Hrvatski dizajneri interijera na tjednu dizajna u New Yorku

20.04.2015.

IKON ARTS FOUNDATION - zaklada za promicanje hrvatske suvremene umjetnosti na američkoj sceni - predstavit će hrvatske dizajnere interijera na Tjednu dizajna u New Yorku

Na tjednu dizajna u New Yorku, koji će se održat od 15. – 18. svibnja 2015. pod nazivom WantedDesign, svoje radove predstavit će hrvatski dizajneri interijera Grupa, Numen / For Use, Novak – Mikulić & Ružić, Roman Vlahović, Svjetlana Despot, Sanja Rotter i Ljiljana Kolundžić.

 

 

Navedeni dizajneri predstavit će proizvode za svakodnevnu upotrebu, kućanske potrepštine I namještaj, predstavljajući eksperimentiranje s proizvodnjom I raznolikost suvremenog dizajna u Hrvatskoj.

“Bilo da se radi o nuždi ili iz potrebe za praktičnošću, produkt dizajn je u prošlom desetljeću u Hrvatskoj doživio procvat koji je doveo do novog vala kreativnosti u dizajnu interijera i samoj produkciji. O uspjehu Hrvatske scene produkt dizajna govore brojna priznanja koja su dodijeljena dizajnerima poput Grupe i Numen / For Use.

Ikon Arts Foundation sa zadovoljstvom će po prvi puta predstaviti izabrana djela pojedinih kreativaca na WantedDesignu 2015. i time po prvi puta uopće predstaviti Hrvatski produkt dizajn u SAD-u.”- izjavila je direktorica I suosnivačica Ikon Arts Foundation-a Linda Mateljan.

 

Roman Vlahovic - Lacescape stol

Roman Vlahovic – Lacescape stol

 

 

Roman Vlahović – Lacescape stol

Roman Vlahović osmislio je prvi digitalno projektirani i proizvedeni stol u Hrvatskoj, koji slavi bogatstvo i različitost čipke, a sama forma stola je čelični origami.
Lacescape stol spoj je tradicije i tehnologije, koristeći uzorke hrvatske čipke, koju je digitalno obradio I izradio u bijelom čeliku. Svaki stol izrađen je u jednostavnom i minimalističkom obliku, da nalikuje origamiju – poput stolnjaka od čipke. Obzirom na različite uzorke čipki svaki stol zapravo je jedinstven I unikatan obzirom na oblik i dizajn. Svaki budući stol razvijat će se i u suradnji s naručiteljem, tako da bude u potpunosti individualan i neponovljiv.

 

Svjetlana Despot, tabure Koverta

Svjetlana Despot, tabure Koverta

 

Svjetlana Despot – tabure Koverta

S naglaskom na eko-friendly materijala, kroz serijal taburea pod nazivom Koverta, Svjetlana Despot pokazala je maksimalnu razigranost i inovativnost. Izrađene su u cijelosti od filca tkanine, bez ijednog šava iako se radi o proizvodu od tekstila. Fleksibilnost i mekoća filca iskorištene su u transformaciji 2D forme u voluminozne 3D objekte, uvlačenjem i provlačenjem ključića od filca ili preklapanjem.

“Odabrani dizajneri pokazati će svoju naklonost za lokalne materijale, tradicionalne tehnike izrade, ali zadržavajući taj puritanski oblik I čistoću izrade. Njihova uporaba tehnologije je minimalna, a fokusirani su uglavnom na lokalno obrtništvo i proizvodnju, eksperimentirajući sa svojim proizvodima. Njihovi radovi su zaista suvremeni izraz hrvatske baštine i tradicije. ” izjavila je kustosica Mirna Morphis.

Fotografije: press

Pročitajte i...

Iznenadite zaljubljenike u interijere s ovim genijalnim poklonima

Zanimljivi detalji koji će uljepšate domove vaših bližnjih

U ovom chic hotelu na Santoriniju se definitivno vidimo

Tko kaže da ne možemo već početi planirati buduće zaslužene odmore?

Maštamo o chillanju uz ove bazene

Inspirativne lokacije za odmor iz snova

▲ Povratak na vrh