I Gal Gadot je bila žrtva zlostavljačkog ponašanja redatelja Jossa Whedona na setu

gal gadot
20.04.2021.

Agresivno i zlostavljačko ponašanje holivudskih moćnika, nažalost, nikoga ne iznenađuje, a kako mu stati na kraj pokazuju neki od posljednjih primjera koji se tiču redatelja Jossa Whedona

Joss Whedon prije dvadesetak godina slovio je za scenarista i redatelja koji na ekrane stavlja novu generaciju snažnih žena. Kao autor popularne serije ‘Buffy The Vampire Slayer’ obrnuo je dotadašnji odnos mladih žena kao žrtava čudovišta i pretvorio ih u moćne borkinje protiv zla. No da nije sve baš tako bajno kao što izgleda na ekranu, prvi se usudio reći glumac Ray Fisher, Cyborg iz filma ‘Justice League’, koji je Whedona na Twitteru prozvao za neprofesionalno i zlostavljačko ponašanje.

Podršku kolegi je pružio Jason Momoa, koji je stanje na setu prozvao ‘us**nim’. Pandorina kutija je bila otvorena i optužbe na Whedonov račun nisu stale na tome, premda se on nije izjasnio. U veljači ove godine Charisma Carpenter, glumica poznata po ulozi Cordelije u serijama ‘Buffy’ i ‘Angel’, je potaknuta Fisherovim iskazom podijelila i vlastito iskustvo Whedonova zlostavljačkog ponašanja i toksične atmosfere na setu tih serija.

Objavom na Twitteru potanko je opisala kako je Whedon stvarao nezdravu radnu atmosferu, pasivno-agresivne prijetnje otkazom kojeg je na kraju zaista i dobila kada je – zatrudnjela! Kada mu je obznanila vijest, Whedon ju je pitao ‘namjerava li dijete zadržati’, u 4. mjesecu trudnoće ju je pred kolegama nazivao ‘debelom’, a u 6. organizirao snimanja u 1 ujutro što joj je uzrokovalo Braxton Hicks trudove. Dodala je i da je tek nakon godina terapije te Time’s Up pokreta osvijestila da je bila psihički zlostavljana i tražila opravdanja za takvo ponašanje, a dio krivnje spada i na društvo i filmsku industriju koji omalovažavaju žrtve, a veličaju zlostavljače zbog njihovih postignuća.

Njezina kolegica koja se proslavila naslovnom ulogom u seriji ‘Buffy’, Sarah Michelle Gellar, podržala je kolege kratkom izjavom da, iako je ponosna da je se povezuje s ‘Buffy’, ne želi da je se doživotno povezuje s Whedonom te da podržava sve žrtve zlostavljanja i ponosi se njima zbog hrabrosti da istupe.

Posljednja u nizu žrtava Whedonova ponašanja na setu, nedavno se doznalo, bila je i Gal Gadot, koja je s njim radila 2017. Tada je odbila snimiti seksističku scenu u kojoj Flash slijeće na njeno tijelo u filmu ‘Justice League’ (‘Liga pravde’) te oko nekih dijaloga. Svjedoci kažu da je Whedon prijetio njenoj karijeri te da je u stanju u filmu je prikazati kao priglupu.

Gal Gadot nije trošila previše riječi na incident, objasnivši kratko: ‘Imala sam svoje probleme s Whedonom, ali požalila sam se nadređenima i oni su to riješili u kratkom roku.’

Dobro je znati, premda daje slabašnu nadu u temeljite društvene promjene, da su holivudski moćnici napokon pokazali barem malo sluha za probleme nekih od svojih zvijezda koje se, usprkos prividnom sjaju i glamuru, često tretiraju kao zamjenjiva roba s ugovorima koji ih prisiljavaju da o onome što su proživjeli šute.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Anya Taylor-Joy oduševila u još jednoj Diorovoj kreaciji

I još nekoliko modnih lookova koji nas navode da zaboravimo na pandemiju i da se eventi odvijaju preko Zooma

Izbor glumice za najnoviju Kleopatru izazvao je sve moguće reakcije

Mnogi su ljuti, mnogi su ljuti što su mnogi ljuti, a jednako mnogi nisu sigurni što se događa

MH prosinac

Jason Momoa za uvod u ljepši vikend

Men's Health nam je pripremio pravu poslasticu

Gal Gadot doista zna kako nositi odijelo

Predivna glumica zablistala je u strukiranom odijelu

J. Lo, Gal Gadot, Ellen DeGeneres i druge slavne žene u novom spotu za Maroon 5

Adam Levine je u svoj novi spot pozvao niz slavnih žena

Koje su slavne žene trenutno najcjenjenije u svijetu?

I ove je godine YouGov istraživanje donijeli listu najcjenjenijih žena u svijetu kojima se svi dive

▲ Povratak na vrh