblika diskriminacije nad ženama, od ove smo godine inicirali obilježavanje Dana trapera jer kao vodeći ženski magazin osjećamo odgovornost i obvezu otvarati ovakve teme u javnom prostoru i osvještavati o problematici nasilja nad ženama u obliku silovanja i seksualnog napada. Zahvaljujemo čitateljima, pratiteljima na društvenim mrežama i javnim ličnostima što su svojim angažmanom i uključenjem u kampanju pridonijeli osvještavanju i senzibiliziranju javnosti spram žrtava nasilja!’ – poručili su iz uredništva magazina Elle.

Sve osobe koje su preživjele neki oblik seksualnog nasilja pomoć mogu potražiti u savjetovalištu Centra za žrtve seksualnog nasilja na 01/6119-444 ili na e-mail savjetovaliste@zenskasoba.hr.

I zapamtite – nema opravdanja za seksualno nasilje!

Piše: Kristina Stakor

Foto: Robert Gašpert, Instagram

Pročitajte i...

'Teško mi se bilo suočiti s činjenicom da moja Akademija nije sigurno mjesto'

Nakon inicijative 'Nisam tražila' i ispovijesti studentica koje su bile seksualno uznemiravane na fakultetima, dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin sigurna je da se dogodilo nešto jako važno – ova tema ušla je u široki javni diskurs, postala vidljiva i sada se više nitko ne može praviti da zlostavljanja nema

Marinella Matejčić, udruga PaRiter: 'Šalje se poruka da je žena tijelo koje je dozvoljeno dirati jer će to proći nesankcionirano'

S Marinellom Matejčić, voditeljicom programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter razgovarali smo o problemu seksualnog nasilja nad ženama, ali i patrijarhalnim obrascima, tabuima i ostalim razlozima koji dovode do toga da većina počinitelja ostane nekažnjena

denim day

Glumice, dizajneri i brojni drugi na #DENIMDAY iskazali podršku žrtvama seksualnog nasilja

Jučer, 28. travnja, po prvi je put u Hrvatskoj obilježen Denim Day u organizaciji magazina Elle Hrvatska i uz podršku centra Ženska soba. Nošenje trapera zadnje srijede u travnju svake godine međunarodni je simbol prosvjeda protiv okrivljavanja žrtava u slučajevima silovanja ili seksualnog napada. Inicijativu su sudjelovanjem u virtualnoj kampanji podržale i brojne javne ličnosti – Ida Prester, Lana Puljić, Ana Bacinger, Ivana Roščić i mnogi drugi

Snimi #denimselfie u Arena Centru i podrži žrtve seksualnog nasilja!

Jučer, 28. travnja, po prvi je put u Hrvatskoj obilježen Denim Day u organizaciji magazina Elle Hrvatska i uz podršku centra Ženska soba. Nošenje trapera zadnje srijede u travnju svake godine međunarodni je simbol prosvjeda protiv okrivljavanja žrtava i destruktivnih mitova o nasilju nad ženama, u obliku silovanja ili seksualnog napada. Inicijativu su sudjelovanjem u virtualnoj kampanji podržale i brojne javne ličnosti – Ida Prester, Lana Puljić, Ana Bacinger, Ivana Roščić i dr., a aktivnosti se nastavljaju i danas jer o ovom problemu treba govoriti svih 365 dana u godini! U kampanju se uključio i Arena Centar u Zagrebu koji poziva posjetitelje da danas, 29. travnja, snime #denimselfie upravo u Arena Centru i iskažu solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja. I danas se traper nosi s višim ciljem!

Denim Day watchlist: Najbolji filmovi o ženskom bijesu

Traperice, kokice i tribute fantastičnim filmskim osvetnicama

ELLE Book Club: Najbolje od post-#metoo literature

Donosimo izbor sjajnih knjiga koje pripovijedaju o traumi, snazi i pronalasku vlastitog glasa

▲ Povratak na vrh