Izložba dizajnerskog studija Fornasetti prava je poslastica za ljubitelje dizajna

fornasetti
05.07.2021.

Ako vas put nanese u Italiju, nemojte zaobići ovu izložbu

Atelier Fornasetti osnovao je Piero Fornasetti – slikar, kipar, dizajner interijera i tiskar – davne 1940. godine, koji je u svom raznolikom stvaralaštvu eksperimentirao s brojnim tehnikama, te surađivao i s poznatim arhitektom Giom Pontijem na unutarnjem uređenju.

1952. osmislio je proslavljeni ciklus ‘Tema e variazioni’, u kojem je reinterpretirao i iznova stvarao portret glumice i pjevačice Line Cavalieri, stavljajući njezin lik na tanjure i druge uporabne predmete. U kasnijim godinama s njim radi i sin Barnaba, koji preuzima vodstvo ateliera.

Eklektičan princip po kojem je radio Piero zadržao se u atelieru Fornasetti do danas, stoga ne čudi da se njihov potpis može pronaći na brojnim predmetima za dom – od svijećnjaka do tepiha i namještaja, ali u visokoj modi – ove su godine surađivali na kolekciji za Louis Vuitton.

Nadahnuti bogatim arhivima, antičkom arhitekturom i skulpturom, atelier Fornasetti stvara neobičan namještaj i predmete za dom koji unose element začudnosti u svakodnevicu.

Takav pristup odražava i izložba koje je Barnaba Fornasetti kao kustos u suradnji s Valerijom Manzi i Simone Verde postavio u Complesso Monumentale della Pilotta u Parmi.

Instagram: pilottaparma

Umjetnost i arhitektura uspostavljaju dijalog iz kojeg nastaje mreža ikonografskih referenci i sugestija koje nadahnjuju neke nove interpretacije samih djela dizajnera, ali i prostora u kojima se nalaze.

Susret starog i suvremenog stvara Theatrium Mundi ili kazalište svijeta koje baca novo svjetlo na ionako bogato kulturalno naslijeđe Italije. Stoga ako se nađete u Parmi, ne propustite vidjeti ovaj intrigantan spoj dizajna i arhitekture na izložbi koja je otvorena do 26. rujna.

Piše: Kristina Stakor

Foto: Instagram

Pročitajte i...

in america: the lexicon of fashion

Izložba 'In America: A Lexicon of Fashion' istražuje emocionalnu moć mode

Izložba njujorškog Costume Instituta kao i svake godine privukla je mnogo pozornosti, a ove se godine bavi raznolikošću američke mode

dior stolac

Kako izgleda reinterpretacija komadića modne povijesti: Dior Medallion stolac

17 umjetnika, arhitekata i dizajnera redizajniralo je kultni komad namještaja iz Diorova ateliera

Izložba koju ljubitelji vrhunskog dizajna ne smiju propustiti: 'Prostoria 10' u Meštrovićevom paviljonu

Izložbu 'Prostoria 10', o 10 godina strasti prema dizajnu i izradi namještaja, koja ilustrira progresivni duh ovog domaćeg brenda moći će besplatno razgledati svi zaljubljenici u dizajn i oni koji će to tek postati

irving penn

U susjedstvu se otvara izložba fotografa Irvinga Penna

U milanskoj galeriji bit će izložene odabrane modne fotografije, portreti i mrtve prirode slavnog fotografa

Ne propustite izložbu Milana Vulpea u MUO – posljednja prilika za posjet muzeju kojem predstoji zatvaranje radi obnove

Retrospektivna izložba grafičkog dizajnera Milana Vulpea 'Dekodiranje' može se pogledati do 17. listopada

claudia schiffer

Claudia Schiffer je kustosica izložbe koju bismo rado posjetili

Supermodel slavi 51. rođendan i svom nizu titula dodaje još jednu

▲ Povratak na vrh