Jadranka Sloković: ‘Bilo bi dobro žene naučiti da se više podržavaju, po uzoru na muške kolege’

01.03.2021.

Koji su stakleni stropovi probijeni, a oko čega se žene još moraju potruditi, koliko su važan izgled i stil, što radi kad ne radi i koje savjete bi dala mladim kolegama otkriva poznata zagrebačka odvjetnica Jadranka Sloković u ekskluzivnom intervjuu za elle.hr u sklopu nove rubrike posvećene osnaživanju žena - Elle Active

Elle Active međunarodna je inicijativa magazina Elle posvećena aktiviranju žena, s naglaskom na poboljšanje ekonomskog položaja, osvještavanje potencijala ženske snage, a s kim bolje započeti tu novu rubriku nego s uspješnom ženom i Elleovom ikonom stila – Jadrankom Sloković! Poznata odvjetnica karijeru je izgradila u području kaznenog prava, premda joj je prva ljubav književnost. Kako se odlučila na karijeru u kaznenom pravu, kakva iskustva rada ima s muškim kolegama, a kakva s kolegicama te koje osobine su nužne za uspjeh, pročitajte u ekskluzivnom intervjuu za elle.hr.

Htjeli ste se baviti književnošću, pisanjem i prevođenjem, no na kraju je ipak prevagnulo pravo i odvjetništvo. Kako to? Jeste li ikad požalili zbog te odluke?

Da, oduvijek sam se htjela baviti nečim što ima veze s književnošću, prevođenjem, pisanjem. Međutim, realni me život odveo u drugom pravcu. Kako mi je bivši suprug bio književnik bez redovitih primanja, a ja sam povremeno prevodila, netko je morao početi redovito zarađivati i plaćati račune. I tako je započela moja pravnička karijera, najprije u tužilaštvu, a kasnije u odvjetništvu. Nikada nisam požalila zbog te odluke jer volim svoj posao. Kada volite ono što radite, taj vam posao višestruko vraća sve što ste u njega uložili. I to nije fraza nego istina.

Kako je biti žena u dominantno muškom polju kaznenog prava?

Danas je ta situacija prilično izmijenjena. Muškarci više ne dominiraju u kaznenom sudovanju niti brojčano niti po svojim sposobnostima. Nekada je doista bila rijetkost da se odvjetnice bave kaznenim pravom. Međutim, taj stakleni strop je odavno probijen i sve je više kolegica koje suvereno i uspješno obavljaju taj posao.  

Jeste li imali osjećaj da se kao žena morate dvostruko truditi i dokazivati? Kakva su iskustva rada s muškim kolegama, a kakva s kolegicama?

Prednost rada u odvjetništvu je u tome što se zapravo nikome ne trebate dokazivati osim svom klijentu. A i inače moram reći da nikada nisam imala problem zbog toga što sam žena. Naravno da sam se u poslu znala suočiti s raznim predrasudama, ali ono što je uvijek bilo najvažnije bilo je da sam imala povjerenje u sebe i svoje sposobnosti, pa me takvi tuđi stavovi nisu previše uznemiravali. Što se tiče iskustva rada s kolegama i kolegicama smatram da ista ne ovise o spolu već o kvaliteti i karakteru osobe. Jedino što mislim da bi bilo dobro naučiti žene da se više međusobno podržavaju i pomažu po uzoru na muške kolege.   

Jeste li imali neke uzore ili mentore u ovom poslu na koje ste se ugledali? Od koga ste najviše naučili?

Za vrijeme suđenja u Haagu, predsjednica žalbenog vijeća u predmetu u kojem sam bila braniteljica, bila je američka sutkinja Patricia Wald. Moram priznati da sam bila impresionirana njezinim nastupom, znanjem, pameću i načinom na koji je vrlo jednostavno objašnjavala vrlo složene pravne institute. A što se tiče učenja, to je trajan proces, učim od svih: od profesora do sudaca i kolega.   

Jeste li se našli kada u ulozi mentorice mlađim kolegicama?

Jesam, često sam bila mentorica mladim kolegicama. Počelo je s pripravnicama u vrijeme rada na Državnom odvjetništvu pa se nastavilo s vježbenicama u mom odvjetničkom uredu. Uvijek mi je drago kad one uspiju u svojim karijerama. To smatram potvrdom svoje dobre prosudbe prilikom izbora i vjerujem da u tome ima i nešto malo mog doprinosa. 

Kako se nosite s animozitetom koji javnost s okrivljenika često prenosi na njihove branitelje?

Nije ugodno, naravno, ali to je u opisu odvjetničkog posla. Onog časa kada se netko odluči baviti kaznenim pravom, pristaje na sve negativne strane toga posla. Jedna od njih je sigurno to što se odvjetnike poistovjećuje s osobom koju brane i pogrešno smatra da braneći neku osobu, branitelji odobravaju ono što je ona učinila, što je, naravno, potpuno pogrešno.   

S obzirom da ste u privatnom biznisu u kojem obično nema fiksnog radnog vremena, kako balansirate posao i slobodno vrijeme?

