Holistički interijer i sveobuhvatno iskustvo kopenhaškog restorana

06.10.2019.

Što nam donosi Alchemist?

Fantastična kopenhaška kulinarska scena od nedavno je obogaćena još jednim iznimnim restoranom. Alchemist je restoranska senzacija na čelu s mladim Rasmusom Munkom, chefom koji se je proslavio svojim inovativnim pristupom molekularnoj gastronomiji koja, podsjetit ćemo vas, podrazumijeva istraživanje kulinarskih mogućnosti uz pomoć kemije i fizike te procesa koji su tradicionalno vezani uz znanstvene laboratorije. No, Munk se nikad nije uspio poistovjetiti s nametnutom kategorijom molekularnog chefa niti bilokojim postojećim kategorijskim pretincem, stoga za svoj kulinarski stil predlaže novi naziv – holistička kuhinja. Ona eklektično spaja elemente iz svijeta gastronomije, kazališta, umjetnosti, znanosti tehnologije i dizajna s ciljem kreiranja sveobuhatnog i dramaturški uokvirenog senzornog iskustva.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rasmus Munk (@rasmusmunkalchemist) on

Nakon dvogodišnje pauze i preseljenja u bivši prostor Danskog kraljevskog kazališta, Munkova vizija holističke kuhinje konačno je upotpunjena odgovarajućim interijerom koji potpisuje londonski Studio Duncalf.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anders Olsen ?? (@anderspihlolsen) on

Već sam ulaz u restoran kroz teška trometarska brončana vrata s ugraviranim motivima zapletnih korijenja i grana drveća najavljuje uzbudljivu ekscentričnost prostora. Ulazni prostor funkcionira poput galerije u kojoj se redovito izmjenjuju imerzivne instalacije različitih umjetnika. Gastronomsko putovanje od 50 slijedova (da, dobro ste pročitali) uključuje i putovanje kroz različite prostorije restorana, koje svojim uređenjem, kao i popratnim vizualnim i auditivnim podražajima stvaraju jedinstveno iskustvo onkraj tanjura.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alchemist (@restaurantalchemist) on

Tako će posjetioci restorana večerati u prostoriji koja je nadsvođena simulacijom zvijezdanog neba nalik na one u planetarijima, ili okruženi morem kojim naizmjence plutaju meduze i plastične vrećice, upućujući na zabrinutost za stanje planete, ili pak okruženi grafitima i zvukovima njujorških ulica. Uz slijedove se poslužuju jestive poruke s inspirativnim citatima, a s ciljem intelektualne aktivacije posjetioca.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andras ‘Vilagevo’ Jokuti (@jokuti) on

 

Čini se kako su sva osjetila gosta u Alchemistu pažljivo zbrinuta, a ako se večeri s potpisom jednog od najuzbudljivijih chefova današnjice pribroje sva senzorna iskustva te teatar,umjetničke izložbe i mentalna stimulacija, ni cijene se ne čine nerazumne, stoga ako vam se pruži prilika, nikako nemojte propustiti posjet ovom nevjerojatnom restoranu.

 

Piše: L.H.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

▲ Povratak na vrh