IKEA donosi kolekciju ulične umjetnosti

Hamilton Yokot aka T-Freak
23.03.2015.

Zanimljiva djela talentiranih kreativaca mogu se naći i u vašem domu - zahvaljujući IKEA idejama za uređenje životnog prostora

„Uobičajeno je mišljenje kako umjetnost ima ograničenja, kako je namijenjena bogatoj nekolicini te da ju se može vidjeti jedino u muzejima i galerijama. Mi u tvrtki IKEA smatramo da umjetnost pripada u domove svih ljudi. Novom kolekcijom ulične umjetnosti želimo ju učiniti dostupnom većini i promijeniti uvriježeno mišljenje kako moraš biti bogat da bi kupio nešto jedinstveno“, pojasnio je Henrik Most, kreativni voditelj projekta ‘Street art’.

IKEA je zato okupila 12 uličnih umjetnika iz cijeloga svijeta koji su kreirali 12 jedinstvenih postera sa ciljem stvaranja boljeg svakodnevnog života za sve one koji vole umjetnost i žele ju imati u svojem domu.

 

John Crash Matos

 

Kreativci zaslužni za ograničenu IKEA kolekciju dolaze sa svih strana svijeta, a inspiracija im je raznolika. Među djelima koja čine ograničenu kolekciju nalazi se poster Johna Crasha Matosa koji je inspiraciju crpio iz grada u kojemu živi – New Yorka, dok je feminizam tema radova Caroline Falkholt aka Blue iz Švedske.

 

Caroline Falkholt aka Blue

 

Djelo Brazilca Hamiltona Yokote aka T-Freaka prikazuje osobu koja vjeruje u svoje snove i ne želi odustati od potrage za srećom, a umjetnica ELLE, koja dolazi iz San Francisca, bila je inspirirana psihodeličnim posterima 70-ih godina prošloga stoljeća. Nikola i Ivan Gajić iz Srbije, koji čine umjetnički dvojac Sobekcis, izradili su apstraktno i figurativno umjetničko djelo, a Chen Yingjie aka Hua Tunan iz Kine u svojem je djelu koristio orla koji predstavlja hrabrost i slobodu uličnih umjetnika.

 

Nikola i Ivan Gajić aka Sobekcis

 

Foto: press

Pročitajte i...

Tom Dixon pripremio sjajnu kolekciju za Ikeu

Britanski dizajner Tom Dixon pripremio je kolekciju za Ikeu

IKEA priprema Late Night Shopping dvije subote zaredom

Po prvi puta od otvorenja, robna kuća IKEA Zagreb u subotu 09. i 16. prosinca bit će otvorena do 23 sata navečer

Kako se Ikea odlučila okušati u unosnom poslu zvanom "modna suradnja"

Na nedavnoj konferenciji Fashion Tech Forum u Los Angelesu, Virgil Abloh i Henrik Most napokon su otkrili detalje projekta najavljenog još tokom ljeta kad su Abloh i Ikea prvi put su surađivali

Znate li da Ikea 'ide' u svemir?

Stilistica i suradnica hrvatskih izdanja časopisa Elle i Elle Decoration posjetila je “Ikea Democratic Design Days”

▲ Povratak na vrh