To je veliki izazov, radno vrijeme ne postoji, pa slobodnog vremena gotovo da i nemam. Naravno da pri tome stradava obitelj, nema se vremena za neka privatna druženja jer postoje periodi kad naprosto ne možete prestati raditi. Ali ono malo slobodnog vremena koje uhvatim, nastojim iskoristiti na najbolji mogući način – druženjem sa svojom obitelji.

Što vas najviše veseli u slobodno vrijeme?

Najviše me veseli moj unuk Fran. Kad sam s njim jednostavno uživam u njemu. On je moja najveća ljubav. 

Poznati ste po svom besprijekornom stilu, a nedavno ste ponijeli i titulu Elle Style Awards Ikone stila – koliko je važan izgled i odjeća u poslu? Što komunicirate svojim modnim odabirima?

Naravno da su u poslu važni i izgled i odjeća. Važan je dojam koji ostavljamo. Izborom odjeće šaljemo određene poruke o tome što jesmo i što bi htjeli biti odnosno kako bi htjeli da nas percipiraju. Odjeća govori i o načinu na koji razmišljamo o svom poslu. Poslovni look u svakom slučaju ne smije biti takav da odvraća pažnju od onoga što se radi, a kod toga je presudan osjećaj za mjeru. Ono što smatram također da je važno pronaći neku svoju poslovnu uniformu u kojoj se osjećamo ugodno i dobro.

Imate li neki savjet za nekoga tko je na početku karijere? Jesu li važnije neke ‘social skills’ ili trud i neumoran rad? Koliko networking pomaže u izgradnji karijere?

Mlade kolege moraju biti spremne na konstantno učenje i ozbiljan rad. Bez toga ne ide. Nema dileme da je važno posjedovati i neke ‘social skills’ kao što su komunikativnost, adaptibilnost, sposobnost za timski rad, time management, ali bez rada i truda nije moguće ostvariti ozbiljnije i dugoročne rezultate. Odvjetništvu, kao i svakoj drugoj profesiji, treba pristupiti pošteno i predano, a uz naporan rad i trud, ni rezultati neće izostati. Naravno da je i networking važan s obzirom da se razvijajući odnose s kolegama i raznim drugim grupama, učvršćuje vlastita pozicija. U toj interakciji stječu se nova znanja i iskustva, međusobno se pomaže i podržava, a to je u razvoju karijere doista neprocjenjivo. 

 

 

Piše: Kristina Stakor

Foto: Goran Čižmešija

Pročitajte i...

Dossier karijera: Vodič za preživljavanje

Stručnjaci predviđaju da ulazimo u razdoblje najveće ekonomske krize u posljednjih pola stoljeća. Iako je lako ukliziti u očaj, imajte na umu da nas ponekad najteža vremena vode u najsvjetlije dane i svoju snagu otkrivamo na rubu lomljenja

csilla barath bastajić

Csilla Barath Bastaić: 'Volim ostaviti mobitel i otići u dugu šetnju'

Csilla Barath Bastaić neizmjerno je topla, britka i duhovita osoba, koja za aktualno izdanje Ellea progovara o motivaciji, glumačkom procesu i što radi kad ne radi...

Marinella Matejčić, udruga PaRiter: 'Šalje se poruka da je žena tijelo koje je dozvoljeno dirati jer će to proći nesankcionirano'

S Marinellom Matejčić, voditeljicom programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter razgovarali smo o problemu seksualnog nasilja nad ženama, ali i patrijarhalnim obrascima, tabuima i ostalim razlozima koji dovode do toga da većina počinitelja ostane nekažnjena

sara renar

Sara Renar: 'Živimo krizna vremena i dužnost mi je progovoriti o tome kroz svoj rad'

Ekskluzivno za elle.hr, poznata kantautorica otkriva kako žive slobodni umjetnici, zašto želi isključiti komentare na internetu te kako koristi poziciju da je se vidi i čuje kako bi progovorila o problemima današnjice

arena centar

#DenimDay obilježen je i u Arena Centru, a brojne javne ličnosti pokazale su solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja

U srijedu, 28. travnja, po prvi je put u Hrvatskoj obilježen Denim Day u organizaciji magazina Elle Hrvatska i uz podršku centra Ženska soba, a u kampanju se uključio i Arena Centar koji je pozvao posjetitelje da 29. travnja snime #denimselfie u Arena Centru i iskažu solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja. Pozivu su se odazvale i osobe iz javnog života, među kojima i Tihana Harapin Zalepugin, modni urednik i stilist Saša Joka, Youtuberica Lorin Nukić...

denim day

Glumice, dizajneri i brojni drugi na #DENIMDAY iskazali podršku žrtvama seksualnog nasilja

Jučer, 28. travnja, po prvi je put u Hrvatskoj obilježen Denim Day u organizaciji magazina Elle Hrvatska i uz podršku centra Ženska soba. Nošenje trapera zadnje srijede u travnju svake godine međunarodni je simbol prosvjeda protiv okrivljavanja žrtava u slučajevima silovanja ili seksualnog napada. Inicijativu su sudjelovanjem u virtualnoj kampanji podržale i brojne javne ličnosti – Ida Prester, Lana Puljić, Ana Bacinger, Ivana Roščić i mnogi drugi

▲ Povratak na vrh