Kuće Huberta de Givenchyja su dokaz da je elegancija način življenja

15.03.2018.

Nedavno preminuli francuski dizajner, pionir pret-a-portera i čovjek koji je pretvorio Audrey Hepburn u modnu ikonu, pokazao je da elegancija prožima svaki aspekt njegovog života

Naime, Hubert de Givenchy živio je posljednjih godina u Jonchetovom dvorcu koji datira iz 17. stoljeća, a unutrašnjost dvorca opremljena u stilu kojeg pronalazimo u njegovoj odjeći. Prekrasni dvorac u renesansnom stilu je sagradio arhitekt Gabriel de Lestrade, a obnovio Fernand Pouillon – on se odlučio za Diego Giacometti namještaj i obloge te bijele sofe. Givenchyjeva velika ljubav prema životinjama pojavljuje se u kipovima i fotografijama pasa u mnogim njegovim sobama. Kreveti su bili u svijetlim, modernim bojama, nikada zastarjelim i imali su baldahine.James Givenchy, dizajner nakita i Hubertov nećak, prisjeća se kakvi su se predmeti nalazili u kućama njegovog slavnog strica koje su krasile raskošne prugaste i pletene tkanine. “Elegancija je najistaknutiji element,” rekao je James. “Sve je uvijek bilo na pravom mjestu.”


Njegovu kuću u Parizu krasili su pak antikviteti iz 18. stoljeća i baršun. Francuz po rođenju i prema ukusu u opremanju, Givenchy je izabrao kupiti elegantni hotel iz 1731. kojeg osmislio arhitekt Pierre Boscry u Rue de Grenelle. “Malo po malo, slijedio sam svoj san o kupnji namještaja iz 17. i 18. stoljeća te suvremene umjetnosti,” objasnio je prije nekoliko godina u jednom intervjuu.


Givenchy je obožavao još svoj jedan dom, mediteransku kuću na jugu Francuske. Le Clos Fiorentina u Cap Ferratu, manje je formalna, s pletenim namještajem, laganim tkaninama te krevetima s baldahinima. Ondje se, također, nalaze prekrasni vrtovi.


Piše: A.D.
Foto: Pinterest

Pročitajte i...

6 kultnih filmova u kojima su kostimografiju radili dizajneri A liste

Neke od najboljih kostimografija u filmskoj povijesti potpisuju Gaultier, Balmain, Chanel...

Kako urediti prostor u industrijskom stilu?

Ukolikouređujete manji prostor u industrijskom stilu držite se one "manje je više"

Coffee table knjiga o dizajnu interijera koja vam nikad neće dosaditi

“Evocative Style” dizajnerice interijera Kelly Wearstler

Otkrijte mračni glamur milanske vile

Villa Necchi Campiglio odiše ekscentričnim bogatstvom predratnih godina

▲ Povratak na vrh