Naomi Osaka otvoreno progovorila o depresiji

01.06.2021.

Jedna od najboljih teinsačica na svijetu povlači se iz aktualnog Roland Garrosa kako bi se posvetila mentalnom zdravlju

Pandemija i karantena dovele su do toga da se napokon u fokus stavlja važnost mentalnog zdravlja, a priznavanje da nam je teško i da se borimo s depresijom, traumama ili drugim psihičkim problemima više nije nikakav tabu. No odnosi li se to na sve?

Druga tenisačica svijeta, Naomi Osaka, prije nekoliko dana je obznanila da neće sudjelovati na press konferencijama tijekom aktualnog French Opena: ‘Često mi se činilo da ljudi ne mare za mentalno zdravlje sportaša i tako se osjećam svaki puta kada gledam ili sudjelujem u nekoj press konferenciji’, napisala je na Instagramu, dodavši: ‘Često nas ispituju pitanja koja su nas pitali već mnogo puta ili nam postavljaju pitanja koja unose sumnju u naš um i naprosto se neću podvrći ljudima koji sumnjaju u mene.’ Opisala je pitanja o gubljenju meča kao ‘udarac kada si već pao’.

Zbog svoje odluke da ne prisustvuje press konferencijama, prema ugovornim obvezama dužna je platiti globu od 15,000 dolara, a tenisačica se nada da će novac otići udrugama koje se bave mentalnim zdravljem.

U međuvremenu je 23-godišnja sportašica sasvim odustala od sudjelovanja na turniru, objasnivši svoje razloge u Instagram postu:

‘Nisam nikada zamišljala ovu situaciju niti je to bila moja namjera. Mislim da je sada najbolja stvar za turnir, za druge sudionike i moju dobrobit da se povučem tako da se svi mogu fokusirati na tenis u Parizu. Nikada nisam željela biti smetnja i priznajem da moj tajming nije idealan, a moja je poruka mogla biti jasnija. Još važnije, nikada ne bih trivijalizirala mentalno zdravlje ili se olako koristila tim terminom.

Istina je da sam patila od dugih faza depresije od US Opena 2018. i teško se s tim nosim. Svatko tko me poznaje zna da sam introvertirana, a svatko tko me vidio na turnirima primijetio je da nosim slušalice jer mi to pomaže da ublažim tjeskobu. Iako su teniski novinari uvijek bili ljubazni prema meni (a osobito se želim ispričati cool novinarima koje sam možda povrijedila), nisam prirodno javni govornik i imam napadaje anksioznosti prije razgovora s predstavnicima svjetskih medija. Postanem nervozna i stresira me pokušavati uvijek davati najbolje odgovore koje mogu.’ Dodala je da se privremeno povlači s terena, ali da u pogodnom trenutku namjerava razgovarati s organizatorima kako bi se popravila situacija za igrače, novinare i fanove.

Njezina je neočekivana odluka iznenadila mnoge, ali i potakla važna pitanja kada govorimo o mentalnom zdravlju. Jer, iako je tema prisutna u javnom govoru, čini se da je uzimanje vremena za nošenje s mentalnim problemima, anksioznošću ili traumama luksuz koji si rijetki mogu priuštiti, pa čak i oni koje smatramo elitom.

Naomi je dobila podršku brojnih sportaša, uključujući i suparnice Serene Williams koja je izjavila: ‘Suosjećam s Naomi. Voljela bih je zagrliti jer znam kako je to. Svi imamo drugačije osobnosti i nisu svi isti. Ja imam debelu kožu, drugi možda ne.’

Njezina sestra Venus Williams napisala joj je na Instagramu: ‘Ponosna sam na tebe. Brini o sebi i ubbrzo ćemo te ponovno vidjeti kako pobjeđuješ!’

‘Tužna sam zbog Naomi. Iskreno se nadam da će biti dobro. Kao sportaše uče nas da brinemo o svom tijelu, ali pritom mentalni i emocionalni aspekt možda ostanu zakinuti. Tu se ne radi samo o press konferenciji. Sretno Naomi – svi navijamo za tebe!’, rekla je Martina Navratilova, a podršku su joj iskazali i Usain Bolt, Lewis Hamilton i brojni drugi.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Mlade snage Met gale

Jedan od najglamuroznijih modnih događaja godine održat će se u rujnu, a modno događanje predvodit će neka od najzanimljivijih mladih lica

Naša koža je veliki emotivac

Sigurno ste primijetili da se intenzivna i promjenjiva raspoloženja odražavaju na epidermi, što su fenomeni koje istražuju psihodermatologija i neurokozmetika

Anti-stres hrana: sve što morate znati o osnovnim učincima prehrane na naše psihičko zdravlje

Nutricionistička psihijatrija otkriva kako pojedine namirnice mogu pomoći u borbi protiv depresije i anksioznosti

Self-care počinje iznutra: BIPA pokreće kampanju #PrekrasnaIznutra o važnosti mentalnog zdravlja

Različiti aspekti mentalnog zdravlja u fokusu su projekta koji će kroz cijelu godinu provoditi BIPA u suradnji udrugom „kako si?“

Kako se nositi s tjeskobom dok gledate u lice nesigurnoj budućnosti?

Pokušavati se pretvarati da je sve u redu kad očito nije samo nam povećava osjećaj tjeskobe. Kako stati na kraj anksioznoj spirali?

Luksuzni dom jedne od najboljih tenisačica svih vremena nema teniski teren

Serena Williams uredila svoj dom po vlastitom guštu, a važniju ulogu u prostoru od sporta ima umjetnost

▲ Povratak na vrh