‘The Activist’: Novi reality show izazvao kontroverze i prije emitiranja

11.09.2021.

Borba za prava, 'but make it instagrammable

Apel Grete Thunberg: ‘Naša kuća gori!’ možda može izazvati različite reakcije kod različitih ljudi, no kad bi odgovor na njega glasio: ‘OK, ali možeš li to reći u stilu ASMR-a za naše followere koji vole zaspati uz mobitel?’, odlično bi ilustrirao premisu novog reality showa najavljenog za listopad.

‘The Activist’ je show koji prema riječima medijske kuće CBS ‘spaja filantropiju i zabavu’. U njemu se 6 aktivista natječe za pobjedu kako bi osigurali financijska sredstva i ‘donijeli značajnu promjenu jednom u tri univerzalna cilja: zdravlje, obrazovanje i okoliš’ misijama, medijskim kampanjama i događanjima, a najavljene su i glazbene točke. Kako se mjeri uspješnost? Online angažiranost publike, popularnost na društvenim mrežama i mišljenje članova žirija. A članovi žirija? Usher, Priyanka Chopra i Julianne Hough.

Finalni izazov za odlučenje pobjednika bio bi odlazak na G20 summit gdje bi od svjetskih lidera tražili financiranje.

Uspoređujući ga s epizodom ‘Black Mirrora’, internet je najavu ovog showa, očekivano, dočekao s neodobravanjem i konsternacijom, upozoravajući da se o gorućim problemima društva ne bi trebalo odlučivati na temelju zabave. Aktivisti, koji se svakodnevno bore za temeljna ljudska prava, očuvanje okoliša i protiv predrasuda ne bi trebali biti prisiljeni boriti se i jedni protiv drugih te da se o važnosti i vrijednosti pojedinih inicijativa odlučuje na temelju lajkova.

Brojni su korisnici društvenih mreža podsjetili da su i sami imućni i slavni voditelji u mogućnosti podržati brojne filantropske inicijative bez potrebe za samopromocijom u ovakvom (u najmanju ruku) diskutabilnom formatu, te da aktivističke inicijative ne služe za zabavu ljudi na pozicijama moći.

Što se većina misli o ovom kontroverznom realityju možda je najbolje sažeo glazbenik Donwill na Twitteru: ‘Pravi pobjednik ovog showa je osoba koja stigne u studio i spriječi da se emitira.’

Piše: Kristina Stakor

Foto: Profimedia

Pročitajte i...

Chiara Ferragni i Fedez postaju reality zvijezde

Dokuserija 'The Ferragnez' prikazat će privatni život slavnih influencera

Zašto lažne vijesti, mračne istine i teorije zavjere doživljavaju svoje zlatno doba?

Ptice ne postoje, zemlja je ravna ploča, koronavirus je urota Billa Gatesa kojom će nas pretvoriti u šišmiše, a Meghan Markle je robot. Čini se da teorije zavjere ovih dana doživljavaju svoje zlatno doba šireći se osobito među sve mlađim ljudima, a osim što potenciraju sukobe, šire paranoju i dezinformacije, ujedno rapidno uništavaju bliske međuljudske odnose. O čemu je riječ i kako se boriti s prodorom tih iščašenih paralelnih stvarnosti?

angelina jolie

Angelina Jolie se priključila Instagramu kako bi poslala važnu poruku

Slavna glumica dugo se vremena odupirala društvenim mrežama, ali je uvidjela njihovu moć za širenje informacija i stvaranje zajednice

genuinfluencerice

Što su genuinfluenceri?

I koje su karakteristike influencera brendovima danas najatraktivnije?

Greta Thunberg intervjuom u modnom magazinu pozvala na temeljite promjene u modnoj industriji

'Mnogi se trude prikazati kako modna industrija preuzima odgovornost i troše nevjerojatne količine novca na kampanje kojima bi se prikazali kao održivi, etični, zeleni, klimatski neutralni i pošteni. No budimo jasni: to je najčešće ipak samo čisti 'green washing', rekla je Greta

Filtrirane i editirane fotke na društvenim mrežama mogle bi biti kažnjive

Novi zakon propisuje da se uz obrađene fotografije pojasni kako su točno izmijenjene

▲ Povratak na vrh