Kako opremiti ultra-funkcionalni stančić?

25.06.2019.

Kad je više zaista više

Naseljena površina Planeta daleko je manja od one koju zauzima netaknuta priroda, čak i ne računajući goleme pučine oceana. Iako brojka svijetske populacije raste iz dana u dan – Worldometersov ”World Population Clock” u lipnju 2019. broji 7.7 milijardi stanovnika – čini se da prostor na kojem svi izabiremo živjeti postaje sve manji. Najkoncentriranija su mjesta, logično, veliki gradovi, a oni su sve napučeniji jer je još uvijek više ljudi koji bi se odlučili preseliti iz ruralne sredine u metropolu nego onih koji bi učinili suprotno.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brendan Cornic (@brendan_cornic) on May 13, 2019 at 10:16am PDT


Sanjarski duh vremena u kojem živimo diktira da je jedino mjesto za ostvariti iole važne ambicije upravo grad od više milijuna stanovnika. Ako ste se uhvatili kako žrtvujete privatnost, životni prostor i čist zrak za ubrzani život gradske vreve u jednoj od najčudnijih ”seobi naroda” prema centrima davno postavljenih temelja, vrlo ste se vjerojatno našli i u dugoj potrazi za stanom u kojem bi ste idealno živjeli s dovoljno slobode i mjesta za sve što vam je potrebno. Pošto je prostor još uvijek nemoguće savijati po svojoj želji kao kakav šator iz Harry Pottera, valja ga iskoristiti što je pametnije moguće.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brendan Cornic (@brendan_cornic) on May 13, 2019 at 10:13am PDT

 

Ovdje u pomoć uskače namještaj na rasklapanje. Istina, zasigurno je potrebno neko vrijeme da se naviknete na prostor koji funkcionira sasvim drugačije od onog na koji ste naučili. Više ne morate hodati iz sobe u sobu – jer najvjerojatnije imate samo jednu – već ju sami, svakodnevno, pretvarate iz jedne u drugu kada vam tako paše. Umjesto da kršite zakone fizike i savijate prostor, savijte svoj noćni ormarić i pretvorite ga u stolac.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Julie Muniz (@chair_aware) on Jun 19, 2019 at 10:02am PDT

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ruzolcictoni (@ruzolcictoni) on May 21, 2019 at 4:36am PDT


Poput origamija, dizajnerska riješenja ponukaju nas na novi način života koji daleko iza sebe ostavlja koncept rituala i energije svake zasebne prostorije te ih sve miješa u jednu, poput i samog velikog grada koji to od nas zahtjeva. Čas ste u kuhinji, čas u uredu, čas u dnevnom boravku, a niste se pomakli. Tamo gdje ste se malo prije odupirali ustati iz kreveta, već sljedećeg trenutka zalijevate zobene pahuljice mlijekom – za stolom, naravno. I dan može početi. Možda ne živite u dvorcu, ali barem ste u žiži događaja, a ako je društvo dobro, koga briga gdje ste uopće?

 

 

Piše: D.M.
Fotografije: Instagram

Pročitajte i...

Kako urediti prostor u industrijskom stilu?

Ukolikouređujete manji prostor u industrijskom stilu držite se one "manje je više"

Coffee table knjiga o dizajnu interijera koja vam nikad neće dosaditi

“Evocative Style” dizajnerice interijera Kelly Wearstler

Otkrijte mračni glamur milanske vile

Villa Necchi Campiglio odiše ekscentričnim bogatstvom predratnih godina

▲ Povratak na vrh