High-street brendovi potpisali novi ugovor o sigurnosti radnika u tekstilnoj industriji

30.08.2021.

Mali korak u pravom smjeru

Sindikati i aktivisti koji se bore za prava radnika u tekstilnoj industriji pozdravili su novi međunarodni ugovor o zdravlju i sigurnosti radnika u tekstilnoj industriji koji štiti prava i sigurnost tekstilnih radnika u Bangladešu. Taj ugovor zamijenit će raniji, potpisan nakon katastrofalnog požara 2013. u tvornici Rana Plaza u Bangladešu, u kojem je poginulo preko 1100 ljudi.

U preko 38,000 inspekcija provedenih od 2013., gotovo 200 tvornica izgubilo je dozvolu zbog loših sigurnosnih uvjeta, prenosi The Guardian. Bangladeš je treća najveća tekstilna industrija na svijetu, nakon Kine i Vijetnama, a 2019. procijenjeno je da je u tekstilnoj industriji u Bangladešu zaposleno oko 4 milijuna radnika, uglavnom žena. Tijekom pandemije mnoge od njih ostale su bez posla ili doživjele rezanje plaća.

Pritisak sindikata i aktivističkih grupa koje se zalažu za prava radnika dovele su do promjena u novom ugovoru kojim se potpisnici pozivaju na odgovornost za sigurnost radnika u proizvodnom lancu, te bivaju zakonski odgovorni. Taj ugovor ne odnosi se samo na infrastrukturalne promjene i sigurnost instalacija i od požara, već bi u obzir trebao uzeti i zdravlje i sigurnost radnica.

Novi ugovor koji vodi Ready-Made Garments Sustainability Council (RSC) vrijedi do listopada 2023., a kompanije koje ga potpišu obvezuju se na poboljšanje općih zdravstvenih i sigurnosnih uvjeta, poštivanje ljudskih prava u lancu nabave te na primjenu tih uvjeta na barem još jednu zemlju osim Bangladeša u naredne dvije godine.

Ugovor su navodno dosad potpisali veliki high-street brendovi, a potpuna lista potpisnika bit će objavljena 01. rujna.

Piše: Kristina Stakor

Fot: Profimedia

Pročitajte i...

Mračna tajna tvornica trapera šokirala modni svijet

Radnice prisiljene na seksualne odnose s šefovima

For Crying Out Loud ili o plakanju

Svi smo iskusili da nam osjećaji prerastu obujam prsa, počnu silom navirati na oči i spuštati nam se niz obraze u tankim mlazovima. Iako se ponekad ljutimo što nam oči propuštaju protiv naše volje, rijetko što toliko pročišćuje kao kvalitetna porcija plakanja. No kolika je važnost plača danas, kad se čini da suze više ne moramo toliko kriti? 

Veganska prehrana? Zašto ne

Veganstvo nije samo način prehrane, već i življenja. Njegova izvorna filozofija ne uključuje samo potrebu da se ne škodi životinjama, već i okolišu. Postoji niz razloga zbog kojih ga vrijedi isprobati barem na mjesec dana

Muči li vas sindrom varalice?

Zdrava doza nježne samokritike ključna je za naš profesionalni i osobni razvoj, ali ponekad nas vlastiti previsoki kriteriji mogu početi gušiti, čak i kad nam svijet poručuje da nam zaista dobro ide. Što je sindrom varalice i kako se riješiti osjećaja da nikada nismo dostatne?

Kakve čizme Rosie Huntington-Whiteley nosi ove sezone

Još jedna modna suradnja modela/poduzetnice Rosie HW s firentinskim brendom Gia Borghini obradovat će minimalistice

Preminuo modni urednik i suprug Toma Forda, Richard Buckley

Poznati modni novinar i urednik preminuo je kod kuće, a uz njega su bili suprug Tom i sin Jack

▲ Povratak na vrh