Kako izgledaju luksuzne kuće za odmor Njujorčana?

06.06.2020.

Ljetne rezidnecije u Hamptonsima

U popularnoj kulturi New York se često prikazuje kao enciklopedijski primjer užurbanog i hektičnog gradskog života, stoga ne čudi da njegovi stanovnici traže odmor u potpuno  drugačijem okruženju. Omiljena destinacija za odmor nalazi se odmah u susjedstvu, a riječ je o, već ste zasigurno pogodili, Hamptonsima. U prošlosti je boravak u Hamptonsima tradicionalno bio vezan za ljetne mjesece, no zbog svoje praktične blizine gradu, Njujorčani su počeli provoditi sve više vremena u svojim ljetnim rezidencijama.

 

 

Pozivamo vas da nam se pridružite u virtualnom razgledavanju dviju kuća u Hamptonsima koje spaja potpis istog dizajnera interijera – Gideona Mendelsona. Njegov stil može se ukratko opisati kao spoj elemenata iz različitih vremenskih perioda pomiješanih s prstohvatom drame.

 

Prva kuća koju predstavljamo ujedno je i Mendelsonova vikendica.

Najvažnija soba svakog doma po Mendelsonu je kuhinja, a njegovom dominira veliki kuhinjski otok sive boje koji je u svrhu postizanja industrijskog efekta izbrušen baš tako da djeluje savršeno nesavršen. Posebnosti prostora doprinose detalji, primjerice, tradicionalne zidne pločice zamijenjene su glaziranom bijelom ciglom s tamnim fugama.

 

 

Zidovi dnevnog boravka svjetlo plave su boje, a dizajner ističe da izbor boje ne korespondira s interijerom, već nas povezuje s plavim nebom i prirodom vanjskog prostora. Oko odmah bježi na dvije velike bijele sofe, koje je dizajnirao sam Mendelson, a koje povezuju estetiku pedesetih godina s opuštenom atmosferom Hamptonsa.

 

 

Veliki prostor potrebno je prizemljiti nekim statement komadom namještaja, što je u slučaju Mendelsonove glavne spavaonice svakako krevet. Lajtmotiv prostora je prugasti uzorak plavih i zemljanih tonova koji možemo vidjeti na zavjesama i počivaljci. Spavaća soba treba djelovati umirujuće, a Mendelsonov je recept puno tekstura, ali suptilni uzorci. Preostale sobe i poneke zanimljive detalje pogledajte u galeriju.

 

 

Drugu kuću karakterizira malo zaigraniji interijer, pa tako možemo primjetiti veće bogatstvo boja i uzoraka. U malom salonu eklektičnost decora posebno dolazi do izražaja. Ističu se zelene tapete s prikazima flore i faune azijskog štiha, art deco zlatni  luster i ogledalo te drveni s stolci sa ružičastim detaljima. Upravo je spajanje nespojivog ono što je najzanimljivije kod prostora s Mendelsonovim potpisom.

 

 

U spavaćoj sobi prevladavaju tonovi lavande, što svakako dopinosi umirujućem efektu kojeg Mendelson zahtijeva za prostor spavanja. Kao i u vlastitoj kući, dizajner se drži već spomenute doktrine – bogatstvo tekstura i blagi uzorci.

 

Zidovi dnevnog boravka obloženi su drvenim daskama, što lako možemo pripisati skandinavskom utjecaju. No daleko je to od skandinavskog minimalizma, u Mendelsonovim uređenjima misao vodilja očito je više je više. Namještaj i detalji unutar ove prostorije uglavnom su ograničeni na zelene i plave nijanse, koje uspješno razbijaju monotoniju svjetlih zidova i tepiha. Kako izgleda ostatak prostora slijedi u galeriji.

 

Piše: Lana Harjaček

Fotografije: Erik Piasecki

Pročitajte i...

Novi trend u uređenju interijera! - Eklektično

Prostori idealni za one koji ne vole minimalizam

Stefano Seletti: (R)evolucija dizajna

Zahvaljujući vizionarskoj demokratizaciji dizajna svakodnevnih predmeta, talijanski Seletti osvojio je svijet jedinstvenom kombinacijom ekskluzivnog dizajna i pristupačnih cijena, što je njegove proizvode približilo širokoj publici

▲ Povratak na vrh